Ολγα Γεροβασίλη, Σωκράτης Φάμελλος. Oι δύο υπουργοί διαβεβαιώνουν... Ξανά... | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Με υπογραφές και ΚΥΑ Φάμελλος και Γεροβασίλη δηλώνουν πανέτοιμοι για τις δασικές πυρκαγιές

Ατυχής η συγκυρία, αλλά οι δύο υπουργοί εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία διαβεβαιώνουν για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού όσον αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών...
Protagon Team

Εβδομάδες μόλις πριν από τη φονική καταστροφή στην Ανατολική Αττική, τον περασμένο Ιούλιο, όλοι διαβεβαίωναν για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, ειδικά στην Αττική και σε περιοχές με περιαστικά δάση, όπως το Μάτι και η Ραφήνα.

Ηταν  7 Ιουνίου 2018 όταν ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας (και νυν υποψήφιος δήμαρχος  Ανδρου), Γιάννης Καπάκης, κόμπαζε ενώπιον της αρμόδια κοινοβουλευτικής επιτροπής, ότι η Ελλάδα διαθέτει δασοπυροσβεστικό μηχανισμό που «ελάχιστες χώρες διαθέτουν».

Στην πράξη όμως αποδείχθηκε το τελείως αντίθετο, με την επιεικώς γελοία οργάνωση και λειτουργία του περιβότητου μηχανισμού να οδηγεί στον θάνατο 102 ανθρώπους.

Σήμερα, σχεδόν έναν χρόνο μετά την τραγωδία της 23ης Ιουλίου, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έρχεται να ενημέρωσει – και να διαβεβαιώσει ξανά- για τον συντονισμό Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας στον τομέα της πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών!

Οπως μάλιστα υπογραμμίζεται στο δελτίο Τύπου του υπουργείου, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, και ο αναπληρωτής υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, υπέγραψαν και τη σχετική ΚΥΑ (κοινή υπουργική απόφαση)!

Και για να αναδειχθεί η σημασία της υπογραφής των δύο υπουργών, σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που περιγράφεται σε ΚΥΑ λεπτομερώς η υποχρεωτική συνεργασία και ο συντονισμός των δύο φορέων για την πρόληψη και αντιμετώπιση των συμβάντων δασικών πυρκαγιών, μετά την ανάθεση της αρμοδιότητας της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα, το 1998.

Ειδικότερα, προβλέπεται η «στενή συνεργασία» του τμήματος Επιχειρήσεων Δασοπυρόσβεσης της Διεύθυνσης Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και του τμήματος Δασοπροστασίας και Αγροτικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ.

«Οταν ξεκινήσει η πυρκαγιά και αποτελεί κρίσιμο περιστατικό», αναφέρεται μεταξύ άλλων, «η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημερώνει τη Δασική Υπηρεσία για την επιτόπια συνδρομή της και τη συνεργασία της με τον επικεφαλής των δυνάμεων καταστολής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην παροχή υποστήριξης και στη διασφάλιση άμεσης συνδρομής»

Τέτοιος βαθμός ετοιμότητας και συντονισμού…

Η ΚΥΑ Φάμελλου – Γεροβασίλη διαρθρώνεται σε τρία άρθρα, με το πρώτο να καλύπτει το γενικό πλαίσιο συνεργασίας των δύο υπηρεσιών, το δεύτερο να αναλύει τις αρμοδιότητες του Πυροσβεστικού Σώματος και το τρίτο τις αρμοδιότητες της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, καθώς και των Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Ετσι, για να μην υπάρχει σύγχυση σχετικά με το ποιος κάνει τι, ποιος επιχειρεί και πότε, και άλλες τέτοιες απορίες που αποτυπώθηκαν κυνικά στις καταγεγραμμένες συνομιλίες την ώρα της καταστροφής στο Μάτι.