Ο Πάνος Σκουρλέτης (αριστερά) παραδίδει στον Γιώργο Σταθάκη | Nick Paleologos / SOOC
Επικαιρότητα

Πυρά Σκουρλέτη κατά των ΜΜΕ – «κερκόπορτα» η πώληση του 17% της ΔΕΗ

Με ιδιαίτερα σκληρά λόγια η τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Ενέργειας. Με υπονοούμενα και η αντίστοιχη διαδικασία νωρίτερα στο υπουργείο Εσωτερικών
Protagon Team

Oποιος περίμενε μια… αναίμακτη Δευτέρα από τον Πάνο Σκουρλέτη επειδή αναβαθμίστηκε και ανέλαβε το πρώτο τη τάξει υπουργείο, αυτό των Εσωτερικών, διαψεύστηκε. Ηταν σχετικά ήρεμος όταν παρέλαβε το υπουργείο από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή αλλά ήταν ιδιαίτερα επικριτικός όταν παρέδωσε στον Γιώργο Σταθάκη το υπουργείο Ενέργειας, αναφερόμενος στην επιμονή του να μην προωθήσει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. «Hμασταν συνεπείς με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις. Καταφέραμε να αφήσουμε το αποτύπωμά μας στο υπουργείο κι αυτό προφανώς δεν συγχωρέθηκε», τόνισε με νόημα ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος επέλεξε να καυτηριάσει τη στάση των ΜΜΕ προς το πρόσωπό του.

«Ενώ τους 13 μήνες κάναμε πολύ σοβαρή δουλειά, πολλά πράγματα δεν αναδείχθηκαν. Αντίθετα, υπήρξα πολλές φορές αντικείμενο επίθεσης, διαστρέβλωσης και αυτό δεν είναι τυχαίο», είπε στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο κ. Σκουρλέτης. Ο ίδιος υποστήριξε τη στάση που τήρησε για τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ: «η πώληση του 17% της ΔΕΗ είναι μια παρωχημένη επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, που θα λειτουργήσει ως κερκόπορτα στο δημόσιο χαρακτήρα της. Αυτό θα το υποστηρίζω από όποια θέση κι αν είμαι», επανέλαβε.

O κ. Σκουρλέτης έκανε ειδική αναφορά στη λύση που δόθηκε για τον ΑΔΜΗΕ με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των δικτύων, στο πρόγραμμα των 36 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, την έκπτωση 15% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού, ενώ έκανε λόγο για κινδυνολογία σε σχέση με τη ΔΕΗ επισημαίνοντας ότι έχει εξασφαλιστεί ρευστότητα ύψους 1 δισ. ευρώ. για την επιχείρηση το 2017.

Ο ίδιος άσκησε κριτική στα μέσα ενημέρωσης λέγοντας ότι η αναξιοπιστία τους αναδείχθηκε μεταξύ άλλων από το γεγονός ότι έως τις παραμονές του ανασχηματισμού τον έφεραν κατά 99% εκτός κυβέρνησης αλλά και από το ότι πολλά σοβαρά πράγματα που έγιναν, δεν αναδείχθηκαν όσο θα έπρεπε. Αντίθετα, είπε, υπήρξε συστηματική διαστρέβλωση από την «τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού και από δυνάμεις μέσα και έξω από τη χώρα που ενοχλούνται όταν βλέπουν μια κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά να βάζει το αποτύπωμά της».

«Αν έφτιαχνα μια κυβέρνηση μετά από χρόνια, τον πρώτο που θα σκεφτόμουν να βάλω στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ήσουν εσύ», επεσήμανε απευθυνόμενος στον κ. Σταθάκη, ο απερχόμενος υπουργός.

«Για στέρεες βάσεις και ισχυρή παρακαταθήκη πάνω στην οποία καλούμαστε να συνεχίσουμε», έκανε λόγο από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης.

Παραλαμβάνοντας το νέο του χαρτοφυλάκιο, ο κ. Σταθάκης εξήρε τις πολιτικές «χάρες» του κ. Σκουρλέτη. «Τον θαυμάζω ως πολιτικό στέλεχος, δεν είμαι τόσο ικανός στα πολιτικά όπως αυτός», ανέφερε. Οσο για το χαρτοφυλάκιο, ανέφερε ότι είχε «την τύχη ή την ατυχία» να εξοικειωθεί με το χώρο της ενέργειας λόγω της συμμετοχής του στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. «Η προηγούμενη ηγεσία έθεσε στέρεες βάσεις, μια ισχυρή παρακαταθήκη στην οποία θα συνεχίσουμε. Ο τομέας είναι τεράστιας στρατηγικής σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας», κατέληξε.

Εντονα συγκινημένος ήταν ο απερχόμενος αναπλ. υπουργός Γιάννης Τσιρώνης, προφανώς απογοητευμένος από τη μετακίνησή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. «Οι Γάλλοι λένε ότι κάθε αποχώρηση είναι ένας μικρός θάνατος. Ήταν ένα όμορφο ταξίδι», ξεκίνησε τη σύντομη παρέμβασή του. Ο κ. Τσιρώνης μίλησε για ένα υπουργείο «που βρίσκεται αριθμητικά (από πλευρά στελέχωσης) στα όρια της κατάρρευσης», αναφέροντας ως παράδειγμα τους μόλις 14 Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και τους μόλις 5 μηχανικούς της Διεύθυνσης Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του υπουργείου. «Καμία επένδυση δεν “κόλλησε” στο δικό μας υπουργείο, αντίθετα οι διαδικασίες ολοκληρώνονταν σε χρόνο-ρεκόρ», ανέφερε, απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα. «Όταν λέμε επενδύσεις όμως, δεν εννοούμε τύπου Νιγηρίας ή με αποικιοκρατικούς όρους. Οι χώρες που έχουμε σήμερα την πιο σκληρή περιβαλλοντική πολιτική είναι εκείνες που έχουν τις καλύτερες οικονομίες παγκοσμίως», ανέφερε.

Παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος ο Σωκράτης Φάμελος («το new entry», όπως αυτοχαρακτηρίστηκε αστειευόμενος) μίλησε για το καθήκον που έχουν όλα τα στελέχη της νέας κυβέρνησης να ανατροφοδοτήσουν την πορεία προκοπής της χώρας. Ενώ υποστήριξε ότι η ενέργεια και το περιβάλλον είναι βασικά συστατικά στο νέο χαρακτήρα της οικονομίας.

O Σωκράτης Φάμελλος. Από την προεδρία της Επιτροπής της Βουλής για τα Δάνεια των ΜΜΕ, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (INTIMENEWS)

Με αιχμές και υπονοούμενα είχε γίνει νωρίτερα και η παράδοση-παραλαβή του υπουργείου Εσωτερικών. Ο απερχόμενος υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε ότι παραδίδει στον νέο «μεγάλη προίκα, οκτώ νομοσχέδια και ένα στικάκι» ενώ αναφέρθηκε και στο περιεχόμενό τους. «Αφού τα δει και τα αξιολογήσει ο νέος υπουργός θα αποφασίσει την περαιτέρω τύχη τους» είπε με νόημα ο κ. Κουρουμπλής. Τι περιέχει το στικάκι; Ξέρει ο κ. Κουρουμπλής και δεν το λέει. Θα το μάθει και ο κ. Σκουρλέτης και θα δει τι θα κάνει. Ακόμα μία «αόρατη» απειλή σε μια χώρα που έχει συνηθίσει να ζει πλέον ανάμεσα σε υπονοούμενα και φήμες.

Κατά τα άλλα ο κ. Κουρουμπλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην καθιέρωση της απλής αναλογικής λέγοντας ότι «δίνουμε δυνατότητα για συνεργασίες, για περισσότερη δημοκρατία» και τόνισε ότι «ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου ο δικομματισμός έχει χάσει ανεπιστρεπτί τη δυνατότητα να λειτουργεί όπως έκανε στο παρελθόν». Επιπλέον, αναφέρθηκε στη διαβούλευση που είχε με το σύνολο των δημάρχων της χώρας και πρόσθεσε πως εξασφαλίστηκαν περισσότερα από 300 εκατομμύρια για τα ληξιπρόθεσμα των δήμων.

O Παναγιώτης Κουρουμπλής παραδίδει τον φάκελο με τα νομοσχέδια και ένα «στικάκι» στον Πάνο Σκουρλέτη (INTIMENEWS)

Για την μετακίνησή του στο Ναυτιλίας ο κ. Κουρουμπλής σχολίασε ότι «έτσι είναι η μοίρα των πολιτικών, να έρχονται και να φεύγουν. Σημασία έχει να συντελείται έργο ιδιαίτερα στην πολύ δύσκολη συγκυρία που βρισκόμαστε».

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών τόνισε από την πλευρά του ότι «δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο». Υποστήριξε δε ότι «η δική μας κυβέρνηση αναμετράται με τα προβλήματα, είπαμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό». Διευκρίνισε δε ότι πρόκειται για αλλαγή σκυτάλης μεταξύ υπουργών της ίδιας κυβέρνησης και όχι για αλλαγή πολιτικής, προσθέτοντας πως «το κοινό πλαίσιο που μας δεσμεύει είναι οι προγραμματικές δηλώσεις του Σεπτεμβρίου 2015, που οφείλουμε να υπηρετούμε όλοι» – μία ακόμα υπενθύμιση από πλευράς του κ. Σκουρλέτη στο πιο… αντιμνημονιακό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε ακόμη ότι «θα κάνουμε τα πάντα ώστε ο όρος “καλή δουλειά” να έχει πραγματικό νόημα» ενώ σχετικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σημείωσε ότι πρέπει να είναι ένας «λαϊκός αυτόνομος συμμετοχικός θεσμός, να διαπνέεται από περισσότερη δημοκρατία και να απελευθερώνει τις κοινωνικές δυνάμεις». «Θέλουμε ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να παραμείνει ζωντανός και ανθρώπινος σε αυτή τη δύσκολη εποχή των Μνημονίων», είπε ακόμη.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «περισσότερη δημοκρατία όχι μόνο στους δήμους αλλά και στα Σώματα Ασφαλείας» υπογραμμίζοντας ότι «καλούμαστε να απαντήσουμε στη δύσκολη εξίσωση, τα σώματα ασφαλείας να κάνουν τη δουλειά τους και να σέβονται τα δικαιώματα των πολιτών». Για τα οικονομικά των αστυνομικών επισήμανε ότι «θα κινηθούμε με ειλικρίνεια μέσα στο πλαίσιο που μας επιτρέπουν τα μνημόνια».

Η Ολγα Γεροβασίλη παραλαμβάνοντας από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή

Το υπουργείο Εσωτερικών έσπασε σε δύο. Ετσι ο κ. Κουρουμπλής παρέδωσε και στην πρώην κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη, η οποία είναι στο εξής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Η κυβέρνηση έχει στοχευμένη πολιτική», είπε η κυρία Γεροβασίλη, η οποία, παραλαμβάνοντας το υπουργείο έκανε αναφορά και «στα κακώς κείμενα του παρελθόντος και τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν, δημιουργώντας ένα γραφειοκρατικό Δημόσιο, μακριά από την εξυπηρέτηση του πολίτη».

Η ίδια υπογράμμισε ότι «στόχος είναι η διοικητική ανασυγκρότηση, με υπαλλήλους που θα στέκονται στο πλευρό του πολίτη και όχι απέναντί του».  Και έπειτα αναλώθηκε σε ένα υμνολόγιο υπέρ των δημοσίων υπαλλήλων. Η νέα υπουργός υπογράμμισε τον σεβασμό τον δικό της αλλά και των προκατόχων της προς τους δημοσίους υπαλλήλους, τόνισε ότι θα προχωρήσει στις όποιες αλλαγές «με αξιοκρατία και διαφάνεια» και προσέθεσε ότι οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων «που επιβλήθηκαν εμμονικά από τις μνημονιακές πολιτικές δεν είναι γραμμένες με χρυσά γράμματα στις σελίδες του υπουργείου». Δήλωσε ότι η πόρτα της θα είναι «πάντα ανοιχτή για τα προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων».