H Τζασίντα Αρντερν και ο Ρίσι Σούνακ: συναντώνται στον αντικαπνιστικό αγώνα | Hagen Hopkins/Getty Images και James Manning/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Αντικαπνιστικός νόμος στη Βρετανία με νεοζηλανδική συνταγή

Μπορεί το «δρακόντειο» σχέδιο της Τζασίντα Αρντερν να μην ευτύχησε να υλοποιηθεί στη χώρα της Ωκεανίας, όμως θα εφαρμοστεί στο «κεντρικό» Νησί του αγγλοσαξονικού κόσμου. Οι Τόρις απαγορεύουν διά βίου το κάπνισμα στους νεολαίους
Protagon Team

Ως γνωστόν, προ διετίας η Νέα Ζηλανδία ψήφισε τον σκληρότερο νόμο κατά του καπνίσματος, με αυταρχικές διατάξεις: απαγόρευσε διά βίου το κάπνισμα σε όσους γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2009 και ανακοίνωσε την πρόθεση του κράτους να καταστεί η χώρα «απαλλαγμένη από το κάπνισμα» έως το 2027· άλλα μέτρα ήταν η μείωση του αριθμού των καπνοπωλείων από 6.000 σε 600 και η μείωση της νικοτίνης σε κάθε πακέτο.

Οι λόγοι της αυστηρής αντικαπνιστικής πολιτικής, είχαν πει οι τότε κυβερνώντες, ήταν η προστασία των πολιτών και η εξοικονόμηση των «δισεκατομμυρίων δολαρίων» που απαιτούνται για την περίθαλψη των νοσούντων από παθήσεις που προκαλεί ο καπνός (είχαν αναφερθεί σε καρκίνους, εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμη και σε ακρωτηριασμούς).

Ο νόμος θα ίσχυε από το 2024, ωστόσο η κυβέρνηση της Τζασίντα Αρντερν κατέπεσε και η νέα κυβέρνηση κατήργησε τον αντικαπνιστικό νόμο επειδή έκρινε ότι η εφαρμογή του κοστίζει πάρα πολύ στο κράτος σε επίπεδο είσπραξης φόρων, ενώ συγχρόνως τροφοδοτεί και την παραοικονομία (δημιουργεί μαύρη αγορά τσιγάρων, κατά το προηγούμενο της αμερικανικής ποτοαπαγόρευσης).

Ο,τι, όμως, έχασαν οι Νεοζηλανδοί θα το βρουν οι εξάδελφοί τους Βρετανοί. Ο ακυρωθείς «στην άκρη της Γης» νόμος θα υλοποιηθεί, ως φαίνεται, στο «κεντρικό» Νησί του αγγλοσαξονικού κόσμου. Ο νόμος της Αρντερν αποτελεί μπούσουλα για την κυβέρνηση των Τόρις, η οποία ανακοίνωσε ότι εντός του Δεκεμβρίου θα δημοσιοποιήσει τη δική της αντικαπνιστική πρόταση, βασισμένη στο νεοζηλανδικό παράδειγμα (προ κυβερνητικής αλλαγής) .

Ο νέος βρετανικός νόμος, ο λεγόμενος «Stop the start», θα απαγορεύει και αυτός διά βίου την πώληση τσιγάρων σε όσους είναι τώρα 14 ετών ή νεότεροι. Αυτό σημαίνει, όπως είπε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ότι η ελάχιστη ηλικία πώλησης θα αυξάνεται κατά έναν χρόνο κάθε έτος, ώστε να απαγορευτεί 100% το κάπνισμα στις μέλλουσες γενιές. Ο προτεινόμενος νόμος βασίζεται στο στατιστικό στοιχείο ότι το 80% των καπνιστών αρχίζουν να καπνίζουν προτού κλείσουν τα 20 έτη.

Το έξυπνο με τον νόμο της Νέας Ζηλανδίας και τώρα με τον βρετανικό νόμο, σχολίασε η Corriere della Sera, που προέβαλε την είδηση, είναι ακριβώς η προοδευτική εφαρμογή της απαγόρευσης, δεδομένου ότι οι ενήλικες που ήδη καπνίζουν θα συνεχίσουν να καπνίζουν, ενώ θα αποθαρρυνθούν οι νεαροί. «Ωστόσο, η τωρινή επιλογή της Νέας Ζηλανδίας καταδεικνύει καλά γιατί τα κράτη δεν κάνουν περισσότερα κατά του καπνίσματος: διακυβεύονται πάρα πολλά οικονομικά συμφέροντα», ήταν το τελικό σχόλιο.