Ο Τζο Μπάιντεν ανάμεσα σε υποστηρικτές του σε ομιλία του στην Κολούμπια στη Νότια Καρολίνα. Το αφροαμερικανικό στοιχείο τον στήριξε και αυτό ίσως αποδειχτεί καθοριστικό | REUTERS/Elizabeth Frantz
Επικαιρότητα

Μεγάλη νίκη του Τζο Μπάιντεν στη Νότια Καρολίνα – και τώρα… «Σούπερ Τρίτη»

Μολονότι δεν έχει ούτε τα χρήματα του μεγιστάνα Μπλούμπεργκ, ούτε τις οργανώσεις βάσης του ριζοσπάστη Σάντερς, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει τώρα ένα «παράθυρο ευκαιρίας» ενόψει της μεγάλης μάχης που θα δοθεί στους Δημοκρατικούς στις 3 Μαρτίου
Protagon Team

Για τον Τζο Μπάιντεν ήταν η ώρα της κρίσης. Ή θα κέρδιζε στη Νότια Καρολίνα, ή θα έπρεπε να ξεχάσει την κούρσα για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών —η αμερικανική πολιτεία με τους τεράστιους αριθμούς μειονοτήτων, κυρίως Αφροαμερικανών, ήταν η μοναδική ελπίδα του να ανακάμψει μετά από τρεις οδυνηρές ήττες, σε Αϊοβα, Νιου Χαμσάιρ και Νεβάδα. Και αυτό συνέβη στις εκλογές του Σαββάτου.

Τα πρώτα αποτελέσματα αρκούσαν για τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, όχι μόνο να δηλώσει νικητής αλλά να υποσχεθεί στους υποστηρικτές του ότι αυτός θα είναι στο τέλος ο αντίπαλος του Ντόναντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020.

Και ο Τραμπ το αναγνώρισε. Με ένα -τι άλλο;- tweet του, συνεχάρη όλο ειρωνεία τον «κοιμήση» Τζο Μπάιντεν.

Είναι προφανές ότι ο Τραμπ φοβάται τόσο τον Μπάιντεν όσο και τον Μάικ Μπλούμπεργκ, ο οποίος πάντως ακόμα δεν έχει μπει στην κούρσα και περιμένει τη λεγόμενη «Σούπερ Τρίτη», στις 3 Μαρτίου, οπότε ψηφίζουν 14 πολιτείες (μεταξύ αυτών το Τέξας και η Καλιφόρνια). Ο ρεπουμπλικανός μεγιστάνας εκτιμά και αυτός —όπως και πολλοί αναλυτές—ότι μόνο μια «κεντρώα» υποψηφιότητα σαν αυτές του Μπάιντεν ή του Μπλούμπεργκ, μπορούν να του δημιουργήσουν πρόβλημα τον Νοέμβριο, σε αντίθεση με τον ριζοσπάστη Μπέρνι Σάντερς που είναι πολύ «αριστερός» για να κερδίσει την ψήφο του μέσου Αμερικανού.

Ο Σάντερς υποχώρησε δεύτερος (19%) στις κάλπες στη Νότια Καρολίνα, ενώ ο Μπάιντεν φαίνεται να εξασφαλίζει μια θριαμβευτική νίκη με ποσοστά πέριξ του 50%.

Επειτα από τρία οδυνηρά και απογοητευτικά για τον ίδιο αποτελέσματα στις τρεις πολιτείες που προηγήθηκαν (τέταρτος στην Αϊοβα, πέμπτος στη Νιου Χαμσάιερ, δεύτερος στη Νεβάδα), ο Μπάιντεν απέκτησε την αυτοπεποίθηση που του έλειπε.

«Μου δώσατε ώθηση στον δρόμο για να πάω να δώσω μάχη με τον Ντόναλντ Τραμπ», είπε ο 77χρονος υποψήφιος επευφημούμενος μετά τη νίκη του «με μεγάλη διαφορά».

O Μπάιντεν ευχαριστεί τους ψηφοφόρους, υπό το βλέμμα του βουλευτή της Νότιας Καρολίνας, Τζέιμς Κλάιμπερν (REUTERS/Jim Urquhart)

Η κούρσα πάντως έχει ακόμα πολύ δρόμο. Ο Μπάιντεν ελπίζει ότι με το αποτέλεσμα στη Νότια Καρολίνα αποκτά ορμή και ότι η δυναμική αυτή θα επαληθευτεί, τη «Σούπερ Τρίτη», όταν ψηφίζουν 14 πολιτείες και δύο περιοχές.

Ο Μπέρνι Σάντερς τόνισε πως «συγχαίρει» τον Μπάιντεν για τη νίκη του σε μια συγκέντρωση στη Βιρτζίνια, η οποία επίσης ψηφίζει στη «Σούπερ Τρίτη», τονίζοντας ταυτόχρονα πως είναι «πολύ περήφανος» για την πορεία της δικής του εκστρατείας και τις τρεις νίκες του ως τώρα. «Δεν μπορείς να νικάς πάντα», είπε πριν γυρίσει τη σελίδα: «και τώρα, πάμε στη “Σούπερ Τρίτη”».

Η νίκη του Μπάιντεν μπορεί να σημαίνει πολλά, αλλά και τίποτα. Ο Μάικ Μπλούμπεργκ έχει ρίξει απίστευτα ποσά σε διαφήμιση για να πάρει μαζί του τους ψηφοφόρους και τους εκλέκτορες, ενώ ο Μπέρνι Σάντερς έχει οργανώσεις βάσης σε όλες τις πολιτείες. Ο Μπάιντεν δεν έχει τίποτε από τα δύο, αλλά αναλυτές εκτιμούν ότι τώρα έχει ένα μεγάλο «παράθυρο ευκαιρίας».

Οπως εξήγησε το politico τώρα ο Μπάιντεν μπορεί και πρέπει να κινηθεί ακόμα περισσότερο προς το Κέντρο ώστε να απομονώσει τον Μπλούμπεργκ και να εμφανιστεί αυτός ως ο αδιαμφισβήτητος εκφραστής των μετριοπαθών στο Δημοκρατικό Κόμμα. Ετσι, θα οδηγήσει την κούρσα σε μια μονομαχία του ανάμεσα στον ίδιο και στον «ακραίο» Σάντερς, με μεγάλες πιθανότητες να επικρατήσει στο τέλος.

Υποσχόμενος να «οικοδομήσει ένα έθνος θεμελιωμένο πάνω στη δικαιοσύνη», ο Σάντερς καταγγέλλει ασταμάτητα τον «ρατσιστή», «ξενόφοβο», «σεξιστή» Τραμπ. Διεξάγει εκστρατεία με ρητορική υπερβολικά αριστερή για τα γούστα μεγάλου μέρους του κατεστημένου και του μηχανισμού του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Σάντερς σε μια χαρακτηριστική γκριμάτσα σε ομιλία του στο Βιρτζίνια Μπιτς, μετά το αποτέλεσμα στη Νότια Καρολίνα (REUTERS/Tom Brenner)

Ο Σάντερς, που ακόμα θεωρείται το φαβορί για να επικρατήσει στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, συνέχισε την εκστρατεία του στην Καλιφόρνια, ένα οχυρό του κόμματος, στο οποίο κρίνεται ο μεγαλύτερος αριθμός αντιπροσώπων για το συνέδριο του Ιουλίου.

Οι αντίπαλοι του Μπέρνι Σάντερς τονίζουν πως δεν μπορεί να προσελκύσει τις ψήφους των πιο κεντρώων Ρεπουμπλικάνων και των ανεξάρτητων, που είναι αναγκαίες κατ’ αυτούς για τη νίκη επί του Τραμπ. Ο ίδιος ο γερουσιαστής του Βερμόντ, που δηλώνει ευθαρσώς δημοκρατικός σοσιαλιστής, απορρίπτει το επιχείρημα, υποδεικνύοντας δεκάδες δημοσκοπήσεις που τον θέλουν να κερδίζει τον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο τον Νοέμβριο.

Πίσω από τους Σάντερς και Μπάιντεν (και Μπλούμπεργκ) δεν φαίνεται να υπάρχει ζωή, ούτε με την ελπίδα της έκπληξης στη «Σούπερ Τρίτη» που θα ανατρέψει τα δεδομένα.

Στη Νότια Καρολίνα ο δισεκατομμυριούχος Τομ Στάγερ, 62 ετών, κατέλαβε την τρίτη θέση, αφού ξόδεψε 20 εκατ. δολάρια σε διαφήμιση. Μετά όμως ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη διεκδκίκηση του χρίσματος.

Ο Τομ Στάγερ ανακοινώνει την αποχώρησή του από τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος (REUTERS/Jim Urquhart)

Από την άλλη, μετά τις καλές επιδόσεις του στην Αϊοα και στο Νιου Χαμσάιρ αλλά το μέτριο γι’ αυτόν αποτέλεσμα στη Νεβάδα, ο πρώην δήμαρχος της πόλης Σάουθ Μπεντ, ο 38χρονος Πιτ Μπούτιτζιτζ, κατέλαβε την τέταρτη θέση.

O Πιτ Μπούτιτζιτζ σε προεκλογική συγκέντρωση στη Βόρεια Καρολίνα (REUTERS/Eric Thayer)

Αναλυτές παρατηρούν πως η τέταρτη θέση του Μπούτιτζιτζ σημαίνει ότι δεν μπόρεσε να προσελκύσει τις ψήφους των μειονοτήτων, μερίδα του πληθυσμού απολύτως κρίσιμη για οποιονδήποτε Δημοκρατικό θέλει να γίνει ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Ακόμα χειρότερα ήταν τα αποτελέσματα για τη γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν, 70 ετών, άλλοτε φαβορί κατά τις δημοσκοπήσεις —κατετάγη πέμπτη.

H Ελίζαμπεθ Γουόρεν δεν περίμενε τα αποτελέσματα στη Νότια Καρολίνα. Το βράδυ του Σαββάτου ήταν ήδη στο Τέξας, σε μια προσπάθεια να αναστήσει την εκστρατεία της (Reuters)

Για να κερδίσει το χρίσμα του κόμματος οποιοσδήποτε υποψήφιος, χρειάζεται συνολικά 1.991 αντιπροσώπους στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί τον Ιούλιο. Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν πως κανένας υποψήφιος δεν θα εξασφαλίσει καθαρή πλειοψηφία αντιπροσώπων και προεξοφλούν ότι η έκβαση της κούρσας θα κριθεί στο συνέδριο της παράταξης, όπου κρίσιμο ρόλο θα διαδραματίσει ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.