| Αris Oikonomou / SOOC
Επικαιρότητα

Με διακρατικές συμφωνίες ξένα πανεπιστήμια στην Ελλάδα – Νομική βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) θα θεσπίσει κριτήρια για τους όρους που θα πρέπει να πληροί το υπό ίδρυση πανεπιστήμιο. Οι διακρατικές συμφωνίες μπορούν να αφορούν μόνο κρατικά Ιδρύματα, λέει το ΠΑΣΟΚ
Protagon Team

Κατά την ανάγνωση των Προγραμματικών του Δηλώσεων, ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης (προ)κάλεσε εκ νέου τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, για το θέμα της  θεσμοθέτησης  μη κρατικών ΑΕΙ  (σε πρώτη φάση διά της οδού των διακρατικών συμφωνιών).

«Οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων, που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε το τοπίο και θα προετοίμαζε το πεδίο για τη μεγάλη αναθεώρηση του άρθρου 16 – και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε:

«Εύχομαι ειλικρινά, κ. Ανδρουλάκη, να μην ξανακάνετε το ίδιο λάθος και να βρούμε τους 180 βουλευτές ώστε να σταματήσει η ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Απαντώντας ο κ. Ανδρουλάκης, στην πρώτη του ομιλία από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, σημείωσε πως «δεν είμαστε αρνητικοί στην ουσιαστική ρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με γνώμονα την αυτονομία, τη λογοδοσία και τα υψηλά στάνταρ που πρέπει να πληρούνται όπως και σε άλλες χώρες», ξεκαθάρισε όμως ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ να είναι ισότιμα πανεπιστήμια ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που απλά θα βάλουν μία ταμπέλα και θα κάνουν εμπόριο πτυχίων».

Σε δηλώσεις του στο Μega -και αφού η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 και τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα άναψε και πάλι για τα καλά- ο  βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αγγελος Συρίγος, θέλησε να επαναλάβει ότι ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο άρθρο 28 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει διακρατικές συμφωνίες, οι οποίες θα ορίζουν τον τρόπο λειτουργίας των πανεπιστημίων αυτών.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών με χώρες όπου Ιδρύματα έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον και  τη θέσπιση κριτηρίων από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) για τους όρους που θα πρέπει να πληροί το υπό ίδρυση πανεπιστήμιο.

Τα κριτήρια που θα οριστούν από την ΕΘΑΑΕ θα είναι αυστηρά και θα αφορούν όλο το πλαίσιο λειτουργίας των ξένων ΑΕΙ (καθηγητές, διοίκηση, υποδομές κ.λπ.).

«Με αυτό τον τρόπο, σε διακρατικό επίπεδο θα ορίζονται αυστηροί όροι λειτουργίας ενός τέτοιου πανεπιστημίου», εξήγησε ο κ. Συρίγος.

Οπως διαβεβαίωσε, το ελληνικό δημόσιο σύστημα πανεπιστημίων θα αποτελεί πάντα τη ραχοκοκκαλιά του συστήματος. «Το σύστημα εισαγωγής στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν αλλάζει», ξεκαθάρισε, παράλληλα όμως σημείωσε ότι κάθε χρόνο  10.000 με 15.000 άτομα επιλέγουν να φοιτήσουν στο εξωτερικό, επειδή μπορεί να μην πέτυχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ή να μην πέρασαν στη σχολή που επιθυμούσαν ή εκτιμούν πως οι όροι που τους προσφέρει η εκπαίδευση στη χώρα μας δεν τους ικανοποιούν.

Στις δηλώσεις του στο Μega ο κυβερνητικός βουλευτής έφερε και το (αντίστροφο) παράδειγμα του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο θα υπογράψει συμφωνία με την ελληνική κοινότητα της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο με σκοπό να δημιουργηθούν σχολές εκεί.

«Θα χρησιμοποιηθούν εγκαταστάσεις της ελληνικής κοινότητας της Αλεξάνδρειας και θα μπορέσει και η ελληνική κοινότητα να έχει εισοδήματα, το Πανεπιστήμιο Πατρών να προσλάβει νέους ανθρώπους και να ανοίξει τα φτερά του στην αγορά. Αποκτάμε μία εξωστρέφεια», παρατήρησε στη σχετική αναφορά του

«Με το “καλημέρα σας”, ο Μητσοτάκης μίλησε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», αντέτειναν στον ΣΥΡΙΖΑ με τον παριστάμενο στο πάνελ του Mega, βουλευτή του κόμματος, Γιώργο Καραμέρο να σχολιάζει:

«Αντί να μιλήσουμε για το δημόσιο πανεπιστήμιο, βλέπουμε πως θέλει να εφαρμόσει μία ατζέντα που βλέπει την Παιδεία όχι υπό το πρίσμα του ακαδημαϊκού έργου, αλλά πως θα υπάρχουν κέρδη στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξυπηρετεί αυτή τη λογική», είπε ο Γιώργος Καραμέρος.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σκανδαλίδης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, επεσήμανε ότι οι διακρατικές συμφωνίες μπορούν να γίνουν μόνο μεταξύ κρατικών πανεπιστημίων.

«Ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι δεν μπορούμε να πάμε σε αναθεώρηση του άρθρου 16, για το οποίο δεν διαφωνεί να αναθεωρηθεί εάν χρειαστεί μέσα από τη συζήτηση που θα γίνει, αλλά με τι προσόντα θα πάνε τα παιδιά στα ιδιωτικά ή δημόσια πανεπιστήμια; Αυτό είναι είναι μία θέση που κατά τη γνώμη μου πολύ σημαντική και έχει σχέση με το πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την αναθεώρηση», διευκρίνισε περαιτέρω.