| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικαιρότητα

Με rapid test οι ανεμβολίαστοι στα σουπερμάρκετ; Το συζητήσαμε στο Μαξίμου, είπε ο Γεωργιάδης

«Ασφαλώς και εξετάζεται, αλλά υπάρχουν προβλήματα. Το συζητήσαμε και στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης για το θέμα της πρόσβασης των μη εμβολιασμένων σε καταστήματα βασικών αγαθών. Κλιμάκωση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους προανήγγειλε πάντως ο Θάνος Πλεύρης
Protagon Team

Το είχε υπαινιχθεί ο Αδωνις Γεωργιάδης εδώ και κάποιες μέρες, λέγοντας ότι lockdown δεν θα υπάρξει μεν, αλλά είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν επιπλέον περιορισμοί στους ανεμβολίαστους. Και αυτό το επιβεβαίωσε με ακόμα πιο εμφατικό τρόπο την Παρασκευή, όταν σε συνέντευξή του στο Open, ο υπουργός Ανάπτυξης αποκάλυψε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχει εξεταστεί το σενάριο η είσοδος των ανεμβολίαστων στα σουπερμάρκετ να γίνεται μόνο με επίδειξη αρνητικού rapid test.

Ο ίδιος, ωστόσο, παραδέχτηκε ότι κάτι τέτοιο είναι προβληματικό.

«Ασφαλώς και εξετάζεται, αλλά υπάρχουν προβλήματα. Το συζητήσαμε και στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας που δεν θα κάνουν ούτε rapid test και δεν μπορούμε να τους στερήσουμε την πρόσβαση σε βασικά αγαθά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα με ατελείωτες ουρές σε ώρες αιχμής στα μεγάλα καταστήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, το μέτρο που θα μπορούσε να εξεταστεί για τα σουπερμάρκετ είναι η αλλαγή στην «πυκνότητα», δηλαδή να μπαίνουν λιγότεροι πελάτες ταυτόχρονα στον χώρο, αν και αυτό θα επηρέαζε και τους εμβολιασμένους.

Σε κάθε περίπτωση, είναι φαίνεται ειλημμένη απόφαση η κλιμάκωση των περιορισμών στους ανεμβολίαστους. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε το βράδυ της Πέμπτης στην ΕΡΤ1 ότι «είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μέτρα», για να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξουν «ούτε γενικά μέτρα ούτε τοπικά lockdown. Μιλάμε για κανονικότητα σε όσους έχουν εμβολιαστεί, γιατί δεν νοσούν βαριά, και παραπάνω περιορισμούς της κανονικότητας στους ανεμβολίαστους, όχι τιμωρητικά».

Το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Πλεύρης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για κλιμάκωση, αν χρειαστεί, των μέτρων που αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες. «Αυτό επιλέγει η Ευρώπη, αυτό επιλεγεί και η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην εστίαση και τα τελευταία μέτρα που ελήφθησαν και στα αιτήματα των εστιατόρων. «Το να ακούγεται ότι δεν στηρίζουμε την εστίαση, το να ακούγεται με τέτοια ένταση ότι η εστίαση ζητάει και νέα χρήματα, είναι πάρα πολύ άδικο», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι η εστίαση έλαβε τα περισσότερα χρήματα σε σχέση με τους άλλους κλάδους και επεσήμανε πως η στενοχώρια των επιχειρηματιών, οι οποίοι μάλιστα ετοιμάζουν κινητοποιήσεις για την ερχόμενη Τρίτη, θα πρέπει να κατευθύνεται προς τους ανεμβολίαστους, καθώς «εξαιτίας τους συνεχίζει να υπάρχει η πανδημία».

«Η αλήθεια είναι ότι η εστίαση πήρε υπερδιπλάσιους πόρους από οποιονδήποτε άλλο κλάδο στην Ελλάδα. Από ένα σημείο και έπειτα, αρχίζει να ακούγεται σαν αχαριστία όλο αυτό το πράγμα. Γιατί τους πόρους που πήγαν στην εστίαση τούς στερήθηκαν το λιανεμπόριο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και άλλοι κλάδοι. Ο κ. Καββαθάς θα πρέπει να βάλει στον δημόσιο λόγο του και αυτή την παράμετρο», είπε ο υπουργός, αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι στενοχωρήθηκαν για τα μέτρα. Αλλά η στενοχώρια τους δεν πρέπει να κατευθύνεται προς την κυβέρνηση, που αναγκαστικά τα θέσπισε λόγω της πανδημίας, αλλά στους ανεμβολίαστους συμπολίτες τους, που επιμένουν να υπάρχει πανδημία στην Ελλάδα με το να μην εμβολιάζονται», συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης.