Μια λεπτομέρεια από το τελευταίο ΦΕΚ σχετικά με τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση την Τρίτη, ιδίως μεταξύ των οδοντιάτρων, καθώς υπάρχει η υποχρέωση και των εμβολιασμένων ασθενών να έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακό τεστ αντιγόνου (rapid test).
Αυτή η απόφαση, που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ Β 4337/18.09.2021 (εδώ), δεν αφορά μόνο οδοντιατρικές πράξεις, καθώς επιβάλλει υποχρέωση rapid test (και σε εμβολιασμένους) για οποιαδήποτε επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας.
«Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την εξέταση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.
Οι ανεμβολίαστοι θα υποβάλλονται σε μοριακό τεστ και οι ανεμβολίαστοι συνοδοί των ασθενών με rapid τεστ. Οι εμβολιασμένοι συνοδοί δεν θα υποβάλλονται σε τεστ για την προσέλευσή τους στα οδοντιατρεία.
Το πρόβλημα με τους οδοντιάτρους όπως διατυπώθηκε από εκπροσώπους του κλάδου έχει δύο άξονες: α) είναι μη λειτουργικό καθώς ένας εμβολιασμένος ασθενής που μπορεί να χρειαστεί τρεις θεραπείες σε μια εβδομάδα θα επιβαρυνθεί με το κόστος τριών rapid tests και β) στέλνει το λάθος μήνυμα προς τους αντιεμβολιαστές, καθώς εμβολιασμένος και μη εμβολιασμένος έχει τα ίδια «προνόμια» ή «περιορισμούς»
Η διευκρίνιση του υπουργείου Υγείας
Οι ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για covid-19, διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας, αναφορικά με τα ερωτήματα που έχουν τεθεί από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και ιδιώτες οδοντιάτρους.
Κατ΄ εξαίρεση και μόνο υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την εξέταση/πράξη, ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία, προκειμένου να υποβληθούν σε επεμβατική οδοντιατρική εξέταση/πράξη ή σε οδοντιατρική εξέταση/πράξη που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα.
Σχετικά με τους συνοδούς, αναφέρεται:
Δεδομένου ότι οι οδοντίατροι υπάγονται στις δομές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο. Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους στο οδοντιατρείο.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Νίκος Σύψας, που υπογράφει τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής, είπε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη γιατί σε τέτοιου είδους ιατρικές πράξεις κινδυνεύουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές ακόμα και από εμβολιασμένους ασθενείς που μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί.
Ανέφικτο ωστόσο θεωρούν το μέτρο οι οδοντίατροι. Ο Αθανάσιος Δεβλιώτης πρόεδρος της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, δήλωσε (στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ) ότι οι οδοντίατροι τηρούν ούτως ή άλλως όλα τα μέτρα για την προστασία τους.
Είπε ότι η ομοσπονδία από την περασμένη εβδομάδα ζήτησε την άμεση τροποποίηση της εν λόγω ΚΥΑ και ότι ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δεσμεύθηκε να την αλλάξει, ωστόσο το έπραξε κατά το ήμισυ, δηλαδή μόνο για τους συνοδούς των ασθενών, οι οποίοι εξαιρούνται, εφόσον είναι εμβολιασμένοι ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης, από την υποχρέωση αρνητικού τεστ.
Ο κ. Δεβλιώτης ανέφερε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα στην αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού και αφήνει χαραμάδα να δημιουργούνται εντυπώσεις, κάτι που «πρέπει να το λάβει σοβαρά υπ’ όψιν ο υπουργός».