Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις ο Ιανουάριος πρόκειται να είναι καθοριστικός για την αξιολόγηση, την εξέλιξη της οικονομίας και το αν θα φτάσει η Ελλάδα ξανά στη κόψη του ξυραφιού αντιμετωπίζοντας υπαρξιακά διλήμματα για το μέλλον της στην ενιαία Ευρώπη. Θα είναι όμως ταυτόχρονα καθοριστικός μήνας και για τη τύχη της Κεντροαριστεράς.
Η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου δεν μπορεί να είναι παρά μόνο «και με τους δύο». Δεν συνιστά μάλιστα υπεκφυγή έναντι μιας τοποθέτησης υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς καθώς παρατηρώντας προσεκτικά τα όσα υποστηρίζουν για την επιδίωξη αυτής της προσπάθειας, τόσο στη Δημοκρατική Συμπαράταξη όσο και οι «τρεις» (Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Γιώργος Φλωρίδης) βρίσκει πολλά ταυτόσημα σημεία.
Συγκεκριμένα η αναγκαιότητα ίδρυσης ενός ενιαίου κομματικού φορέα είναι πια κοινή παραδοχή. Σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι παραδέχονται ότι ο μοναχικός δρόμος και ο κατακερματισμός δεν ωφελούν κανένα παρά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, καθώς δεν θα υπάρχει ισχυρός πολιτικός φορέας που θα εκφράζει τη μεταρρυθμιστική αναγκαιότητα, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου σε συνδυασμό της ανάπτυξης με τη ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής για την έξοδο από την κρίση, την αναβάθμιση των θεσμών, την ανάκτηση της χαμένης ευρωπαϊκής ταυτότητας της χώρας και τον επανακαθορισμό της στην παγκόσμια κοινότητα.
Επίσης, σχεδόν άπαντες, προϊόντος του χρόνου, αποδέχονται ότι θα βρίσκεται ξεκάθαρα απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και θα συνιστά τον εναλλακτικό πόλο εξουσίας και κυρίως θα διεκδικήσει τα σκήπτρα της ηγεμονίας στο προοδευτικό χώρο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την προοπτική υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία η Φώφη Γεννηματά και επισημαίνουν στις συχνές εσχάτως δημόσιες τοποθετήσεις τους η κυρία Διαμαντοπούλου, ο κύριοι Ραγκούσης και Φλωρίδης καθώς και τα στελέχη που συντάσσονται μαζί τους (Μεϊμάρογλου, Δατσέρης κ.α).
Οι λιγοστές προγραμματικές αποκλίσεις δεν είναι ανυπέρβλητες. Κατά συνέπεια όσο κι αν ακούγεται παράδοξο και δευτερεύον, οι εντατικές διεργασίες για συμπόρευση των κατακερματισμένων δυνάμεων στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο, που επιταχύνονται με τη λήξη των εορτών, επικεντρώνονται στο ερώτημα με ποιο σχήμα θα επιτευχθεί η κοινή, όπως φαίνεται, επιθυμία όλων. Δηλαδή σε καθαρά οργανωτικού τύπου διαδικασίες οι οποίες αρκετές φορές, όπως δυστυχώς η ιστορία έχει δείξει, αποδεικνύονται αξεπέραστες καθώς εμπεριέχουν το ρόλο και την φιλοδοξία του καθενός.
Κι εδώ εντρυφούν οι κίνδυνοι. Αφενός γιατί κάθε πλευρά δείχνει να επιθυμεί να βάλλει τη σφραγίδα της στο εγχείρημα και αφετέρου γιατί η καχυποψία και η αμφιβολία της ειλικρίνειας και των προθέσεων είναι ακόμη υπαρκτές.
Πάντως η κυρία Γεννηματά τηρεί στάση αναμονής για συγκεκριμένες ενέργειες από τους «3».
«Ολα αυτά δεν είναι παρά διαρροές στον Τύπο. Άλλωστε όπως είναι γνωστό, με δική μου πρωτοβουλία είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για την ενότητα και τη διεύρυνση της δημοκρατικής παράταξης και τον ισχυρό ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς. Περιμένουμε μεταξύ άλλων και συντρόφους που μας συνδέει κοινή πολιτική διαδρομή να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια και να συνδιαμορφώσουμε τα επόμενα βήματά μας», δήλωσε στη Real News.
Δύο θέματα θεωρούνται αδιαπραγμάτευτα από τους «3». Ότι για όλους και για όλα, από την ηγεσία μέχρι τις πολιτικές θέσεις, τις αποφάσεις θα τις λάβουν οι προοδευτικοί πολίτες, όχι τα παρασκήνια, καθώς και ότι όλα θα εξελιχθούν με βάση έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη με ρητό χρονοδιάγραμμα, ώστε να οδηγούν πράγματι άμεσα στην ίδρυση του νέου και μεγάλου προοδευτικού κόμματος.
Στη Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθούν ψύχραιμα όλη τη κινητικότητα στο χώρο έχοντας ως πλεονέκτημα , όπως λέγεται, ότι μόνο με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη θα έχουν εκλογική τύχη στην επόμενη εθνική κάλπη όσοι συμπράξουν. Επιπλέον υποστηρίζουν ότι αν και οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν αέρα στα πανιά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τα ποιοτικά στοιχεία τους που αφορούν στην απήχηση των «3» δείχνουν να έχουν οριακή αποδοχή ενώ οι περισσότερες γνώμες συντρέχουν στο να είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη ο βασικός κορμός του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς.
Από την πλευρά της πρωτοβουλίας των «3» το μήνυμα που εκπέμπεται σταθερά είναι: «Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων για όλους. Να συνδιαμορφώσουμε κι όχι να επιβάλουμε αποφάσεις. Ακόμη και οι πέντε εκδηλώσεις δημοκρατικού διαλόγου με τους πολίτες που θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες σε όλη την Ελλάδα, πρέπει να γίνουν αντιληπτές ως ο απαραίτητος πολιτικός χρόνος για να διαλυθούν εύλογες καχυποψίες και να πειστούν όλοι πως είμαστε απολύτως ειλικρινείς», όπως δήλωσε ο κ. Ραγκούσης στα ΝΕΑ.