Το 18ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (ανοικτού) στίβου αρχίζει σήμερα (Παρασκευή) στο Γιουτζίν του Ορεγκον -τη Μέκκα του αμερικανικού κλασικού αθλητισμού- με ρεκόρ συμμετοχών. Οι 1.972 αθλητές, από 192 χώρες, που θα αγωνιστούν στις βορειοδυτικές ΗΠΑ θα ήταν πολύ περισσότεροι, αν δεν είχαν αποκλειστεί οι Ρώσοι και οι ανεμβολίαστοι, κι αν οι βίζες για την είσοδο στη χώρα δεν χορηγούνταν με τέτοια σχολαστικότητα. Ο Κενυάτης Ομανιάλα, από τα φαβορί στην κούρσα των 100 μέτρων, έλαβε τη δική του την τελευταία στιγμή. Θα φτάσει στην πόλη λίγες ώρες πριν από την εκκίνηση της προκριματικής σειράς. Κάποιοι άλλοι, κυρίως Αφρικανοί και Κουβανοί, ακόμη περιμένουν… στην ουρά.
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης, την οποία η πανδημία καθυστέρησε κατά ένα έτος, περιλαμβάνει 50 αγωνίσματα: 25 ανδρών, 24 γυναικών και τη μεικτή σκυταλοδρομία 4×400μ. Θα φιλοξενηθούν στο στάδιο του Πανεπιστημίου του Ορεγκον, το περιλάλητο «Χέιγουορντ Φιλντ», το οποίο ανακαινίστηκε προσφάτως, και ο αγωνιστικός του χώρος αποτελεί ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η τεχνολογία – είναι ιδανικός για σπουδαίες επιδόσεις και νέα ρεκόρ. Τα περιμένουμε στα 400μ. με εμπόδια, τα 1.500μ. και το τριπλούν Γυναικών, στη σφαιροβολία Ανδρών και, βεβαίως, στο επί κοντώ από τον φοβερό Αρμάντ Ντουπλάντις.
Το μόνο μειονέκτημα του σταδίου είναι ότι χωράει, μόλις, 30.000 θεατές – λιγότερους από κάθε άλλο στα χρονικά του ανοιχτού στίβου. Και το ενδιαφέρον των Αμερικανών για τους αγώνες είναι τεράστιο, καθώς ετοιμάζονται να υποδεχτούν (στο Λος Αντζελες) τους Ολυμπιακούς του 2028. Τα εισιτήρια για τα απογευματινά αγωνίσματα έχουν εξαντληθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες, ενώ για τα πρωϊνά έχει παραμείνει αδιάθετο ένα μικρό ποσοστό, της τάξης του 15%. Τα τελευταία χρόνια ο στίβος κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις ΗΠΑ, ιδίως στις νεαρές ηλικίες. Κάποια από τα αθλήματά του είναι από τα πλέον δημοφιλή στα αμερικανικά σχολεία.
Στο πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου που διοργανώνουν οι ΗΠΑ, από το 1983 που θεσμοθετήθηκε, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν 19 αθλητές και αθλήτριες – οκτώ για πρώτη φορά. Από όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής, στο βάθρο έχουν ανέβει, στο παρελθόν, μόνον οι πρωταθλήτριες του επί κοντώ, Κατερίνα Στεφανίδη (πρώτη το 2017, τρίτη το 2019) και Νικόλ Κυριακοπούλου (τρίτη το 2015). Για τη Νικόλ αυτή θα είναι η έκτη της συμμετοχή – είναι η ελληνίδα με τις περισσότερες παρουσίες στη διοργάνωση.
Τις μεγαλύτερες ελπίδες μας για διάκριση συγκεντρώνει ο Μίλτος Τεντόγλου. Ποτέ άλλοτε ένας αθλητής μας δεν ήταν τόσο ξεκάθαρο φαβορί σε παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου. Αν ο 24χρονος άλτης του μήκους από τα Γρεβενά κατορθώσει να κερδίσει χρυσό μετάλλιο (και) στο Ορεγκον, θα γίνει ο πρώτος Ελληνας που θα είναι, ταυτοχρόνως, εν ενεργεία Ολυμπιονίκης, πρωταθλητής Κόσμου και πρωταθλητής Ευρώπης, τόσο στον ανοιχτό όσο και στον κλειστό στίβο. Το λεγόμενο «Quintuple» το «άγγιξε» και η Στεφανίδη το 2016-2007, όμως από τους πέντε τίτλους της είχε ξεφύγει αυτός στο Παγκόσμιο κλειστού στίβου.
Η Κατερίνα δεν βρίσκεται στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση της καριέρας της, όμως για μια αθλήτρια της δικής της «κλάσης», τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Πέρυσι, στο Τόκιο, με ελλιπή προετοιμασία, πειραματισμούς με τα κοντάρια και προβλήματα τραυματισμών, είχε πλησιάσει τα μετάλλια (4η). Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουμε και τις εμφανίσεις του Εμμανουήλ Καραλή και της Ελένης Πόλακ (επί κοντώ), του Χρήστου Φραντζεσκάκη (σφυροβολία), της Σταματίας Σκαρβέλη (σφυροβολία), της Χρυσούλας Αναγνωστοπούλου (δισκοβολία) και της Ελίνας Τζένγκο (ακόντιο). Η τελευταία έχει κερδίσει χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νεότητας (2018), χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Κ-20 στο Ταλίν και αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κ-20 στο Ναϊρόμπι. Ταξίδεψε στις ΗΠΑ με τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στον Κόσμο (65.40μ.), και τώρα έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι από μεγάλο ταλέντο μπορεί να εξελιχθεί σε αθλήτρια παγκοσμίου επιπέδου.
Ελπίδες για μετάλλιο έχει η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στα 35 χιλιόμετρα βάδην. Πέρυσι είχε κατακτήσει το «χρυσό» στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο. Η κάπως προχωρημένη ηλικία της (38) δεν θα είναι πρόβλημα. Αλλωστε, δίπλα της θα βαδίσει (την προσεχή Παρασκευή) η… 49χρονη Αυστραλή Κέλι Ράντικ, η γηραιότερη αθλήτρια στα χρονικά των παγκοσμίων πρωταθλημάτων στίβου.
Δυστυχώς, για να απολαύσουμε τους αγώνες (ιδίως τους τελικούς) θα χρειαστεί να ξενυχτήσουμε, καθώς είμαστε 10 ώρες μπροστά από το Ορεγκον. Στο επί κοντώ Γυναικών, οι προσπάθειες για πρόκριση στον τελικό θα αρχίσουν στις 03:20, ξημερώματα Σαββάτου στην Ελλάδα. Στο πρώτο γκρουπ θα αγωνιστούν, η Πόλακ (7η) και η Κυριακοπούλου (14η). Στο δεύτερο, η Στεφανίδη (9η). Το όριο των 4,65μ. το έχουν περάσει εφέτος εννέα επικοντίστριες, μεταξύ των οποίων και η «χρυσή» Ολυμπιονίκης του Ρίο.
Η προσπάθεια του Τεντόγλου στο μήκος Ανδρών θα αρχίσει μετά τις 4 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Θα αγωνιστεί 9ος στο δεύτερο γκρουπ, και είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί μόλις ένα άλμα για να εξασφαλίσει μια θέση στον τελικό. Το όριο είναι 8,15μ. και ο Μίλτος έχει πετύχει εφέτος 6 από τις 15 καλύτερες επιδόσεις στον ανοικτό στίβο: 8,36μ. στο Αργοστόλι, 8,31μ. στη Στοκχόλμη, 8,28μ. στη Λεμεσό, 8,27μ. στο Ραμπάτ, 8,24μ. στο Καυτανζόγλειο και 8,22μ. στην Καλαμάτα.
Ο πρώτος Ελληνας που θα αγωνιστεί στο Παγκόσμιο του Ορεγκον, λίγο μετά τις 19:00 (ώρα Ελλάδας), είναι ο Χρήστος Φραντζεσκάκης, με σημαντικές πιθανότητες πρόκρισης στον τελικό της σφυροβολίας. Αργότερα, στο δεύτερο προκριματικό γκρουπ, θα ρίξει τη σφύρα του ο Μιχάλης Αναστασάκης.
Οι αγώνες, που θα διαρκέσουν έως την Κυριακή 24 Ιουλίου, θα μεταδίδονται «ζωντανά» από την ΕΡΤ3, αλλά και μαγνητοσκοπημένοι την επόμενη ημέρα.