Επικαιρότητα

Με πιο άνετη άμαξα και λιγότερους καλεσμένους η στέψη του Καρόλου

Η τελετή στέψης του νέου βασιλιά της Αγγλίας, στις 6 Μαΐου, δεν θα υστερεί σε μεγαλοπρέπεια, ωστόσο η διαδρομή της πομπής θα είναι συντομότερη από εκείνη της μητέρας του, Ελισάβετ Β', οι καλεσμένοι δεν θα ξεπερνούν τις 2.000, ενώ η άμαξα για τη μετάβαση του βασιλικού ζεύγους στο αβαείο του Γουέστμινστερ δεν θα είναι η ιστορική Gold State, αλλά μια πιο μοντέρνα
Protagon Team

Η διαδρομή της πομπής για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ θα είναι συντομότερη από εκείνη της μητέρας του, Ελισάβετ Β’, την ημέρα της στέψης της πριν από 70 χρόνια. Αλλά κατά τα άλλα, η τελετή της 6ης Μαΐου δεν θα υστερεί σε μεγαλοπρέπεια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Washington Post.

Τα κοσμήματα του στέμματος, τα οποία φυλάσσονται στον Πύργο του Λονδίνου από ένοπλη φρουρά, θα περιλαμβάνουν τρία στέμματα, σκήπτρα, χρυσά βραχιόλια, δύο μαχαίρια και πέντε σπαθιά, σύμφωνα με νέες λεπτομέρειες που δημοσίευσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Το παλαιότερο αντικείμενο είναι ένα κουτάλι του 12ου αιώνα, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να αλείψει τον Κάρολο με ιερό λάδι. Και σε μια ένδειξη νεωτερισμού, το Παλάτι κυκλοφόρησε ένα κατά παραγγελίαν emoji στέμματος, εμπνευσμένο από το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, τον πραγματικό κολοσσό που θα τοποθετηθεί στο κεφάλι του Καρόλου.

Το Παλάτι επιβεβαίωσε επίσης ότι η βασιλική σύζυγος Καμίλα θα κρατήσει ένα σκήπτρο από ελεφαντόδοντο, παρά την εκστρατεία του πρίγκιπα Ουίλιαμ κατά του εμπορίου ελεφαντόδοντου. Οπως ανακοινώθηκε, ένα άλλο αμφιλεγόμενο αντικείμενο που βρίσκεται ανάμεσα στα κοσμήματα του στέμματος, το διαμάντι Koh-i-Noor, δεν θα χρησιμοποποιηθεί. Αντίθετα, η Καμίλα θα φορέσει το στέμμα της Βασίλισσας Μαρίας και ένα σετ από κοσμήματα που άλλα έθνη δεν ζητούν να πάρουν πίσω.

Δεν είναι ακόμη σαφές το κόστος της στέψης. Η βρετανική κυβέρνηση, που πληρώνει τον λογαριασμό, λέει ότι οι πληροφορίες θα δημοσιευτούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Οι αναλυτές επιμένουν ότι θα ήταν σοφό να χαμηλώσει το κόστος της τελετής, ιδιαίτερα σε μια εποχή διψήφιου πληθωρισμού.

Το Παλάτι επέδειξε αυτοσυγκράτηση όσον αφορά τη λίστα των καλεσμένων. Για τη στέψη της Ελισάβετ Β’ είχαν τοποθετηθεί ειδικά κλιμακωτά καθίσματα, επιτρέποντας σε περισσότερους από 8.000 ανθρώπους να συγκεντρωθούν στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. Αυτή τη φορά οι αξιωματούχοι του Παλατιού είπαν ότι έστειλαν προσκλήσεις σε περίπου 2.000 καλεσμένους.

Η συντομότερη διαδρομή της πορείας του νέου βασιλιά είναι πιθανό να σχετίζεται με το κόστος, όσο και με την οπτική κάλυψη του γεγονότος. Αλλά και με την άνεση.

Η άμαξα Gold State, που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά κάθε νέου μονάρχη από την εποχή του βασιλιά Γουλιέλμου Δ’, το 1831, είναι πολύ εντυπωσιακή. Κατασκευασμένη από περίτεχνα σκαλισμένο επίχρυσο ξύλο και με βάρος 4,4 τόνων, χρειάζεται οκτώ άλογα για να την τραβήξουν με ρυθμό βαδίσματος. Είναι επίσης εξαιρετικά άβολη, σύμφωνα με τους λίγους εκλεκτούς που έχουν επιβιβαστεί σε αυτήν, με διάφορες αφορμές.

Οι ξεναγοί στο Royal Mews, όπου φυλάσσεται η άμαξα, λένε ότι ο βασιλιάς Γουλιέλμος Δ’ τη συνέκρινε με ένα πλοίο «σε θαλασσοταραχή». Η βασίλισσα Βικτώρια απεχθανόταν την «αγχωτική ταλάντωσή της» και ο Γεώργιος ΣΤ’ περιέγραψε την πορεία προς τη στέψη του ως «μια από τις πιο άβολες βόλτες που έχω κάνει στη ζωή μου». Ακόμη και μετά την επένδυση των τροχών με καουτσούκ, η βασίλισσα Ελισάβετ II θεωρούσε την άμαξα «φρικτή», ένα όχημα που «δεν προορίζεται καθόλου για βόλτες».

Ο Κάρολος και η Καμίλα επέλεξαν να μη χρησιμοποιήσουν την άμαξα για να μεταβούν στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, προκειμένου να μην εμφανιστούν στη στέψη ζαλισμένοι. Θα κάνουν τη διαδρομή με την άμαξα Diamond Jubilee State: μια σχετικά μοντέρνα άμαξα, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2014 και διαθέτει ηλεκτρικά παράθυρα, κλιματισμό και, κυρίως, αμορτισέρ.

Θα χρησιμοποιήσουν τη χρυσή παραδοσιακή άμαξα μετά την τελετή στέψης, επιστρέφοντας στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, σε μια διαδρομή περίπου 1,5 χλμ., πολύ περιορισμένη σε σύγκριση με τη διαδρομή 7 χλμ. της μητέρας του Καρόλου, το 1953.

Ο βασιλικός ταπετσέρης Στίβεν Μιλς είναι μεταξύ εκείνων που βοήθησαν να ετοιμαστεί η άμαξα Gold State, αντικαθιστώντας το ξεθωριασμένο από τον ήλιο κατακόκκινο μεταξωτό σατέν στο εσωτερικό της. «Ελπίζω η Αυτού Μεγαλειότης να κάνει ένα πιο άνετο ταξίδι» δήλωσε ο Μιλς στη Washington Post. «Του έφτιαξα καινούργια μαξιλάρια».