Η Χίλα Ροτέμ με τον θείο της μετά την απελεύθερωσή της, σε νοσοκομείο του Ισραήλ. Η μητέρα της παραμένει όμηρος | Israel Defense Forces/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Με πολύωρη καθυστέρηση η Χαμάς απελευθέρωσε άλλους 17 ομήρους το Σάββατο

Το βράδυ του Σαββάτου, αντί για το απόγευμα, οι τρομοκράτες άφησαν ελεύθερους 13 ισραηλινούς απαχθέντες και τέσσερις Ταϊλανδούς. Διαμαρτυρίες του Ισραήλ γιατί δεν απελευθερώθηκε η μητέρα ενός κοριτσιού, όπως προέβλεπε η συμφωνία
Protagon Team

Δεκαεπτά όμηροι που κρατούνταν από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και εβδομάδες αφέθηκαν ελεύθεροι το βράδυ του Σαββάτου, έπειτα από μεγάλη αναμονή λόγω περιπλοκών της τελευταίας στιγμής.

Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ άφησε ελεύθερους 39 παλαιστίνιους κρατούμενους.

Το Ισραήλ κατηγόρησε την Χαμάς ότι δεν τήρησε την συμφωνία, γιατί άφησε ελεύθερη την 12χρονη Χίλα Ροτέμ, αλλά όχι την 54χρονη μητέρα της, Ράγια Ροτέμ. Σύμφωνα με τη συμφωνία, μητέρες και ανήλικα παιδιά απελευθερώνονται μαζί.

Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους της πολύωρης καθυστέρησης. Για να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι το Σάββατο, έγιναν πυρετώδεις διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του Κατάρ, ενώ προηγήθηκε τηλεφώνημα από τον Τζο Μπάιντεν στον σεϊχη του Κατάρ για να ασκήσει περαιτέρω πίεση στη Χαμάς.

Η εκεχειρία αυτή, που συμφωνήθηκε υπό την αιγίδα του Κατάρ και της Αιγύπτου, έδωσε μία ακόμη ημέρα ανάπαυλας στους κατοίκους της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας έπειτα από επτά εβδομάδες πολέμου. Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν σταματήσει από το πρωί της Παρασκευής, όπως και οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Χαμάς.

Εξάλλου η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι διαθέτει τον κατάλογο των ομήρων που αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι σήμερα, αλλά δεν αποκάλυψε την ταυτότητά τους, τον αριθμό τους, αλλά ούτε και την ώρα που αναμένεται να παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό.

Ταϊλανδοί όμηροι σε βαν της Χαμάς κατευθύνονται προς την Αίγυπτο – Hamas Military Wing/Handout via REUTERS

Οι χθεσινές απελευθερώσεις καθυστέρησαν πολλές ώρες, καθώς η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δεν σέβεται τη συμφωνία, αλλά τελικά η διαδικασία προχώρησε μετά από μεσολάβηση του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πίεσε τηλεφωνικά τον σεϊχη του Κατάρ να ασκήσει περισσότερη πίεση στους τρομοκράτες.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντορόν Σπίλμαν έκανε λόγο για «τακτική» της Χαμάς «να καθυστερεί» στο πλαίσιο «ψυχολογικού πολέμου».

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της τρομοκρατικής οργάνωσης, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει τους 13 ισραηλινούς ομήρους και τους τέσσερις Ταϊλανδούς να μπαίνουν σε οχήματα της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Οι περισσότεροι όμηροι που απελευθερώθηκαν το Σάββατο, ήταν γυναίκες και παιδιά που έμεναν στο κιμπούτς Μπεέρι, μία από τις κοινότητες που επλήγησαν ιδιαίτερα από την τρομοκρατική επίθεση.

Μια νεαρή γυναίκα, με επίδεσμο στον αστράγαλο που περπατούσε με πατερίτσες ήταν ξαπλωμένη σε φορείο σε ένα από τα οχήματα.

Ενοπλοι της Χαμάς συνοδεύουν μία από τις ομήρους που περπατούσε με πατερίτσες, στο ασθενοφόρο του Ερυθρού Σταυρού – Hamas Military Wing/Handout via REUTERS

Το κομβόι πέρασε στην Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, και οι απαχθέντες οδηγήθηκαν στη συνέχεια στο Ισραήλ.

Μεταξύ των ομήρων που απελευθερώθηκαν χθες ήταν η Μάγια Ρεγκέβ, 21 ετών, η οποία απήχθη μαζί με τον 18χρονο αδελφό της όταν προσπαθούσαν να φύγουν από το μουσικό φεστιβάλ Tribe of Nova το οποίο δέχθηκε επίθεση από τη Χαμάς. Βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε τη νεαρή γυναίκα και τον αδελφό της δεμένους στο πίσω μέρος από ένα φορτηγάκι.

Στο φεστιβάλ, όπου υπήρχαν περίπου 3.000 άτομα, οι τρομοκράτες σκότωσαν 370 ανθρώπους, ενώ άγνωστος αριθμός γυναικών βιάστηκαν ομαδικά από τους Παλαιστίνιους.

«Είμαι πολύ χαρούμενη που η Μάγια επιστρέφει σε εμάς. Ωστόσο η καρδιά μου είναι κομμάτια επειδή ο γιος μου Ιτάι είναι ακόμη φυλακισμένος της Χαμάς στη Γάζα», δήλωσε η μητέρα τους Μίριτ σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Φόρουμ των Οικογενειών των Ομήρων.

Εκατό χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Τελ Αβίβ, το βράδυ του Σαββάτου, ζητώντας την απελευθέρωση όλων των ομήρων – REUTERS/Alexander Ermochenko

Η Μάγια ήταν η μόνη από τους απελευθερωθέντες που μεταφέρθηκε σε διαφορετικό νοσοκομείο επειδή χρειαζόταν επείγουσα ιατρική βοήθεια, η φύση της οποίας δεν διευκρινίστηκε άμεσα από τις ισραηλινές αρχές.

Μια εννιάχρονη Ισραηλινοϊρλανδή, η Εμιλι Χαντ, είναι επίσης μεταξύ της ομάδας των 17 ομήρων που απελευθερώθηκαν, ανακοίνωσε ο ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, κάνοντας λόγο για «μια ημέρα τεράστιας χαράς και ανακούφισης».

Η Εμιλι Χαντ στην αγκαλιά του πατέρα της, σε νοσοκομείο του Ισραήλ – Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Η Εμιλι Χαντ είχε περάσει το βράδυ της 6ης Οκτωβρίου σε φιλικό της σπίτι, σε κιμπούτς, όταν έγινε η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς.

«Δεν βρίσκουμε λέξεις για να περιγράψουμε τα συναισθήματά μας έπειτα από 50 δύσκολες και περίπλοκες ημέρες», δήλωσε ο Τόμας Χαντ, πατέρας της Εμιλι. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που ξαναβρίσκουμε την Εμιλι, αλλά παράλληλα σκεφτόμαστε όλους τους ομήρους που δεν έχουν επιστρέψει ακόμη σπίτια τους».

Η Εμιλι είχε γενέθλια στη διάρκεια της ομηρίας της.

Τέσσερις Γερμανοϊσραηλινοί είναι επίσης μεταξύ των απελευθερωθέντων, επεσήμανε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ εκφράζοντας την «ανακούφισή» της. Τέσσερις άλλοι Γερμανοϊσραηλινοί είχαν αφεθεί ελεύθεροι την Παρασκευή.

Οι 17 όμηροι «υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις», επεσήμανε ο στρατός του Ισραήλ. Η Μάγια Ρεγκέβ από αυτούς παρέμεινε στο νοσοκομείο και οι υπόλοιποι επέστρεψαν στις οικογένειές τους, διευκρίνισε.

Στο Τελ Αβίβ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στην Πλατεία Ομήρων. «Βγάλτε τους από την κόλαση», έγραφε ένα πανό.

Εορτασμοί στη Δυτική Οχθη

Αργά το βράδυ το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι άφησε ελεύθερη δεύτερη ομάδα 39 Παλαιστίνιων κρατουμένων, όλοι τους γυναίκες και ανήλικοι.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη κομβόι αυτοκινήτων, τα οποία πάνω τους είχαν σημαίες διάφορων παλαιστινιακών οργανώσεων, βγήκαν στους δρόμους συνοδεύοντας λεωφορείο του Ερυθρού Σταυρού το οποίο μετέφερε τους κρατούμενους.

Παλαιστίνιοι χαιρετούν τους κρατούμενους που αφέθηκαν ελεύθεροι από το Ισραήλ – REUTERS/Ammar Awad

Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ οι εορτασμοί ήταν πιο διακριτικοί. Πολλά οπλισμένα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ είχαν παραταχθεί έξω από το σπίτι της 39χρονης Ίσραα Τζάαμπις, της πιο γνωστής κρατούμενης που αφέθηκε ελεύθερη χθες.

Η φωτογραφία της μέσα σε ισραηλινό δικαστήριο, στην οποία φαίνεται να σηκώνει τα ατροφικά της δάκτυλα, με το πρόσωπό της να είναι εν μέρει καμένο, έχει αναχθεί σε σύμβολο των δεινών τα οποία υφίστανται Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

«Ντρέπομαι να λέω ότι είμαι χαρούμενη την ώρα που όλη η Παλαιστίνη είναι τραυματισμένη», δήλωσε στους δημοσιογράφους από το σαλόνι του οικογενειακού της σπιτιού, στο πλευρό του 13χρονου γιου της Μοτασέμ. «Πρέπει να απελευθερώσουν τους πάντες», τόνισε.

Η Τζάαμπις είχε καταδικαστεί σε 11 χρόνια κάθειρξη γιατί το 2015 πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό που μετέφερε στο αυτοκίνητό της σε ισραηλινό σημείο ελέγχου, με αποτέλεσμα να τραυματίσει έναν αστυνομικό.

Οι ισραηλινές αρχές την κατηγόρησαν ότι θα προχωρούσε σε επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ εκείνη την ημέρα, αν δεν την είχαν σταματήσει οι αστυνομικοί.

Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ έχει κηρυχθεί τετραήμερη εκεχειρία, στη διάρκεια της οποίας θα αφεθούν ελεύθεροι 50 όμηροι της τρομοκρατικής οργάνωσης και 150 παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

Η παύση αυτή, που μπορεί να παραταθεί, επέτρεψε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία το Ισραήλ είχε επιβάλει πλήρη αποκλεισμό από τις 7 Οκτωβρίου. Μέχρι τώρα τα φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια εισέρχονταν στον παλαιστινιακό θύλακα με το σταγονόμετρο και έπειτα από έγκριση των ισραηλινών αρχών.

Χθες κατάφεραν να εισέλθουν στη Γάζα 248 φορτηγά, εκ των οποίων 61 μετέφεραν νερό, τρόφιμα και ιατρικά εφόδια στο βόρειο τμήμα του θύλακα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ άλλα μετέφεραν καύσιμα.

Ο ισραηλινός στρατός θεωρεί το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ζώνη μαχών και έχει ζητήσει από τους κατοίκους να το εγκαταλείψουν, ενώ εμποδίζει όποιον προσπαθεί να επιστρέψει.

Παρά τις προειδοποιήσεις αυτές χιλιάδες άνθρωποι εκμεταλλεύθηκαν την ανάπαυλα στις μάχες για να προσπαθήσουν να επιστρέψουν στον βορρά, στα σπίτια τους. Και, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, επτά από αυτούς τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά.

«Ο πόλεμος κατά της Χαμάς θα συνεχιστεί»

Από την έναρξη του πολέμου έχουν σκοτωθεί στη Γάζα 14.854 άνθρωποι, εκ των οποίων 6.150 παιδιά, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς.

Ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο στρατηγός Χερτζί Χαλέβι, προειδοποίησε ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. «Θα ξαναρχίσουμε τις επιθέσεις στη Γάζα μόλις τελειώσει η εκεχειρία (…) για να εξαρθρώσουμε τη Χαμάς και να ασκήσουμε τεράστια πίεση ώστε να επιστραφούν το συντομότερο δυνατό όσοι περισσότεροι όμηροι γίνεται, μέχρι και τον τελευταίο», τόνισε.

Τα νοσοκομεία στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας εξακολουθούσαν χθες να δέχονται πολλούς τραυματίες που απομακρύνθηκαν από το βόρειο τμήμα. Αλλά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, τον Άσραφ αλ Κιντρέχ, τα νοσοκομεία «δεν έχουν πια την ικανότητα ούτε τον εξοπλισμό» για να αντιμετωπίσουν αυτή την εισροή.

Περισσότερα από τα μισά σπίτια στον θύλακα έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και 1,7 εκατ. άνθρωποι από τους συνολικά 2,4 εκατ. κατοίκους της Γάζας έχουν εκτοπιστεί.

Κατάρ: Ελπίζουμε σε παράταση της εκεχειρίας

Το Κατάρ ελπίζει να παραταθεί η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς πέρα από τις τέσσερις ημέρες που έχουν ήδη συμφωνηθεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Μαζίντ αλ Ανσάρι.

«Αυτό που ελπίζουμε είναι η ώθηση που δημιουργήθηκε από τις απελευθερώσεις των δύο αυτών ημερών και από αυτή τη συμφωνία των τεσσάρων ημερών να μας επιτρέψει να παρατείνουμε την εκεχειρία πέρα από αυτές τις τέσσερις ημέρες και κατά συνέπεια να ξεκινήσουμε πιο σοβαρές συζητήσεις για τους υπόλοιπους ομήρους», επεσήμανε ο Αλ Ανσάρι, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.