Ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ-Αλεξάντερ, φανατικός κυνηγός | Charles M Vella/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Επικαιρότητα

Με τα ευρώ πήραν από τον ολλανδό βασιλιά το δίκαννο

Ο Βίλεμ-Αλεξάντερ αναγκάστηκε να συμμορφωθεί με κυβερνητική απόφαση που στο εξής του απαγορεύει την καθιερωμένη τρίμηνη θήρα σε μία τεράστια δασική περιοχή. Ο άναξ πείστηκε όταν του είπαν ότι θα χάσει επιδοτήσεις 4,7 εκατ. ευρώ και πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του για τη συντήρηση
Protagon Team

Ο ολλανδός βασιλιάς Βίλεμ-Αλεξάντερ (γνώριμος και των κατοικούντων περί το Πόρτο Χέλι Αργολίδας  όπου διατηρεί θερινή κατοικία) απολαμβάνει ορισμένα προνόμια ιδιωτικού χαρακτήρα τα οποία εκπηγάζουν από την ιδιότητά του και τη νομοθεσία της χώρας. Ενα από αυτά είναι η δυνατότητα να κλείνει για ένα τρίμηνο, από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι τα Χριστούγεννα, το τεράστιο κτήμα «Het Loo», το οποίο τυγχάνει συγχρόνως και φυσικό καταφύγιο για δεκάδες ζωικά είδη.

Στην Ολλανδία άπαντες γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη αναστολή του δικαιώματος πρόσβασης των πολιτών σε αυτήν τη δασική έκταση των 16.000 στρεμμάτων γίνεται μόνο και μόνο για να μπορέσει ο βασιλιάς να επιδοθεί στο αγαπημένο του σπορ, δηλαδή στο κυνήγι. Επειδή οι καιροί άλλαξαν και οι βασιλικές παραδόσεις βάλλονται, το ολλανδικό παλάτι αντιμετωπίζει πλέον ένα μικρό πρόβλημα.

Η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε ότι η μετατροπή του κτήματος σε ιδιωτικό πεδίο σκοποβολής θα στοιχίζει στο εξής πολύ χρήμα στον βασιλιά: αν ο Βίλεμ-Αλεξάντερ επιθυμεί να συνεχίσει το εποχικό κλείσιμο του δάσους και να κάνει το κέφι του, πρέπει να συνηθίσει και στην ιδέα της οικονομικής ζημίας, καθώς το παλάτι θα χάσει μέσα στην επόμενη πενταετία (έως 2027) κρατικές επιδοτήσεις συνολικού ύψους 4,7 εκατ. ευρώ.

Η εναλλακτική λύση που προσφέρεται στο παλάτι είναι η διαρκής και απρόσκοπτη πρόσβαση πάντων στο κτήμα, όλον τον χρόνο, κάθε χρόνο. Μόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει ο Βίλεμ-Αλεξάντερ να εισπράξει τα λεφτά που προέρχονται από το κοινωνικό εισόδημα, δηλαδή από τους φόρους, τα απαιτούμενα κεφάλαια για την κάλυψη του κόστος συντήρησης του κτήματος. Διαφορετικά αυτό το κόστος πρέπει να το καλύψει ο ίδιος, από την τσέπη του.

«Οι περιοχές φυσικού κάλλους πρέπει να είναι ανοιχτές όλον τον χρόνο, το χρονικό διάστημα μεταξύ της ανατολής και της δύσης του ηλίου» είπε η Κάρολα Σούτεν, υπουργός Γεωργίας, απευθυνόμενη στους ολλανδούς βουλευτές. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση της χώρας άφησε και ένα παράθυρο ανοιχτό στο τουφέκι του βασιλιά: οι νέοι κανόνες προβλέπουν την εξαίρεση ενός χώρου περί τα τρία στρέμματα, ένα κομμάτι γης όπου ο Βίλεμ-Αλεξάντερ θα έχει την ιδιωτικότητα που χρειάζεται ώστε να σκοτώνει άγρια ζώα μακριά από αδιάκριτα βλέμματα.

Το δασικό κτήμα βρίσκεται περί τα 40 χλμ. βορείως του Αρνεμ και είναι το μεγαλύτερο που διαθέτει η πεδινή χώρα της βορειοδυτικής Ευρώπης. Μέσα στα 16.000 στρέμματά του, εκτός από κόκκινα ελάφια και αγριογούρουνα, υπάρχουν ένα κάστρο, ένα πάρκο και ένα χωριό. Το παλαιό βασιλικό προνόμιο που ήδη αποτελεί παρελθόν έχει κατά καιρούς προκαλέσει τη δυσφορία των ντόπιων χωρικών αλλά και οργανώσεων οικολόγων οι οποίες στοχοποιούν το κυνήγι.

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, ο Βίλεμ-Αλεξάντερ υπερασπίστηκε μεν το χόμπι του και την αξία της θήρας όσον αφορά τη διαχείριση της πανίδας, ωστόσο δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με τους νέους κυβερνητικούς όρους. Για την Ιστορία, ας αναφερθεί ότι στο κτήμα απέκτησε πρώτη φορά πρόσβαση ο ολλανδικός λαός το 1959, με πράξη της βασίλισσας Βιλελμίνα, προγιαγιάς του σημερινού βασιλιά, η οποία όρισε και το τρίμηνο ετήσιο κλείσιμό του σαν βασιλικό κυνηγετικό προνόμιο.