Τενερίφη 20 Απριλίου 2024: Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν για την αλλαγή του τουριστικού μοντέλου στα Κανάρια Νησιά | REUTERS/Borja Suarez/
Επικαιρότητα

Μαζικές διαδηλώσεις στα Κανάρια Νησιά κατά του υπερ-τουρισμού

«Τα Κανάρια έχουν ένα όριο» είναι το κεντρικό σύνθημα των μαζικών διαμαρτυριών που στρέφονται κατά της άμετρης τουριστικής εκμετάλλευσης η οποία κάνει τα νησιά «εχθρικά» για τους ντόπιους
Protagon Team

«Δεν αντέχουμε άλλο. Τα Κανάρια έχουν ένα όριο», είναι το σύνθημα των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που έχουν βγει στους δρόμους και διαμαρτύρονται για την υπέρμετρη τουριστική εκμετάλλευση των νησιών, που έχει εκτοξεύσει σε μεγάλα ύψη το κόστος ζωής για τους ντόπιους ενώ θεωρείται και περιβαλλοντικά μη βιώσιμη.

Οι διαμαρτυρίες κορυφώθηκαν το Σάββατο με διαδηλώσεις στα 8 νησιά αλλά και σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη, με την υποστήριξη διεθνών περιβαλλοντικών οργανώσεων όπως η Greenpeace, το WWF, οι Οικολόγοι σε Δράση, οι Φίλοι της Γης και η SEO/Birdlife. Η αστυνομία ανέφερε ότι οι διαδηλωτές ήταν τουλάχιστον 20.000.

«Φτάσαμε στο σημείο όπου η ισορροπία μεταξύ της χρήσης των πόρων και της ευημερίας του πληθυσμού εδώ έχει χαλάσει, ειδικά τον περασμένο χρόνο», δήλωσε ο Βίκτορ Μάρτιν, εκπρόσωπος της συλλογικής κίνησης Canarias se Agota (Τα Κανάρια εξαντλήθηκαν) που ανέλαβε στο συντονισμό των διαδηλώσεων.

Έντεκα μέλη της Canarias se Agota βρίσκονται σε απεργία πείνας εδώ και μια εβδομάδα για να διαμαρτυρηθούν για την κατασκευή δύο μεγάλων πολυτελών καταλυμάτων στη νότια Τενερίφη. «Δεν είμαστε κατά του τουρισμού. Ζητάμε να αλλάξει το μοντέλο που επιτρέπει την απεριόριστη ανάπτυξη του τουρισμού», είπε στην τηλεόραση  TVE ένας από τους διαδηλωτές.

«Τα Κανάρια έχουν ένα όριο» είναι το κεντρικό σύνθημα των διαδηλώσεων κατά της ανεξέλεγκτης τουριστικής εκμετάλλευσης. REUTERS/Borja Suarez/

Όπως γράφει ο βρετανικός Guardian, πέρυσι, 13,9 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν τα Κανάρια Νησιά, τα οποία έχουν πληθυσμό μόλις 2,2 εκατομμύρια. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 35% του ΑΕΠ του αρχιπελάγους της Ισπανίας, με τα έσοδα να πλησιάζουν τα 17 δισ. ευρώ  το 2022. Οι ντόπιοι ωστόσο βλέπουν τους φυσικούς πόρους να εξαντλούνται και τις τιμές των ακινήτων να εκτοξεύονται σε τέτοια ύψη που κάνουν τη στέγαση των μονίμων κατοίκων σχεδόν αδύνατη. δεδομένου ότι οι μισθοί θεωρούνται πολύ χαμηλοί για να καλύψουν τα βασικά έξοδα διαβίωσης.

Στοιχεία από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ισπανίας τα οποία επικαλείται ο Guardian δείχνουν ότι το 33,8% των ανθρώπων στα Κανάρια βρίσκονται αντιμέτωπα με την φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό και αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό από άλλη οποιαδήποτε περιοχή εκτός από την Ανδαλουσία.

Το πρόβλημα δεν είναι οι τουρίστες, λένε οι διαμαρτυρόμενοι φορείς. Είναι το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, που «εξυπηρετεί τους επιχειρηματίες και όχι τον τόπο και τους κατοίκους του».

Ζητούν να μπει ένα όριο στο τουριστικό φορτίο που μπορεί να «αντέξει» κάθε νησί και να θεσπιστούν κανόνες βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, με στόχο τελικά να αποτελέσουν τα Κανάρια παγκόσμιο παράδειγμα καλής πρακτικής.