Οι λεγόμενοι Φρουροί της Επανάστασης, το παραστρατιωτικό σώμα που κινεί τα νήματα στο ισλαμικό κράτος του Ιράν, ισχυρίζονται μέσω του φιλικού προς αυτούς πρακτορείου (ειδήσεων) Fars News ότι τον Μοχσέν Φαχριζαντέχ, τον δολοφονηθέντα πυρηνικό επιστήμονα, δεν τον εξόντωσε άνθρωπος αλλά ρομπότ!
Η διαρροή αυτής της εκτίμησης σίγουρα έχει τη σημασία της αυτές τις ώρες, και για αυτόν τον λόγο την προβάλλει και η Repubblica, καθώς ολόκληρος ο ιρανικός μηχανισμός ασφαλείας έχει εκτεθεί από τη δολοφονία. Και όχι μόνο αυτό: τρεις ημέρες μετά την εκτέλεση το καθεστώς δεν είναι σε θέση να πει επισήμως ποιος ήταν ο δράστης και πώς τα κατάφερε.
Ενας άνθρωπος πάντως είναι σίγουρος ότι το πλέον σημαντικό στοιχείο που εξάγεται από αυτήν την κατασκοπική ιστορία είναι ότι στο Ιράν πλέον «έχει επιτευχθεί ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο διείσδυσης ισραηλινών μυστικών πρακτόρων». Αυτό το πιστεύει και το «υπογράφει» σε ένα άλλο ρεπορτάζ της Repubblica ο ισραηλινός ερευνητής δημοσιογράφος Ρόνεν Μπέργκμαν.
Στα σόσιαλ μίντια του Ιράν, πάντως, ο κόσμος αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να σκοτωθεί ένας κοτζάμ παράγοντας του κράτους, με αρμοδιότητες σε κομβικό τομέα του συστήματος, ο οποίος μάλιστα αποτελεί θέμα διαρκούς αντιπαράθεσης με τη Δύση. Τελικά, αναρωτιούνται, ο Φαχριζαντέχ δεν προστατευόταν παρά μόνο θεωρητικώς;
Το πρακτορείο Fars News διατείνεται ότι ο ιρανός πυρηνικός επιστήμονας εκτελέστηκε με ένα τηλεχειριζόμενο πολυβόλο τοποθετημένο σε ένα φορτηγάκι σταθμευμένο περίπου 150 μέτρα μακριά του. Το πολυβόλο καταστράφηκε στην έκρηξη που ακολούθησε, καθώς το φορτηγάκι ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά.
Ο Μπέργκμαν, από πλευράς του, στέκεται στο πολιτικό συμπέρασμα που ο ίδιος εξάγει: «Το Ιράν έχει δεχθεί πολλά και σκληρά χτυπήματα τον τελευταίο χρόνο, ωστόσο έχει δείξει ότι κάνει τα πάντα για να αποφύγει την κλιμάκωση. Αυτό το βλέπουμε και στον Λίβανο και στο Ιράκ». Εχει , άραγε, η αδράνεια των μουλάδων κάποια εξήγηση: «Πιστεύω», λέει ο Μπέργκμαν, «ότι νοιάζονται περισσότερο για την επιβίωση του καθεστώτος». Και τι άλλο; «Περιμένουν να δουν πώς θα συμπεριφερθεί ο Μπάιντεν».
Τεθωρακισμένο αυτοκίνητο
Το Fars News δεν αμφισβητεί την προστασία του Φαχριζαντέχ, αφού λέει ότι και το αυτοκίνητό του ήταν τεθωρακισμένο και συνοδεία τριών οχημάτων υπήρξε, όμως επιμένει στον αιφνιδιασμό: «Ολο το συμβάν διήρκεσε τρία λεπτά, δεν εμφανίστηκαν επιτόπου δολοφόνοι, πολυβόλο ήταν το όπλο της δολοφονίας». Δίνει και την πληροφορία ότι ο ιδιοκτήτης του φορτηγού, μάρκας Nissan, έχει ταυτοποιηθεί: πρόκειται για άτομο που αναχώρησε από το Ιράν στις 28 Οκτωβρίου.
Μαρτυρία-κλειδί για τη συνέχεια των ερευνών στην Τεχεράνη θα είναι η κατάθεση ενός από τους σωματοφύλακες του Φαχριζαντέχ, ο οποίος επέζησε και προς το παρόν νοσηλεύεται.
Στο εσωτερικό της Ισλαμικής Δημοκρατίας υπάρχουν αντιδράσεις από απλούς ανθρώπους, όπως δείχνουν τα σόσιαλ μίντια. Ενας έγραψε στο Twitter ότι είναι «πολύ θυμωμένος» επειδή το καθεστώς με τις δυνάμεις ασφαλείας του «συλλαμβάνει καθηγητές πανεπιστημίων, δικηγόρους και δημοσιογράφους» και όχι τους δολοφόνους. Αλλος προσέθεσε στη λίστα των συλλαμβανομένων τους «ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και πάει λέγοντας.
Οι επόμενες ημέρες ίσως είναι περισσότερο κατατοπιστικές όσον αφορά και τις προθέσεις των μουλάδων και τη σοβούσα αντιπαλότητα μεταξύ των φατριών στο πλαίσιο του καθεστώτος.