Διαδήλωση στο Βρότσλαβ κατά της απόφασης για τις αμβλώσεις | Tomasz Pietrzyk/Agencja Gazeta via REUTERS
Επικαιρότητα

Μαζικά και πάλι στους δρόμους οι Πολωνοί κατά της απόφασης για τις αμβλώσεις

Κατά χιλιάδες με συνθήματα κατά της κυβέρνησης και των σχέσεων της με την Εκκλησία διαμαρτύρονται οι πολίτες, στην πλειοψηφία τους νέες γυναίκες
Protagon Team

Για πέμπτη ημέρα χιλιάδες διαδηλωτές στην Πολωνία κατέβηκαν μαζικά στους δρόμους σε διαμαρτυρία για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που απαγορεύει σχεδόν ολοκληρωτικά τις αμβλώσεις.

Πεζοί, με ποδήλατα αλλά και με αυτοκίνητα, οι διαδηλωτές κατέκλυσαν τη Δευτέρα το κέντρο της Βαρσοβίας. Στην πλειονότητά τους ήταν νεαρές γυναίκες, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Έχετε αίμα στα χέρια σας», «Θέλουμε να έχουμε την επιλογή».

Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε πολλές άλλες πόλεις στον απόηχο της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας να απαγορεύσει την άμβλωση στην περίπτωση της σοβαρής δυσμορφίας του εμβρύου, καθώς, σύμφωνα με το σκεπτικό, «δεν συνάδει» με το Σύνταγμα.

Η απόφαση, που ακύρωσε νόμο του 1993, θεωρείται ότι ανοίγει τον δρόμο για την ολοκληρωτική απαγόρευση των αμβλώσεων. Το νομοθετικό πλαίσιο για τις αμβλώσεις ήταν εξάλλου πριν από την απόφαση από τα πιο αυστηρά στην Ευρώπη, επισημαίνουν οι Financial Times.

Η άμβλωση θα επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή πολύ σοβαρού κινδύνου για τη ζωή της μητέρας. Αυτές οι τρεις περιπτώσεις αφορούν μόλις το 2,4% των νομίμων αμβλώσεων (συνολικά 1.100) που έγιναν το 2019 στην Πολωνία.

Εκτός από μεμονωμένα περιστατικά συγκρούσεων με την αστυνομία, οι διαδηλώσεις είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους ειρηνικές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως  μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ, η αστυνομία εκφράζει τη συμπαράστασή της.

Την Κυριακή οι διαδηλωτές έβαλαν στο στόχαστρό τους καθολικές εκκλησίες σε ολόκληρη την Πολωνία, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε αυτή τη χώρα με έντονο θρησκευτικό συναίσθημα και ισχυρή επιρροή της Καθολικής Εκκλησίας, η οποία θεωρείται ότι έχει στενούς δεσμούς με το κυβερνών συντηρητικό εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS). Μια προσπάθεια του PiS να καταστήσει πιο αυστηρό το πλαίσιο των αμβλώσεων το 2016 πάγωσε εξαιτίας των διαδηλώσεων.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση κάλεσε τους διαδηλωτές να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού, που ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στο σύστημα υγείας της χώρας.