Εντονο είναι το παρασκήνιο για την εκλογή νέου ηγεμόνα στο Ομάν, η οποία βασίζεται σε περίπλοκη διαδικασία
Ο σουλτάνος Καμπούς μπιν Σαΐντ κυβερνά εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, από το 1970, όταν κατέλαβε την εξουσία με αναίμακτο πραξικόπημα. Δεν έχει απογόνους και δεν έχει αναφερθεί ανοιχτά στη διαδοχή του.
Εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου, η κατάστασή του όμως έχει επιδεινωθεί. Πρόσφατα επέστρεψε πρόωρα από το Βέλγιο στο οποίο είχε μεταβεί για θεραπείες που κανονικά θα διαρκούσαν ως το τέλος Ιανουαρίου.
Σε αυτό το σκηνικό, στην αυλή του σουλτάνου, στο Μουσκάτ, έχουν ήδη αρχίσει οι διεργασίες για τη διαδοχή.
Οπως επισημαίνει ο Guardian, η διαδικασία της διαδοχής περιλαμβάνει το άνοιγμα σφραγισμένων επιστολών του Καμπούς με την προτίμηση του ίδιου, αν η αυλή δεν κατορθώσει να συμφωνήσει σε ένα όνομα.
Ο βασικός νόμος του Ομάν επιτάσσει την επιλογή του νέου σουλτάνου μέσα σε τρεις ημέρες από τη στιγμή που ο θρόνος θα χηρεύσει. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, το αμυντικό συμβούλιο, ο επικεφαλής του ανώτατου δικαστηρίου και ο πρόεδρος του συμβουλευτικού συμβουλίου θα ανοίξουν την επιστολή με την τελευταία θέληση του ηγεμόνα.
Φήμες μιλούν για δύο σφραγισμένες πανομοιότυπες επιστολές, αλλά σε διαφορετικό παλάτι για λόγους ασφαλείας. Προσθέτουν ότι και οι δύο είναι πλέον στο παλάτι στο Μουσκάτ γιατί η υγεία του Καμπούς έχει επιβαρυνθεί σοβαρά.
Το εύπορο Ομάν, στο νοτιοανατολικό άκρο της Αραβικής Χερσονήσου, προσπαθεί να τηρεί τις ισορροπίες μεταξύ των χωρών της περιοχής, παίζοντας συχνά τον ρόλο του διαμεσολαβητή. Πρόσφατα υπήρξε ενδιάμεσος μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για τη συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης του 2015, αλλά και μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και των υεμενιτών ανταρτών Χούτι.