Στην αμήχανη θέση να απαντάνε κυβερνητικές «πηγές» σε «συνεργάτες» του Αντώνη Σαμαρά — δηλαδή να καβγαδίζουν ανωνύμως υποκρινόμενοι ότι δεν καβγαδίζουν— έχει βρεθεί το Μέγαρο Μαξίμου και συνολικά η κυβερνητική παράταξη, με αφορμή την τροπολογία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, σχετικά με τη νομιμοποίηση κάποιων παράτυπων μεταναστών προκειμένου να καλυφθεί το δραματικό έλλειμμα της χώρας σε εργατικά χέρια και την ηχηρή αντίδραση του πρώην Πρωθυπουργού, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την επίμαχη ρύθμιση.
Η τροπολογία είναι να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τη Δευτέρα και οι «αψιμαχίες» μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και του κ. Σαμαρά και των συν αυτώ κυριάρχησαν στην πολιτική επικαιρότητα από το απόγευμα της Παρασκευής, όταν έγινε γνωστή η ρύθμιση του κ. Καιρίδη.
Τουλάχιστον, βέβαια, την Παρασκευή υπήρχαν δημόσιες δηλώσεις με ονοματεπώνυμο. Ο κ. Σαμαράς, συνεχίζοντας την… αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και μετά τις ενστάσεις του στον γάμο ομοφύλων ζευγαριών, στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και στην επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν, απέρριψε την επίμαχη τροπολογία Καιρίδη, φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει πως με αυτήν την ρύθμιση η Ελλάδα μετατρέπεται σε «φάρο προσέλκυσης λαθρομεταναστών». Στον πρώην Πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της ΝΔ απάντησαν, επίσης δημοσίως, από το βήμα της Βουλής μάλιστα, τόσο ο κ. Καιρίδης όσο και ο Αδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Εργασίας και αντιπρόεδρος της ΝΔ —ο τελευταίος, μάλιστα, είπε πως «είναι άδικο για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να εμφανίζονται οπαδοί των ανοιχτών συνόρων» και εξήγησε ότι «η τροπολογία αφορά συγκεκριμένο κόσμο. Εάν κάποιος παράνομος μετανάστης μένει στη χώρα και εργάζεται, μπορεί να έχει την άδεια διαμονής. Αλλά δεν είσαι παράνομος και γκρίζος. Είσαι γνωστός στις αρχές και μπορούν να εφαρμόσουν πάνω σου τον νόμο περί απελάσεων».
Αλλά το θέμα δεν έμεινε εκεί. Το Σάββατο και μολονότι από την κυβέρνηση είχαν εξηγήσει τόσο το δραματικό του προβλήματος —δεν υπάρχουν εργάτες ούτε για τα χωράφια, ούτε για τα μεγάλα έργα— όσο και το ότι δεν θα υπάρξει εισροή άλλων μεταναστών, η πλευρά Σαμαρά συνέχισε την αντιπολίτευση, αυτή τη φορά όχι με τον ίδιο τον πρώην Πρωθυπουργό, αλλά μέσω της βολικής επικοινωνιακής οδού των «συνεργατών του κ. Σαμαρά». Αυτοί οι τελευταίοι επικαλέστηκαν μια δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Συγκεκριμένα, οι «συνεργάτες» του κ. Σαμαρά απάντησαν στην κυβέρνηση αναφορικά με το περιεχόμενο της εν λόγω τροπολογίας, αναφέροντας τα εξής:
«Αντί οποιουδήποτε άλλου σχολίου, παρατίθεται, επί λέξει, η ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στους πολιτικούς συντάκτες, πριν από τρεις μήνες, στις 29 Σεπτεμβρίου 2023:
“Ν. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (δημοσιογράφος): Το ερώτημά μου αφορά τις ελληνοποιήσεις μεταναστών. Υπήρξε μια σύγχυση με κάποιες δηλώσεις που έκανε ο κ. Καιρίδης. Τι ισχύει; Το διαψεύσατε, απ’ ό,τι είδα χθες. Θα ήθελα και εδώ μια επίσημη απάντηση. Και, δεύτερον, αν εξακολουθεί ο κ. Καιρίδης να έχει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ (κυβερνητικός εκπρόσωπος): Ευχαριστώ για το ερώτημα. Να το πούμε και από την επίσημη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εδώ, στη Θεσσαλονίκη. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση της κυβέρνησης για ελληνοποιήσεις ή νομιμοποιήσεις. Γιατί υπήρξε και μια παρανόηση πάλι, ελπίζω όχι κακοπροαίρετη, από κάποια ΜΜΕ. Δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση, κανένα τέτοιο σχέδιο και κανένας τέτοιος ευρύτερος σχεδιασμός από την κυβέρνηση”».
Μετά από αυτό σειρά πήραν οι κυβερνητικές «πηγές». Οι οποίες απάντησαν με 30 όλες κι όλες λέξεις στους «συνεργάτες» του κ. Σαμαρά:
«Η ρύθμιση έχει επαρκώς αναλυθεί. Η διαφορά μεταξύ εφάπαξ συγκεκριμένου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία υπό τον όρο της ανάκλησης και ελληνοποιήσεων είναι τόσο προφανής που περαιτέρω ανάλυση είναι περιττή».
Ντόρα σε Σαμαρά: Να αναγνωρίσει την πραγματικότητα
Ξεχωριστό ενδιαφέρον πάντως, είχε η –με ονοματεπώνυμο και μάλιστα πολιτικά βαρύ– απάντηση που έδωσε στον κ. Σαμαρά, από το βήμα της Βουλής, η Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής Χανίων της ΝΔ, πρώην υπουργός, αντίπαλός του το 2009 στη μάχη για την αρχηγία της ΝΔ και αδελφή του νυν Πρωθυπουργού.
«Έχω όλη μου τη ζωή πολεμήσει τον λαϊκισμό και ακούω πολλά επιχειρήματα, τα οποία στερούνται αναγνώρισης της πραγματικότητας», τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Μπακογιάννη, στην ομιλία της στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό. Και προσέθεσε πως «για να υπάρξει μια πολιτική αποτελεσματική, πρέπει πρωτίστως να αναγνωρίζει την πραγματικότητα. Λένε ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού κι αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζεις ποια είναι η πραγματικότητα και με ρεαλισμό προσπαθείς να επιλύσεις τα προβλήματα».
«Η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι οι βουλευτές επαρχίας ξέρουμε ότι το πρώτο θέμα το οποίο απασχολεί όλους είναι η ανάγκη ευρέσεως θέσεων εργασίας. Δεν υπάρχουν εργάτες γης, εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, στην εστίαση, στα δημόσια έργα», συμπλήρωσε η κυρία Μπακογιάννη.
Η ίδια εξήγησε: «Ερχεται η κυβέρνηση και λέει ότι κάποιος, ο οποίος δεν έχει νομιμοποιήσει τα χαρτιά του, δηλαδή περιπλανιέται και ή δουλεύει μαύρα ή δεν δουλεύει καθόλου και ρέπει προς την παραβατικότητα ή ζει από επιδόματα ή από την βοήθεια και την φιλανθρωπία της κοινότητάς του, αυτός έχει δικαίωμα να νομιμοποιηθεί και να δουλέψει. Και είναι όρος το να δουλέψει».
«Και το λέμε αυτό, διότι γίναμε σοφότεροι από αυτά που συμβαίνουν στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, καθώς υπάρχει μια κατηγορία μεταναστών η οποία δεν θέλει καθόλου να δουλέψει και θέλει να ζει μόνο από τα επιδόματα. Για μας, είναι όρος το να δουλέψει, να φέρει το συμβόλαιο εργασίας και εργόσημο – όπως σε αγροτικές καλλιέργειες – κι από κει και πέρα να είναι νόμιμος, αλλά και το κράτος να εισπράττει τις ασφαλιστικές εισφορές και κυρίως να ξέρει το κράτος ποιος είναι, πού είναι και πού εργάζεται. Αυτή είναι η πραγματικότητα», υπογράμμισε η κυρία Μπακογιάννη αναφορικά με το τι προβλέπει η επίμαχη τροπολογία.
Απαντώντας στους επικριτές της ρύθμισης, τόνισε με νόημα πως «από εκεί και πέρα, υπάρχει η αντίθετη επιχειρηματολογία ότι δεν θέλουμε γιατί θα είναι φάρος για να έρθουν κι άλλοι μετανάστες. Δεν μας ρωτάει κανένας, κύριες και κύριοι συνάδελφοι, αν θα έρθουν άλλοι κι αν θα καταφέρουν να μπουν άλλοι. Αυτή τη στιγμή, έχουμε μια δύσκολη κατάσταση στην Αίγυπτο και μια δύσκολη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, δεν ξέρουμε πόσοι θα έρθουν… Αν έχουμε καταφέρει να έχουμε σήμερα μείωση ροών, το έχουμε καταφέρει λόγω μιας πολιτικής με την Τουρκία, η οποία επέτρεψε μια συνεργασία, η οποία μειώνει τις ροές και προσπαθούμε να κρατήσει τους εμπόρους ανθρωπίνων ψυχών υπό έλεγχο. Δεν ξέρουμε όμως πόσο θα διαρκέσει. Άρα, από τη μία πλευρά, αποτελεσματική προστασία των συνόρων μας και, από την άλλη πλευρά, να μπορέσουμε να νομιμοποιήσουμε ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται εδώ, έχουν δικαίωμα να δουλέψουν και βοηθούν την ελληνική οικονομία όταν δουλεύουν».