Σουηδοί στρατιώτες παίρνουν μέρος σε άσκηση, την περασμένη εβδομάδα | REUTERS/ Tom Little
Επικαιρότητα

Μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ σε Νορβηγία, Φινλανδία, Σουηδία

Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται και στις τρεις χώρες ταυτόχρονα, με τη συμμετοχή 20.000 στρατιωτών από 13 χώρες, ενώ επιχειρήσεις θα γίνουν και στον Αρκτικό Κύκλο
Protagon Team

Λίγες ημέρες μετά την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από το ουγγρικό Κοινοβούλιο, ξεκίνησε μεγάλη άσκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 20.000 στρατιώτες από 13 χώρες, η οποία γίνεται για πρώτη φορά στη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, ταυτόχρονα.

Η κοινή αμυντική άσκηση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 14 Μαρτίου, ήταν προηγουμένως γνωστή με τον τίτλο «Cold Response» (Ψυχρή Απάντηση) και διεξαγόταν στη βόρεια Νορβηγία, ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ, κάθε δύο χρόνια.

Σε αναγνώριση της πρόσφατης ένταξης της Φινλανδίας στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, και με τη Σουηδία να αναμένεται να ενταχθεί άμεσα, φέτος ονομάζεται για πρώτη φορά «Nordic Response», ανέφερε ο Guardian.

Η εκπαιδευτική άσκηση σε αέρα, ξηρά και θάλασσα -στην οποία συμμετέχουν επίσης στρατιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τον Καναδά- περιλαμβάνει μια διασυνοριακή επιχείρηση στον Αρκτικό Κύκλο.

Ο νορβηγικός στρατός δήλωσε ότι η άσκηση έχει σκοπό να επιδείξει «ένα μοναδικό επίπεδο συνεργασίας και διαλειτουργικότητας καθώς τα στρατεύματα διασχίζουν τα σύνορα από την ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα».

Στιγμιότυπο από την μεγάλη άσκηση, στην οποία συμμετέχουν και βρετανικά πολεμικά πλοία – UK Ministry of Defence/Handout via REUTERS

Η «Nordic Response» αποτελεί μέρος μιας συνεχιζόμενης σειράς ασκήσεων του ΝΑΤΟ, με την γενική ονομασία «Steadfast Defender», στην οποία συμμετέχουν 90.000 στρατιώτες.

Γίνεται λίγο μετά τη ναυτική άσκηση «Joint Warrior» υπό την ηγεσία της Βρετανίας, η οποία διεξήχθη μεταξύ της Σκωτίας, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας την περασμένη εβδομάδα.

Στην τελευταία άσκηση, η οποία ξεκίνησε την Κυριακή, συμμετέχουν περισσότερα από 50 υποβρύχια, φρεγάτες, κορβέτες, αεροπλανοφόρα και αμφίβια σκάφη στη θάλασσα, πάνω από 100 μαχητικά, αεροσκάφη ναυτικής επιτήρησης και μεταφορικά, καθώς και χιλιάδες στρατιώτες στο έδαφος με τη χρήση συστημάτων πυροβολικού, αρμάτων μάχης και ερπυστριοφόρων οχημάτων.

Το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας θα επικεντρωθεί στη βόρεια κομητεία Τρομς και στα δυτικά της κομητείας Φίνμαρκ στη Νορβηγία, αλλά θα υπάρξει επίσης θαλάσσια δραστηριότητα κατά μήκος των ακτών της χώρας και ασκήσεις πέρα από τα σύνορα στη βόρεια Φινλανδία και τη Σουηδία.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στέρε, και η πριγκίπισσα του σουηδικού θρόνου, Βικτώρια, θα επισκεφθούν την περιοχή.

Η σουηδική κυβέρνηση αναμένει την τελική υπογραφή από την Ουγγαρία για να ολοκληρώσει τελικά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Ήλπιζε ότι η διαδικασία θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί την περασμένη εβδομάδα, αλλά αφού υπογράφηκε από τον πρόεδρο του ουγγρικού Κοινοβουλίου μόλις την Κυριακή, πρέπει να υπογραφεί και από τον πρόεδρο της χώρας πριν τα έγγραφα σταλούν στην Ουάσινγκτον.

Γάλλοι και γερμανοί στρατιώτες διασχίζουν έναν ποταμό, στο πλαίσιο άσκησης του ΝΑΤΟ – REUTERS/Kacper Pempel

Την περασμένη Δευτέρα, το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε την ένταξη της ιστορικά ουδέτερης χώρας, μετά από σχεδόν δύο χρόνια καθυστέρησης. Η Φινλανδία έγινε μέλος τον Απρίλιο του 2023.

Ο νορβηγικός στρατός δήλωσε ότι η άσκηση «Nordic Response» αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας των τριών χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά και με τη σειρά της στην ενίσχυση της ικανότητας της Συμμαχίας να υπερασπιστεί την περιοχή.

Ολες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, είχαν ενημερωθεί για την άσκηση, ανέφερε.

«Με τη Φινλανδία και σύντομα τη Σουηδία ως συμμαχικούς γείτονες, η άσκηση συμβάλλει στην καλύτερη ενσωμάτωση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο νορβηγικός στρατός σε ανακοίνωσή του.

«Η άσκηση ενισχύει επίσης την επιχειρησιακή συνολική αμυντική συνεργασία στις βόρειες χώρες, η οποία οδηγεί σε καλύτερη συνεργασία σε συνθήκες ειρήνης, κρίσης και σύγκρουσης. Η στενότερη επιχειρησιακή συνεργασία ενισχύει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να υπερασπιστεί την περιοχή».