| REUTERS/Evelyn Hockstein/File Photo
Επικαιρότητα

Με νόμο κατά του οργανωμένου εγκλήματος η Νο4 ποινική δίωξη κατά του Τραμπ!

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αντιμετωπίζει από τα μεσάνυχτα βαρύτατες κατηγορίες και στην Τζόρτζια, καθώς υπάρχουν απτά στοιχεία ότι τον Νοέμβριο του 2020 είχε επιχειρήσει, μαζί με συνεργάτες του, να αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη πολιτεία προκειμένου να μην πάρει τους εκλέκτορες ο Τζο Μπάιντεν
Protagon Team

Έτσι, όπως έχει εξελιχθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ δύο είναι πια τα ερωτήματα: α) αν θα προλάβει τις προεδρικές εκλογές του 2024 χωρίς να έχει καταδικαστεί και β) για ποιο έγκλημα απ’ όλα για τα οποία κατηγορείται θα καταδικαστεί. Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αντιμετωπίζει μια νέα ποινική δίωξη, αυτή τη φορά για τις παρεμβάσεις που έκανε τον Νοέμβριο του 2020, όταν δηλαδή ήταν ακόμα ένοικος του Λευκού Οίκου, στην πολιτεία της Τζόρτζια ώστε να μην ανακηρυχθεί νικητής εκεί ο αντίπαλός του, ο Τζο Μπάιντεν.

Η δικαιοσύνη στην Τζόρτζια άσκησε δίωξη στον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ καθώς και σε άλλα 18 (!) πρόσωπα για τις παράνομες προσπάθειες που φέρονται να κατέβαλαν για να εξασφαλίσουν την ανατροπή του αποτελέσματος των εκλογών του 2020 σε αυτή την πολιτεία-κλειδί. Η Τζόρτζια ήταν μια παραδοσιακά «Ρεπουμπλικανική» πολιτεία του αμερικανικού Νότου, όμως στις τελευταίες εκλογές ο Μπάιντεν των Δημοκρατικών αναδείχτηκε νικητής και πήρε τους εκλέκτορες.

Όπως επεσήμαναν αναλυτές, πρόκειται για την τέταρτη ποινική δίωξη σε βάρος του Τραμπ μέσα σε χρονικό διάστημα που δεν ξεπερνά τους έξι μήνες, εν μέσω μάλιστα της εσωκομματικής διαδικασίας των Ρεπουμπλικάνων προκειμένου να αναδειχθεί ο υποψήφιος της παράταξης για τον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο του 2024.

Η εισαγγελέας της κομητείας Φούλτον, Φάνι Γουίλις, βασίστηκε σε ισχύοντα νόμο στην Τζόρτζια που αφορά τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος για την απαγγελία των κατηγοριών. Ο νόμος, που χρησιμοποιείται κυρίως για την άσκηση ποινικών διώξεων σε μέλη συμμοριών, προβλέπει την επιβολή ποινών φυλάκισης πέντε ετών ως και κάθειρξης 20 ετών.

Η παραπομπή του Τραμπ ήταν 98 σελίδες γεμάτες από στοιχεία για το πώς ο ίδιος προσωπικά, αλλά και οι πιστοί του δικηγόροι —όπως ο Ρούντι Τζουλιάνι— επιχείρησαν να αλλοιώσουν και να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τζόρτζια τον Νοέμβριο του 2020.

Παρά την ήττα του τότε απερχόμενου προέδρου στην Τζόρτζια το 2020, ο Τραμπ και οι συγκατηγορούμενοί του «αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν ότι έχασαν» και «συμμετείχαν εν γνώσει τους και ιδία βουλήσει σε συνωμοσία προκειμένου να ανατραπεί παράνομα το αποτέλεσμα» των εκλογών, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Σώμα ενόρκων που συνεδρίασε στην Ατλάντα, πρωτεύουσα της νοτιοανατολικής πολιτείας των ΗΠΑ, ενέκρινε την απαγγελία των κατηγοριών στο τέλος μιας ημέρας καταθέσεων αυτοπτών μαρτύρων που κλήθηκαν από την εισαγγελία.

Το σώμα αυτό πολιτών με ευρείες εξουσίες συγκροτήθηκε από την εισαγγελέα Γουίλις, η οποία διενεργούσε έρευνα για την υπόθεση από το 2021, προκειμένου να καταλήξει σε συμπέρασμα για το αν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ώστε να ασκηθεί δίωξη στον θυελλώδη μεγιστάνα των ακινήτων, ιδίως για απάτη και παράνομη προσπάθεια επέμβασης σε εκλογική διαδικασία.

«Φταίει η εισαγγελέας»

Όπως συνηθίζει, ο Τραμπ επιτέθηκε εκ νέου στην εισαγγελέα, με ανακοίνωση της εκστρατείας του που δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ: καταφέρθηκε εναντίον αυτής της «έξαλλης» Δημοκρατικής δικαστικού, που κατ’ αυτόν υπηρετεί τα συμφέροντα του Τζο Μπάιντεν, του Δημοκρατικού προέδρου.

Η εισαγγελέας Γουίλις «καθυστέρησε στρατηγικά την έρευνά της για να επέμβει στο μάξιμουμ στην πορεία προς τις προεδρικές εκλογές του 2024 και να βλάψει την εκστρατεία Τραμπ που κυριαρχεί» στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση, που δεν αναφέρεται ρητώς στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του πρώην προέδρου.

Η εισαγγελέας Φάνι Γουίλις κατά την ανακοίνωση της άσκησης δίωξης κατά του Τραμπ ( REUTERS/Elijah Nouvelage)

Όπως επεσήμανε το Politico, η έρευνα βασίστηκε σε σημαντικό βαθμό τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο του 2021 –ηχογράφησή της έχει δοθεί στη δημοσιότητα πριν από αρκετό καιρό από την Επιτροπή του Κογκρέσου που είχε ερευνήσει την εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο –, στην οποία απαιτούσε από τοπικό ανώτερο αξιωματούχο να του «βρει» περίπου 12.000 ψηφοδέλτια υπέρ του που έλειπαν για να κερδίσει την πολιτεία.

Για να αποφευχθούν βίαια επεισόδια ή πιέσεις, στήθηκαν μπάρες ασφαλείας μπροστά στο δικαστήριο στην Ατλάντα.

Αντίθετα με ό,τι ισχύει με διαδικασίες σε ομοσπονδιακό επίπεδο, οι ακροαματικές διαδικασίες στην Τζόρτζια μεταδίδονται απευθείας τηλεοπτικά, όμως ο Τραμπ, που οφείλει μέρος της διασημότητάς του στο ότι συμμετείχε σε ριάλιτι σόου, δεν είχε δικαίωμα να είναι παρών.

Μπορεί να απονεμηθεί χάρη;

Ακόμα κι αν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς, δεν θα μπορεί να απονείμει χάρη στον εαυτό του, ούτε να εξασφαλίσει εγκατάλειψη των διώξεων από την εισαγγελία, καθώς πρόκειται για υπόθεση σε επίπεδο πολιτείας, επομένως το ομοσπονδιακό κράτος δεν μπορεί να επέμβει.

Η διαδικασία αφορά εν μέρει πράξεις που συμπεριλήφθηκαν στη δίωξη η οποία ασκήθηκε την 1η Αυγούστου στον Τραμπ από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον για παράνομους ελιγμούς που φέρεται να έκανε στις εκλογές του 2020 σε επτά κρίσιμες πολιτείες, ανάμεσά τους και στην Τζόρτζια. Η ημερομηνία αυτής της δίκης δεν έχει οριστεί.

Ως προς την υπόθεση σε βάρος του στην Τζόρτζια, η εισαγγελέας Γουίλις είπε πως έχει σκοπό η δίκη να διεξαχθεί «μέσα στους προσεχείς έξι μήνες» και ότι θα δικαστούν μαζί όλοι οι συγκατηγορούμενοι. Μεταξύ αυτών είναι και ο πρώην επιτελάρχης του Λευκού Οίκου, Μαρκ Μίντοους.

Μέρος του κατηγορητηρίου κατά του Τραμπ (Reuters)

Ο πρώην πρόεδρος, που ως τώρα συντρίβει στις δημοσκοπήσεις τους αντιπάλους του στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων, θα βρεθεί αντιμέτωπος με άλλες δίκες τον Μάρτιο και τον Μάιο του 2024, πριν δηλαδή και το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και πριν φυσικά τις προεδρικές εκλογές:

Πρώτον, καλείται να λογοδοτήσει για την εξαγορά της πορνστάρ Στόρμι Ντάνιελς, της οποίας ήθελε να κλείσει το στόμα για να μην πληγεί η καμπάνια του το 2016, υπόθεση που θα τον φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης της Νέας Υόρκης.

Δεύτερον, κατηγορείται για τον τρόπο που χειρίστηκε κρατικά απόρρητα έγγραφα τα οποία βρέθηκαν στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο, υπόθεση που θα τον φέρει ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στη Φλόριντα.

Τρίτον, τρέχει η διαδικασία σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον για το μέγα έγκλημα, τη συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ για τον ρόλο του που οδήγησε στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 με την εισβολή των φανατικών οπαδών του στο Καπιτώλιο.