Η Μάριαμ Σάλεχ μπιν Λάντεν είναι μεν ανιψιά του διαβόητου αρχηγού της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν, ωστόσο οπαδός της ειρήνης. Επίσης, είναι κολυμβήτρια μεγάλων αποστάσεων (κολύμβησε στα Δαρδανέλια, στη Μάγχη, στο κανάλι του Ντουμπάι και αλλού), με στόχους περισσότερο φιλανθρωπικούς και λιγότερο αμιγώς αθλητικούς. Θέλει να συγκεντρώσει χρήματα ώστε να ιδρύσει και να λειτουργήσει ένα νοσοκομείο μέσα σε ένα προσφυγικό στρατόπεδο στην Ιορδανία. Ως Μπιν Λάντεν, είναι φυσικά Σαουδαράβισσα. Και οδοντίατρος.
Στην Corriere della Sera λέει για τον θείο της ότι δεν τον γνώρισε ποτέ της. Εχει βεβαίως επίγνωση ότι το επώνυμό της κάνει «μπαμ» (μεταφορικώς μιλώντας) και ότι δεν είναι δυνατόν να περνά απαρατήρητο και από τον πλέον αδαή ακόμη: «Ο Οσάμα μπιν Λάντεν είναι αδελφός του πατέρα μου, ένας από τους 52 θείους μου, όμως δεν τον ήξερα».
Δεν πτοείται από την τρομακτική φήμη που συνοδεύει το οικογενειακό επώνυμο εξαιτίας της τρομοκρατικής δράσης του θείου: «Είμαι υπερήφανη για το επώνυμό μου, ποτέ δεν θα το αλλάξω. Ο παππούς μου εργάστηκε σκληρά στον τομέα των κατασκευών, είχε μία από τις σημαντικότερες εταιρείες στον κόσμο, ήταν φιλάνθρωπος. Από αυτόν έμαθα να δεσμεύομαι σε αυτό που κάνω, να υποστηρίζω την αλληλεγγύη και τις ανθρωπιστικές δραστηριότητες».
Δηλώνει ότι εμπνεύστηκε το φιλανθρωπικό σχέδιό της βλέποντας τη φωτογραφία ενός τρίχρονου Σύρου που πνίγηκε το 2015 στη Αλικαρνασσό (η γνωστή περίπτωση Αϊλάν): «Μου έσκισε την καρδιά. Αναρωτήθηκα τι θα μπορούσα να κάνω. Είμαι οδοντίατρος, έτσι αποφάσισα να παίξω τον ρόλο μου» λέει στην ιταλική εφημερίδα. Στην περίπτωσή της, ο αθλητισμός χρησιμοποιείται ως μοχλός για την άσκηση της φιλανθρωπίας. Ετσι άρχισε την κολύμβηση μεγάλων αποστάσεων με υπόβαθρο την ενασχόληση από την παιδική ηλικία της με τα αθλήματα κατόπιν μητρικής παραινέσεως.
Μέσα από τις κολυμβητικές περιπέτειες που τη φέρνουν σε ριψοκίνδυνη επαφή με τα στοιχεία της φύσης, με τα θαλάσσια ζώα και με κάθε αντιξοότητα, προσπαθεί, λέει, να τραβήξει την προσοχή του κόσμου «στα βάσανα των προσφύγων στα στρατόπεδα συγκέντρωσής τους», κυρίως στις κακουχίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, τα ορφανά και οι γυναίκες: «Προσφέρουμε δωρεάν ιατρική περίθαλψη. Το όνειρό μου θα ήταν να ανοίξω άλλα κέντρα και να βοηθήσω τα παιδιά ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους ή από το θρήσκευμά τους» υποστηρίζει.