H αξιολόγηση βρίσκεται σε εκκρεμότητα, η κυβέρνηση με βάση και τις επίσημες διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται για έναν νέο κύκλο διαπραγμάτευσης και στο νεφελώδες αυτό τοπίο προστίθεται η προβληματική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.
Οι όροι υπό τους οποίους ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας προσήλθε την Πέμπτη στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου το κύριο θέμα είναι η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, θύμισε πολύ τις συνόδους που προηγήθηκαν της 13ης Ιουλίου και της υπογραφής του Μνημονίου.
Όπως σημειώνουν στελέχη της αντιπολίτευσης, μία φράση του κ. Τσίπρα παρέπεμπε με ανησυχητικό τρόπο το επτάμηνο της ατυχούς διαπργμάτευσης. «Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, τώρα είναι η ώρα να κάνει και η Ευρώπη το ίδιο», είπε ο κ. Τσίπρας από την Χίο μία ημέρα προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.
Την ίδια ακριβώς φράση χρησιμοποιούσε όσο καρκινοβατούσε και η «διαπραγμάτευση» του Βαρουφάκη, επισημαίνουν πολιτικά στελέχη της αντιπολίτευσης και πηγές προσκείμενες στα κέντρα των Βρυξελλών.
Φτάνοντας δε στην Σύνοδο και στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε εκ προοιμίου «δύσκολη» την Σύνοδο Κορυφής.
Υπό τις συνθήκες αυτές, τα όσα μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα για μία ακόμη φορά προσέρχεται σε μία συνάντηση κορυφής της Ενωσης, με διάθεση να παίξει άμυνα και να αποκρούσει σχέδια και προτάσεις, τις οποίες θεωρεί βλαπτικές για τα εθνικά συμφέροντα – όπως αυτή της δημιουργίας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και υπηρεσίας φύλαξης συνόρων.
Είναι δε ενδεικτικό και χαρακτηριστικό ότι μία ημέρα νωρίτερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη «είδε» πίσω από την πρόταση για την ακτοφυλακή, «το νέο κόλπο σε βάρος της Ελλάδας»!
Εν αναμονή των ευρωπαϊκών αποφάσεων για το προσφυγικό, η ανησυχία μετριοπαθών κύκλων στην Αθήνα εντοπίζεται στο ενδεχόμενο να προστεθεί άλλο ένα πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ευρώπης. Σε μία τέτοια περίπτωση, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, το αποτέλεσμα θα είναι βλαπτικό για τη χώρα και το blame game της κυβέρνησης θα συνιστά απειλή για έναν νέο κύκλο έντασης, με οδυνηρά αποτελέσματα.