Την πρόταση που του είχε απευθύνει η Νέα Δημοκρατία να κατατεθούν τα προγράμματα των κομμάτων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), προκειμένου να κοστολογηθούν με τρόπο θεσμικό και αμερόληπτο, φαίνεται πως αποφάσισε να κάνει δεκτή την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
«Ελεγε ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κοστολογημένο. Να πάμε λοιπόν στο ΓΛΚ, να πάμε όπου θέλει. Πάμε μαζί! Πάμε μαζί στο ΓΛΚ, όπου θέλετε. Να κοστολογήσουμε τα προγράμματά μας» διεμήνυσε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας από την πλατεία Αγίων Αναργύρων, όπου απηύθυνε σύντομη ομιλία στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Δυτική Αθήνα, έχοντας προηγουμένως τονίσει ότι «στις εκλογές της 25 Ιουνίου αντιπαρατίθενται δύο προγράμματα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμα κοινωνικής λεηλασίας που είναι το πρόγραμμα της ΝΔ».
Ο ίδιος έθεσε ωστόσο μία προϋπόθεση, την πραγματοποίηση του debate που έχει αιτηθεί η Κουμουνδούρου: «Μην το βάλετε στα πόδια. Πάμε στο ΓΛΚ και την επομένη να πάμε σε μια τηλεοπτική αντιπαράθεση οι δύο μας να συζητήσουμε τα προγράμματα. Μη λιποτακτήσετε άλλη μία φορά. Μην αρνηθείτε τον διάλογο, τη συζήτηση στα ΜΜΕ, μη γυρνάτε από πλατεία σε πλατεία θεωρώντας δεδομένη την ετυμηγορία του ελληνικού λαού με έπαρση και αλαζονεία, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει αντίπαλος».
«Αντίπαλος σας είναι το πρόγραμμά μας», επανέλαβε.
Σε ό,τι αφορά τον όρο Τσίπρα περί συμμετοχής του κ. Μητσοτάκη σε μια τηλεμαχία με τον ίδιο, θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είχε δηλώσει στον Alpha, στην πρώτη του συνέντευξη σε ελληνικό Μέσο μετά τις εκλογές, ότι «αυτό το debate δεν έχει λόγο να γίνει», καθώς στο συγκεκριμένο ζήτημα «απάντησε η κάλπη».
Σκέρτσος: «Πρόεδρε, έλα με φόρους!»
Η Πειραιώς, η οποία είχε καταθέσει τη σχετική πρόταση εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου και την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσε να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα δια του εκπροσώπού της.
«Χαιρόμαστε που, έστω και με καθυστέρηση μιας κάλπης, ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει την ανάγκη να κοστολογηθεί το πρόγραμμά του –πέρα από το οικονομικό του επιτελείο– και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή οποιονδήποτε αρμόδιο κρατικό φορέα επιθυμεί, όπως επανειλημμένα έχουμε ζητήσει.
Θα ήταν ευχής έργον να καταθέσει και επισήμως το πρόγραμμά του, με όλα τα δημοσιονομικά μέτρα σε κάθε λεπτομέρεια, στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση, ώστε να ποσοτικοποιηθούν εκ νέου από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
»Παρακαλούμε, όμως, σε αυτή τη διαδικασία να μην ξεχάσει να καταθέσει το σύνολο των μέτρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά του, συμπεριλαμβανομένων αυτών που πρόσθεσε μετά την ποσοτικοποίηση που έκανε στη ΔΕΘ, όπως και των αυξήσεων των δαπανών που προτείνει στην Υγεία και στην Παιδεία. Και το πιο σημαντικό, να καταθέσει και τις αυξήσεις φόρων που προτείνει σε κάθε τους λεπτομέρεια» τόνισε στη σχετική δήλωση του υπό τον τίτλο «Πρόεδρε, έλα με φόρους!» (την ίδια ατάκα χρησιμοποίησε την ίδια ημέρα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης), ο Ακης Σκέρτσος.
Επισημαίνεται ότι τον Απρίλιο ο κ. Σκέρτσος, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος τότε, είχε καταγγείλει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος από το λεγόμενο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», το οποίο, όπως επίσης θύμιζε, «ποτέ δεν εφάρμοσαν», επικαλούμενος εκτιμήσεις του ΓΛΚ.
Η κυβέρνηση ισχυριζόταν, ακόμη, ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει τα 83 δισ. ευρώ στην τετραετία (ενώ το πρόγραμμά του το 2015 κοστολογήθηκε στα 12 δισ. ευρώ) και ότι «οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία και τα μνημόνια».
Το κόστος του προγράμματος της ΝΔ
Στη συνέχεια της δήλωσης-απάντησής του στην τοποθέτηση Τσίπρα στους Αγίους Αναργύρους, ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο «είναι σε απόλυτη συμφωνία με τους στόχους που έχουν τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που υποβλήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σύμφωνα με τον ίδιο.
«Συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνει στο βασικό σενάριο το κόστος της αύξησης των συντάξεων κάθε έτος με βάση το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό (που υπολογίζεται σε 450 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος και βαίνει αυξανόμενο, ώστε να φτάσει σωρευτικά τα 800 εκατ. ευρώ το 2025, το 1,1 δισ. ευρώ το 2026 και 1,5 δισ. ευρώ το 2027), καθώς και την εξαγγελθείσα από τη ΔΕΘ, αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από 1/1/2024 (κατά 500 εκατ. ευρώ), όπως και την αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων (κατά 95 εκατ. ευρώ) που ισχύει από τον Μάιο.
»Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, επίσης, γίνεται ρητή αναφορά για τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μετά την προκήρυξη των εκλογών, ύψους 0,1% του ΑΕΠ το 2024 και 0,3% του ΑΕΠ το 2025 και το 2026, που καλύπτονται από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο. Αυτά περιλαμβάνουν αναλυτικά την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά (κόστος 77 εκατ. ευρώ ετησίως), την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (κόστος 49 εκατ. ευρώ ετησίως), τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (κόστος 89 εκατ. ευρώ το 2025, 222 εκατ. ευρώ το 2026 και 443 εκατ. ευρώ το 2027), τη σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (με κόστος 230 εκατ. ευρώ το 2025 και 2026 και 509 εκατ. το 2027), την αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες (με κόστος 40 εκατ. ευρώ ετησίως), τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη (με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως), το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται (με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως) και τη μείωση ΕΝΦΙΑ 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές (με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως).
»Το συνολικό κόστος των ανωτέρω μέτρων ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ το 2024, 2 δισ. ευρώ το 2025, 2,5 δισ. ευρώ το 2026 και 3,3 δισ. ευρώ το 2027», επισήμανε αναλυτικά ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «αυτός είναι και ο υπολογιζόμενος δημοσιονομικός χώρος που έχουμε σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας».
Ερωτήματα προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ
«Παρακαλούμε συνεπώς τον κ. Τσίπρα να μας πει πού θα βρει τα 83 δισ. ευρώ στην τετραετία, ποιους φόρους προτίθεται να επιβάλει και εάν σκοπεύει να θέσει εκ νέου την ελληνική οικονομία σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, με νέο πλαίσιο εποπτείας και αναβολή επ’ αόριστον της επενδυτικής βαθμίδας» ζήτησε να μάθει ο Ακης Σκέρτσος.
«Και αν έχει οποιαδήποτε απορία για την ποσοτικοποίηση κάποιων από τα μέτρα μας, ας μας το επισημάνει και ευχαρίστως θα ζητήσουμε να πιστοποιηθεί εκ νέου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Στο μεσοδιάστημα εμείς θα συνεχίσουμε να μιλάμε για την Ελλάδα του μέλλοντος, για υψηλότερους μισθούς, περισσότερες επενδύσεις, χαμηλότερους φόρους, καλύτερα νοσοκομεία, περισσότερο ψηφιακό κράτος, καλύτερο περιβάλλον, ισχυρή άμυνα και μεγαλύτερη ασφάλεια στα σύνορα και τις πόλεις μας» κατέληξε.
«Πόλεμος» ανακοινώσεων
«Με την απάντησή του ο κ. Σκέρτσος επιβεβαίωσε πως το μόνο πρόγραμμα που δεν είναι κοστολογημένο τελικά είναι αυτό της ΝΔ», αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το Γραφείο Τύπου του κόμματος μάλιστα έκανε λόγο για αρνητική απάντηση στο αίτημα Τσίπρα από πλευράς του προέδρου της ΝΔ:
«Μόλις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε στην από κοινού προσφυγή σε ανεξάρτητο φορέα για την κοστολόγηση των δύο αντιπαρατιθέμενων πολιτικών προγραμμάτων (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), ο κ. Μητσοτάκης με υπεκφυγές τελικά το αρνήθηκε. Ισχυρίζεται ψευδώς ότι το πρόγραμμα της ΝΔ έχει κοστολογηθεί γιατί έχει συμπεριληφθεί ως τέτοιο στο Μεσοπρόθεσμο.
Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι σε αυτό έχει συμπεριληφθεί μόνο ένα από τα προαναγγελθέντα μέτρα, οι αλλαγές στο μισθολόγιο. Ολες οι υπόλοιπες εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη (αύξηση αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, αύξηση δαπανών για την Υγεία κλπ) δεν περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο».
«Με δεδομένη πλέον την άρνηση για από κοινού κοστολόγηση των προγραμμάτων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δεν προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι για ακόμα μία φορά ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δοξαστεί κρυπτόμενος και δεν θέλει οι πολίτες να ακούσουν επιχειρήματα και τα αντίπαλα προγράμματα σε ένα τηλεοπτικό debate των δύο πολιτικών αρχηγών», προσέθεσε η Κουμουνδούρου.
«Μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διάβασε ούτε το δελτίο Τύπου, όπου παραθέτουμε για πολλοστή φορά την αναλυτική ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων του Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, ούτε έχει διαβάσει και το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο ξεχνά ότι καταρτίζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους», ανταπάντησε ο Ακης Σκέρτσος, παρέχοντας νέες διευκρινίσεις:
«Σας παραπέμπουμε στις ακόλουθες σελίδες του Προγράμματος Σταθερότητας και τις σχετικές αναφορές:
»Σελ. 20: Αναφέρεται η αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων που έγινε τον Μάιο του 2023 με κόστος 95 εκατ. ευρώ ετησίως και η αύξηση των αναπηρικών συντάξεων που έγινε τον Ιανουάριο του 2023 με κόστος 50 εκατ. ευρώ ετησίως (σύνολο 145 εκατ. ευρώ) που έχουν συμπεριληφθεί στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας.
»Σελ. 21: Αναφέρεται η αύξηση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων με κόστος 500 εκατ. το έτος και συνεπώς 2 δισ. ευρώ στην τετραετία που έχει συμπεριληφθεί στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας.
»Σελ. 31: Αναφέρεται ο κανόνας αναπροσαρμογής των συντάξεων, βάσει πληθωρισμού και ΑΕΠ που λαμβάνεται υπόψη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και συνεπώς το συνεπαγόμενο κόστος αναπροσαρμογής (ύψους 456 εκατ. το 2024, 811 εκατ. το 2025, 1.132 εκατ. το 2026 και 1.487 εκατ. το 2027) έχει συμπεριληφθεί στις δαπάνες Γενικής Κυβέρνησης, στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας.
»Επιπλέον των ανωτέρω μέτρων που έχουν δημοσιονομικό κόστος 6,3 δισ. ευρώ την τετραετία, γίνεται ρητή αναφορά στις σελίδες 7 και 17 του Προγράμματος Σταθερότητας για τα επιπλέον προεκλογικά μέτρα που έχουν ποσοτικοποιηθεί σε ύψος 0,1% του ΑΕΠ το 2024, 0,3% του ΑΕΠ το 2025 και 0,3% του ΑΕΠ το 2026 (για την ακρίβεια 275 εκατ. ευρώ το 2024, 609 εκατ. ευρώ το 2025 και 761 εκατ. ευρώ το 2026) και τα οποία με βάση τους κανόνες κατάρτισης του Προγράμματος, καθώς έχουν ανακοινωθεί μετά την προκήρυξη των εκλογών, αναφέρονται ως επιπρόσθετα των ανωτέρω μέτρων που εμπεριέχονται στο βασικό σενάριο».
«Συνεπώς, όλα τα μέτρα που εμπεριέχονται στο πρόγραμμά μας, έχουν ποσοτικοποιηθεί ως οφειλόταν για τις ανάγκες κατάρτισης του Προγράμματος Σταθερότητας και αναφέρονται σε αυτό», ανακεφαλαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.
«Επαναλαμβάνουμε ξεκάθαρα πως αν έχει οποιαδήποτε απορία για την ποσοτικοποίηση κάποιων εκ των μέτρων, ας μας το επισημάνει και ευχαρίστως θα ζητήσουμε να πιστοποιηθεί εκ νέου από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά το ότι όποιος δεν έχει επιχειρήματα καταφεύγει στα ψέματα, τα οποία όμως έχουν κοντά ποδάρια.
Οπότε ας μην κρούουν ανοιχτές θύρες καθότι είμαστε οι μόνοι που έχουμε κοστολογημένο πρόγραμμα και οι μόνοι που σταθερά εδώ και πάνω από ένα μήνα ζητάμε το ίδιο από όλα τα κόμματα κάνοντας την εν λόγω πρόταση.
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια…Θα καταθέσει ο κ. Τσίπρας το Πρόγραμμά του προς ποσοτικοποίηση και θα μας πει επιτέλους πού θα βρει τα 83 δισ. ευρώ;», κατέληξε ο κ. Σκέρτσος.