Τουλάχιστον 5.000 θύματα των φονισκών σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου στην Καχραμάνμαρας, στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, θάφτηκαν σε έναν μαζικό τάφο, κοντά στην πόλη αυτή.
Σύμφωνα με μια εκτίμηση για τον τελικό αριθμό των νεκρών στην περιοχή, την οποία μετέφερε στην Telegraph ανώτερος αξιωματούχος, στο νεκροταφείο της Καχραμάνμαρας θα μπορούσαν να αναπαύονται έως και 10.000 κάτοικοι της κατεστραμμένης από το χτύπημα του Εγκέλαδου πόλης.
Ενας άλλος αστυνομικός που ταξίδεψε από την Αγκυρα για να ηγηθεί της επιχείρησης ταφής είπε ότι ο αριθμός των νεκρών που έφταναν στο σημείο αυξανόταν «κάθε μέρα», σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, το οποίος δημοσιεύτηκε το Σανατοκύριακο.
Ολόκληροι δρόμοι σε όλη τη Καχραμάνμαρας, όπου κάποτε ζούσαν 500.000 άνθρωποι, ισοπεδώθηκαν, ενώ οι Αρχές συνέχιζαν να ανασύρουν σορούς από τα κτίρια που κατέρρευσαν μετά τους σεισμούς των 7,8 και 7,4 βαθμών της κλίμκας Ρίχτερ.
Η Telegraph περιέγραψε ακόμη τη στιγμή κατά την οποία ένας αναστατωμένος διασώστης πλησίασε το προσωπικό του Μέσου προκειμένου να το παρακαλέσει να βοηθήσουν, λέγοντας ότι ο ίδιος δε διέθετε το ανθρώπινο δυναμικό για να ανασύρει 100 ανθρώπους που πιστευόταν ότι ήταν θαμμένοι κάτω από μια πολυκατοικία.
Το τραγικό σκηνικό συμπληρώνουν οι σκηνές των εκτοπισμένων αλλά και οι αυτοσχέδιες σκηνές έξω από τον μαζικό τάφο της πόλης, από τις οποίες περνούν οι σοροί για να καθαριστούν προτού οδηγηθούν σε έναν από τους πολλούς φρεσκοσκαμμένους τάφους.
Συγγενείς που πενθούσαν εθεάθησαν να καταρρέουν στο σημείο, να κλαίνε και να ουρλιάζουν, ενώ άλλοι, κατά μεγάλες ομάδες, συγκεντρώνονταν για προσευχή καθώς θάβονταν οι νεκροί.
Το Σάββατο η ροή των αυτοκινήτων και των φορτηγών που μετέφεραν θύματα του σεισμού για να ταφούν ήταν συνεχής, σύμφωνα με την ίδια, πάντα, πηγή. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο πορτμπαγκάζ ενός εκ των φορτηγών οι σακούλες με τις σορούς ήταν στιβαγμένες η μία πάνω στην άλλη, όπως παρατήρησε ο απεσταλμένος της βρετανικής εφημερίδας στην Καχραμάνμαρας.
Σημειώνεται, ακόμη, ότι ενόσω η αποστολή του Μέσου συνέχιζε το ρεπορτάζ της στο σημείο, πολλά πτώματα που έπρεπε να ταφούν, παρέμεναν στην άκρη του δρόμου μέσα σε σακούλες πτωμάτων.
Προκειμένου να προφυλαχθούν από την οσμή των πτωμάτων σε αποσύνθεση, οι πενθούντες συχνά φορούσαν διάφορα καλύμματα σε στόμα και μύτη, ενώ οι δημοσιογράφοι προμηθευόντουσαν μάσκες, συχνά από τις αστυνομικούς που τους συνόδευαν.
Ενας από αυτούς είπε στην Telegraph: «Νομίζω ότι οι αριθμοί (σ.σ.: των νεκρών) θα είναι μεγαλύτεροι από ό,τι λέγεται. Εχω δει σεισμούς στο παρελθόν, αλλά αυτός είναι τόσο, τόσο μεγάλος. Δεν έχω ξαναδεί αυτό το μέγεθος».
Είπε ότι περίπου 5.000 άνθρωποι μόνο από την Καχραμάνμαρας είχαν ήδη ταφεί στο νεκροταφείο. «Νομίζω ότι ο (τελικός) αριθμός θα είναι 10.000», προσέθεσε.
Ο αξιωματικός, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα υπό τον όρο της ανωνυμίας, σημείωσε , ακόμη, ότι η μονάδα του έφτασε στη σημείο την Τρίτη και πως έκτοτε δεν σταμάτησε να εργάζεται. «Είμαστε τόσο, τόσο κουρασμένοι», είπε. «Αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε. Αυτοί οι άνθρωποι θρηνούν. Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε για αυτούς».
Το μέγεθος της καταστροφής που παρατηρείται στην Καχραμάνμαρας επαναλαμβάνεται σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Τουρκία.
Σε επαρχιακές πόλεις όπως το Νουρντάγκι, το Ισκεντερούν, η Μαλάτια και το Γκαζιαντέπ, εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι καθιστώντας τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίους μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές που έπληξαν την Τουρκία εδώ και πολλές δεκαετίες.