Tην ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθούσε στη Νέα Υόρκη να πείσει τους ξένους επενδυτικούς Οίκους (στελέχη της Bank of America / Merrill Lynch και της Morgan Stanley, φωτ. κάτω) ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι η δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος, ο Οίκος Moody’s έστελνε σαφές μήνυμα – καμπανάκι για την απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνημένων μέτρων και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, σκιαγραφώντας ταυτόχρονα το πλαίσιο της διπλής εποπτείας από δανειστές και αγορές.
Σύμφωνα με τον Μoody’s, παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας είναι η συνέχιση αναζήτησης συνετών δημοσιονομικών πολιτικών από τις ελληνικές αρχές και η διατήρηση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας των τελευταίων ετών.
Στους κινδύνους πιθανής υποβάθμισης περιλαμβάνει ενδεχόμενη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αποκλίνει από τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές, μην τηρώντας τις δεσμεύσεις της και αναστέλλοντας μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί (και ας φωνάζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ότι μπορούν να… «σωθούν» όχι μόνο οι συντάξεις, αλλά και το αφορολόγητο).
Μια αναζωπύρωση όμως των εντάσεων με των πιστωτές, για οποιονδήποτε λόγο, σημειώνει με νόημα ο οίκος αξιολόγηση, θα ασκούσε καθοδικές πιέσεις στις πιστοληπτικές προοπτικές της Ελλάδας.
Στη συνάντηση πάντως με τα κορυφαία τραπεζικά ιδρύματα των ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, επέμεινε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι «η δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος για την προσέλκυση σημαντικών παραγωγικών επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».
Η συνάντηση που συντόνισαν οι Bank of America/Merrill Lynch, διήρκεσε για περισσότερο από μία ώρα και τον Πρωθυπουργό συνόδευαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.
Μετά από μία σύντομη βόλτα στο Μπρόντγουεϊ και την ομιλία του στους εκπροσώπους της ομογένειας στον καλά «αποστειρωμένο» χώρο του ξενοδοχείου όπου διαμένει (φωτ. κάτω), το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη συνεχίζεται την Πέμπτη με γεύμα εργασίας που παραθέτει στις 12:30 (19:30 ώρα Ελλάδας) ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων αμερικανικών εταιρειών.
Στις 17:50 (00:50 ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο θα συνομιλήσει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για τις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, το Προσφυγικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Στη συνέχεια, στις 19:30 (02:30 ώρα Ελλάδας), ο κ. Τσίπρας θα παρευρεθεί στο Ετήσιο Δείπνο της Global Hope Coalition, όπου θα βραβευθεί για τη στάση του έναντι της προσφυγικής κρίσης.