Ο Αλέξης Τσίπρας με τη σούπερ προστατευτική μάσκα στη συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ και δίπλα του τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση | Τwitter
Επικαιρότητα

Mε… μούσι ο Τσίπρας για το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία Ελλάδος – Αιγύπτου

Με διευρυμένη σύνθεση η συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ μαίνεται η σύγκρουση Κοτζιά - 53+. «Κλείδωσε» το «παρών» για τη συμφωνία της ΑΟΖ με το Κάιρο. «Ναι» θα πει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευησης σε εκείνη με τη Ρώμη
Protagon Team

Εμφανώς ανανεωμένος από τις καλοκαιρινές του διακοπές, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα, με… μούσι και ειδική μάσκα «υψηλής αναπνευστικής προστασίας» που προορίζεται για χρήση από επαγγελματίες της Υγείας.

Αντικείμενο της συνεδρίασης, ο καθορισμός της στάσης που θα τηρήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την ψηφοφορία της Τετάρτης για την κύρωση των συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ τις οποίες υπέγραψε πρόσφατα η χώρα μας με την Αίγυπτο και την Ιταλία.

Παρών στη συνεδρίαση και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με το απαραίτητο… φρέντο ανα χείρας, καθώς επίσης ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, αλλά και ο Νίκος Παππάς.

Στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να αμβλύνει τις διαφοροποιήσεις που παρατηρήθηκαν ως προς την υποδοχή της συμφωνίας με την Αίγυπτο.

Στη μία πλευρά βρίσκονται όσοι συντάσσονται με τη «γραμμή Κοτζιά» (σ.σ. με διαδοχικά άρθρα του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών έχει κατακεραυνώσει τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι είναι επιζήμια για τα συμφέροντα της χώρας) και στην άλλη οι 53+ και η ομάδα «Γέφυρα» που έχουν εκφράσει ανοικτά τη θέση τους υπέρ της συμφωνίας, επικρίνοντας με ποικίλους χαρακτηρισμούς (εδώ) τον Νίκο Κοτζιά για «τυφλά» αντιπολιτευτική αντίδραση.

O ίδιος πάντως, επιμένει και επιστρέφει τους χαρακτηρισμούς στους επικριτές του με νέο «πύρινο» άρθρο του υπό τον τίτλο  «Η αλήθεια για τις Πρέσπες και τις ΑΟΖ – Μαξιμαλιστική κριτική ή μαξιμαλιστική υποχώρηση».

«Σε σειρά άρθρων έκανα κριτική στην εξωτερική πολιτική της ΝΔ, ιδιαίτερα ως προς τις ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο. Για κάποιο λόγο που εκείνοι γνωρίζουν, σειρά στελεχών των 53 και των νέο-σημιτικών του Σύριζα ένιωσαν αυτή η κριτική στη ΝΔ να τους αφορά. Μου επιτέθηκαν δε, με σφοδρότητα όχι τόσο στις απόψεις μου, όσο σε μένα προσωπικά. Και ασφαλώς απάντησα και θα απαντώ όταν χρειάζεται σε όσους υπερασπίζονται τον Μητσοτακισμό», λέει με παράπονο ο πρώην ΥΠΕΞ και προσθέτει στον ίδιο τόνο:

«Τα ίδια έκαναν πολλοί από αυτούς και το 1989, όταν τάχθηκα πρώτος ενάντια στην συγκυβέρνηση αριστεράς – πατέρα Μητσοτάκη, το «βρώμικο ‘89» όπως ονομάσαμε, μαζί με τον Λευτέρη τον Παπαδόπουλο, αυτή την ανιστόρητη συνεργασία αριστερών και δεξιού νεοφιλελευθερισμού.

»Στα άρθρα απαντήσεις μου δεν έκανα κανέναν προσωπικό χαρακτηρισμό. Εκείνο που κάνω, είναι να αξιολογώ και χαρακτηρίζω πολιτικές και να μιλώ για γεγονότα. Παρέθεσα στοιχεία από τις ίδιες τις συμφωνίες καθώς και το Διεθνές Δίκαιο. Υπέβαλα ερωτήματα. Σαφή και ευγενικά. Από το περιεχόμενο των κειμένων μου δεν προκύπτει κάποια δικαιολογία για τις προσωπικές επιθέσεις, όπως γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες σε σειρά άρθρων, ιδιαίτερα στην Εφημερίδα των Συντακτών και στις αναρτήσεις ορισμένων στελεχών των 53 και των νέο-σημιτικών. Η αριστερά έχει ανάγκη διαλόγου επί της ουσίας και των γεγονότων και όχι προσωπικών χαρακτηρισμών προκειμένου κάποιοι να την υποτάξουν στον “μητσοτακισμό”».

Ο Αλέξης Τσίπρας δεχόταν τις τελευταίες ημέρες εισηγήσεις είτε να καταψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τη συμφωνία με την Αίγυπτο, είτε να πουν «παρών» έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνοχή της ΚΟ σε μία δύσκολη εσωτερικά του κόμματος περίοδο.

Οι υποστηρικτές του «παρών» προέβαλαν επίσης και το επιχείρημα της υπευθυνότητας που καλείται να επιδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία κρίσιμη ψηφοφορία για ένα εθνικά ευαίσθητο ζήτημα.

Κατά πληφοροφορίες -που μένει να επιβεβαιωθούν ή όχι την Τετάρτη- τουλάχιστον δύο μέλη της ΚΟ έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας.

Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ το απόγευμα της Δευτέρας, «κλείδωσε» τελικά το «παρών» για τη συμφωνία με την Αίγυπτο, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πει «ναι» σε εκείνη για την ΑΟΖ με την Ιταλία.