Η παράταση του λουκέτου στην αγορά δημιουργεί νέες, μεγαλύτερες ανάγκες στήριξης | ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επικαιρότητα

Με κουπόνια οι πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων – Ποια μέτρα στήριξης έρχονται

Το «πράσινο φως» από την Κομισιόν για περαιτέρω δημοσιονομική ευελιξία δίνει τη δυνατότητα να επεκταθεί, για όσο χρειαστεί, η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Με Επιστρεπτέα, πάγιες δαπάνες και Γέφυρα ερχόμαστε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις»
Protagon Team

Με τη μορφή πίστωσης στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους θα δοθεί η ενίσχυση στο πλαίσιο του μέτρου για τις πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων, το οποίο ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο να εφαρμοστεί από τον Απρίλιο.

«Ανεξάρτητα από τις επιλογές στο υγειονομικό πεδίο, πρέπει να είμαστε κοντά στην επιχειρηματικότητα και τον επόμενο μήνα και στην επιστροφή στην κανονικότητα. Η πρότασή μας θα είναι για να καλυφθούν οι βασικές πάγιες δαπάνες», ανέφερε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στο Μega.

«Χρησιμοποιούμε στην επόμενη φάση, όπως στο εργαλείο των δαπανών, τη μορφή του κουπονιού, της πίστωσης που θα έχουν οι επιχειρήσεις για τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, και αυτό μπορούμε να το αντισταθμίσουμε με επιπλέον έσοδα, εφόσον πάνε καλά τα πράγματα», δήλωσε από την πλευρά του, την Τετάρτη στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, κάνοντας αναφορά τόσο στο κόστος του lockdown, όσο και την εξάντληση των πόρων που είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό για τη στήριξη επιχειρήσεων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του μέτρου για τις πάγιες δαπάνες υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, το επιπλέον κόστος από το κλείσιμο του λιανεμπορίου στην Αττική είναι 200 εκατ. ευρώ την εβδομάδα – κάτι που σημαίνει ότι οι δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου, που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα, ισοδυναμούν σχεδόν με το σύνολο του προϋπολογισμού του μέτρου κάλυψης παγίων δαπανών.

Το μέτρο θα αφορά μόνο επιχειρήσεις με εργαζομένους και θα καλύπτει όσους έχουν το 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30%, αλλά και ζημίες συγκεκριμένου ύψους, το οποίο δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, ο Μάρτιος θα είναι ο μήνας της επιστρεπτέας προκαταβολής, των αναστολών και των ενοικίων, της παράτασης δηλαδή των υφιστάμενων μέτρων στήριξης.

Μαζί με την κάλυψη των παγίων δαπανών έρχονται και οι ρυθμίσεις των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, με το 50% των χρημάτων που έχουν δοθεί να γίνεται μη επιστρεπτέο.

Οπως έκανε γνωστό ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εντός του μήνα θα νομοθετηθούν τόσο το μέτρο της κάλυψης παγίων δαπανών, όσο και η «Γέφυρα ΙΙ», για την επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων.

«Μέχρι τις 16 Μαρτίου το κόστος των αποφάσεων, που σωστά πήρε η κυβέρνηση, είναι 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 520 εκατ. είναι στο λιανεμπόριο. Έχουμε τη δυνατότητα με τα ταμειακά διαθέσιμα να καλύψουμε σημαντικό ποσοστό αυτών των απωλειών», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή» ενημέρωσε ότι την Τετάρτη καταβλήθηκε το πρώτο τμήμα της Επιστρεπτέας 6, περίπου 158 εκατ. ευρώ, και μέσα στην εβδομάδα θα γίνει και η δεύτερη εκταμίευση.

Οσο για τις επιχειρήσεις που έμειναν έξω (περίπου 6 στις 10), εξήγησε ότι τέθηκαν κριτήρια τα οποία πρέπει να τηρούνται ώστε να αποδειχτεί ότι κάποιος πλήττεται. «Από όσους έκαναν αιτήσεις, 138.000 επιχειρήσεις δήλωσαν τζίρο τον Ιανουάριο 2021, υψηλότερο του 2020, 188.000 επιχειρήσεις δεν δήλωσαν 200 ευρώ τζίρο αναφοράς τον Ιανουάριο 2020. Οταν δίνεις 500 ευρώ του έλληνα φορολογούμενου σε κάποιον που πλήττεται, πρέπει να αποδειχτεί αυτό», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει και άλλη Επιστρεπτέα τον Απρίλιο.

«Βάλαμε τον τζίρο του 2020 σε σχέση με το 2019, 194 χιλιάδες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι πήγαν καλύτερα το 2020 σε σχέση με το 2019. Μέχρι τώρα όλες οι Επιστρεπτέες πηγαίνουν με τον τζίρο. Οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι. Έχουμε δώσει 7 δισ. σε 550 χιλιάδες επιχειρήσεις μέσω της Επιστρεπτέας. Έχουμε μειώσει την προκαταβολή φόρου, έχουμε καλύψει ενοίκια. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καλύψουμε μέρος της ζημιάς», τόνισε στη συγκεκριμένη αναφορά του ο υπουργός Οικονομικών.

Οσον αφορά τη μείωση της προκαταβολής φόρου, ο υπουργός τόνισε ότι «βασική προϋπόθεση είναι να δούμε πώς θα λειτουργήσει η οικονομία μέχρι τότε». Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι προς το παρόν δεν περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, με τον κ. Σταϊκούρα να τοποθετεί χρονικά τι όποιες νέες δράσεις, πάντα σε συμφωνία με τους θεσμούς, το καλοκαίρι, όταν και θα υπάρχει καλύτερη εικόνα των δυνατοτήτων.

Ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε εξάλλου το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε στον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα.

Οπως είπε, οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία μεταξύ άλλων, άναψε το «πράσινο φως» για συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας και για τη συνέχιση της στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ικανοποιούν απόλυτα τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως αυτές έχουν κατατεθεί στο Eurogroup και στο Ecofin.

«Η συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας, λαμβάνοντας, πάντα, υπόψη τα εκάστοτε διαθέσιμα ταμειακά περιθώρια της χώρας, και το υπόλοιπο πλέγμα προτάσεων δίνουν τη δυνατότητα να επεκταθεί, για όσο χρειαστεί, η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με αποτελεσματικά, στοχευμένα και κοινωνικά δίκαια μέτρα, χωρίς, όμως, να οδηγηθούμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό».

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια επικαιροποιημένη προσέγγιση της συντονισμένης σε επίπεδο ΕΕ δημοσιονομικής πολιτικής, ως απάντηση στις προκλήσεις της υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «η προσέγγιση αυτή ακολουθεί τις ορθές επιλογές που έχουν γίνει από τον Μάρτιο 2020 σε επίπεδο Eurogroup και Ecofin, με την ενεργό συμμετοχή της χώρας μας, για την άμεση, έγκαιρη, συντονισμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της».

Ειδικότερα, με βάση τις νέες προτάσεις, που συζητούνται σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης:

– Θα υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία όχι μόνον το 2021, αλλά και το 2022.

– Δεν θα υπάρξει πρόωρη απόσυρση των μέτρων ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Επιπροσθέτως, μόλις περιοριστούν οι κίνδυνοι σε υγειονομικό επίπεδο, τα μέτρα θα γίνονται σταδιακά πιο στοχευμένα και θα στρέφονται προς την επίτευξη ανθεκτικής και διατηρήσιμης ανάκαμψης.

– Θα αξιολογηθεί από το 2023 και μετά η κατάσταση κάθε κράτους-μέλους, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες σε κάθε χώρα, ώστε, σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος δεν έχει επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας, να χρησιμοποιούνται πλήρως όλες οι δυνατότητες ευελιξίας που παρέχει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

– Θα ληφθεί υπόψη για τη χάραξη δημοσιονομικής πολιτικής η επίδραση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο οποίος θα συμβάλει στην υπέρβαση του κοινωνικού και οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας και στην ισχυροποίηση των κοινωνιών και των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.