Από τη Δευτέρα η Τουρκία μετατρέπεται -επισήμως- σε Προεδρική Δημοκρατία.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επανεξελέγη στις 24 Ιουνίου, ορκίστηκε εγκαινιάζοντας ένα νέο συνταγματικό σύστημα που του δίνει ευρέως ενισχυμένες εξουσίες.
Περισσότεροι από 3.000 καλεσμένοι, ανάμεσά τους 22 αρχηγοί κρατών, αντιπρόεδροι, πολιτικοί, γραφειοκράτες και υπουργοί από διάφορες χώρες παρέστησαν, στην τελετή που έλαβε χώρα υπό βροχήν.
Οι επίσημοι που παρευρέθησαν στην τελετή στο προεδρικό μέγαρο ήταν οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της πΓΔΜ, της Μολδαβίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, του Κοσόβου, του Πακιστάν, του Κιργιστάν, του Σουδάν, της Γουινέας, της Ζάμπιας, της Γουινέας-Μπισάου, της Ισημερινής Γουινέας, της Σομαλίας, της Μαυριτανίας, της Γκαμπόν, του Τσαντ, του Τζιμπουτί, της Βενεζουέλας, όπως επίσης ο Εμίρης του Κατάρ και ο τουρκοκύπριος ηγέτης.
Συνολικά 28 ξένοι επίσημοι βρέθηκαν στο προεδρικό μέγαρο.
Οι γενικοί γραμματείς του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας 8 Αναπτυσσόμενων Χωρών (D-8) όπως και ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων ήταν επίσης παρόντες.
Με πομπή και με το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε να είναι στολισμένο με λουλούδια, ο Ερντογάν έφθασε στο προεδρικό μέγαρο, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Εμινέ.
Kατά την άφιξή του, τον υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα οι βουλευτές της συμμαχίας όπου επικρατεί το κόμμα του, το AKP.
Στον δρόμο για το προεδρικό μέγαρο, κόσμος πετούσε γαρίφαλα στην πομπή του Ερντογάν.
«Ως πρόεδρος της χώρας, ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου, ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας, να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να προστατεύσω και να εξυμνήσω τη δόξα και την τιμή της Δημοκρατίας της Τουρκίας και να εκπληρώσω τα καθήκοντα που αναλαμβάνω με αμεροληψία» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση στην Αγκυρα, η οποία μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.
Υπό βροχήν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε από το προεδρικό μέγαρο και κατευθύνθηκε προς την προεδρική κατοικία, όπου θα γινόταν η τελετή, παρουσία ξένων επισήμων. Στις 18:00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας ξεκίνησε, σηματοδοτώντας επίσημα τη μετάβαση στο νέο προεδρικό σύστημα, σύμφωνα με τη συνταγματική αναθεώρηση που εγκρίθηκε με δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2017.
Στο νέο αυτό πλαίσιο καταργείται η θέση του πρωθυπουργού και όλη η εκτελεστική εξουσία επιστρέφει στον πρόεδρο, επιβεβαιώνοντας κιόλας ότι, παρά την υπερηφάνειά του, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ διορίστηκε πρωθυπουργός, πριν από μερικά χρόνια, απλά και μόνο για να… πάει σπίτι του.
Συνεπώς, ο Ερντογάν θα διορίζει τους υπουργούς του και θα ορίζει έναν ή περισσότερους αντιπροέδρους.
Με αυτούς θα κυβερνήσει ο Ερντογάν – Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ «προβιβάζεται» σε υπουργό Άμυνας
Ο Ερντογάν ορκίστηκε ενώπιον του κοινοβουλίου και στη συνέχεια εκφώνησε ομιλία ενώπιον πολλών ξένων ηγετών που είχαν συγκεντρωθεί στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στην προεδρική κατοικία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως ακυρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις λόγω του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, την Κυριακή, που κόστισε τη ζωή σε 24 ανθρώπους. Μάλιστα, κάλεσε τον αρχιμουφτή να προσευχηθεί για αυτούς. Λίγη ώρα αργότερα, ανακοίνωσε το νέο υπουργικό συμβούλιο, φροντίζοντας, όπως φαίνεται να προωθήσει… ημέτερους.
Ο Φουάτ Οκτάϊ ορίστηκε ως ο μοναδικός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραμένει υπουργός Εξωτερικών
Ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ, υπουργός Άμυνας
Ο Φατίχ Ντονμέζ, υπουργός Ενέργειας
Ο Ρουσχάρ Πεκτζάν, υπουργός Εμπορίου
Ο τούρκος πρόεδρος αρχίζει μια νέα θητεία πέντε ετών, με ευρείες εξουσίες, βάσει του νέου συστήματος διακυβέρνησης. Στην εξουσία από το 2003, αρχικά ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια ως πρόεδρος, ο 64χρονος Ερντογάν επανεξελέγη με άνεση στις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, κερδίζοντας από τον πρώτο γύρο το 52,6% των ψήφων.
Με την ορκωμοσία του Ερντογάν η Τουρκία αλλάζει οριστικά σελίδα. Η θέση του πρωθυπουργού καταργείται και ο πρόεδρος θα συγκεντρώνει πλέον όλες τις εκτελεστικές εξουσίες και θα μπορεί να εκδίδει διατάγματα. Επίσης θα διορίζει έξι από τα δεκατρία μέλη του Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSK), αρμόδιου να διορίζει και να αποπέμπει το δικαστικό προσωπικό.
Η προεδρία θα βασίζεται επίσης σε «επιτροπές» και γραφεία αρμόδια για διάφορους διοικητικούς τομείς, αν και προς το παρόν δεν είναι γνωστές οι δικαιοδοσίες τους.