Εάν η κατάσταση στην οικονομία είναι μία φορά δραματική, τα όσα βιώνει ο χώρος της Δικαιοσύνης τις τελευταίες ημέρες θυμίζουν αρχαία τραγωδία. Μετά το σίριαλ που άρχισε με τη δημοσιοποίηση της μήνυσης της Βασιλικής Θάνου στον Σταύρο Τσακυράκη, ο δικαστικός και πολιτικός κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με τις καταγγελίες του Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος τάραξε τα νερά. Ο επικεφαλής της MIG παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην οποία έκανε λόγο για τον «πόλεμο» που δέχεται ο ίδιος από λειτουργούς της Δικαιοσύνης, αλλά και για το πώς ο Κώστας Βαξεβάνης εμπλέκεται στην όλη ιστορία, με τα πολιτικά ερείσματα που έχει αποκτήσει από τις αρχές του 2015, όταν και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή κι ας ξετυλίξουμε το κουβάρι με το νήμα, το οποίο έχει στη μία άκρη του τα όσα έγιναν στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου κι από την άλλη το εγχώριο πολιτικό παιχνίδι που παίζεται με… δικαστικά πιόνια.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος έδωσε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την αρχειοθέτηση των κατηγοριών σε βάρος του από την Κύπρο, όσον αφορά την υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, την περασμένη Δευτέρα, η αρμόδια Εισαγγελία Εφετών Αθηνών εξέδωσε απόφαση με την οποία ολοκληρώθηκε η σχεδόν τριετής προκαταρκτική εξέταση σχετικά με τις καταγγελίες πιθανών ποινικών αδικημάτων στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας, την περίοδο 2006-2011. Κι αφού για το πρόσωπο του κ. Βγενόπουλου δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία, ο ίδιος ένιωσε «πως δεν είναι όμηρος πλέον» και πέρασε στην αντεπίθεση. Στην αντεπίθεση, βγάζοντας στη… σέντρα την ελληνική Δικαιοσύνη, μερίδα υπουργών της κυβέρνησης, αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Και στο μενού υπήρχε, προφανώς, το όνομα του Κώστα Βαξεβάνη.
Ο δημοσιογράφος, ο οποίος έχει στο παρελθόν καταδικαστεί σε 26 μήνες φυλάκισης με τριετή αναστολή, φέρεται να έχει αποκτήσει τόσα πολιτικά ερείσματα, ώστε να του επιτρέπεται να είναι σε αγαστή συνεργασία με υπουργούς και βουλευτές, όπως -τουλάχιστον- κατήγγειλε ο κ. Βγενόπουλος. Τα διάφορα ζητήματα που αναφέρει κατά καιρούς αναβιβάζονται από ορισμένα όργανα της Δικαιοσύνης σε θέματα ολόκληρα, τόνισε και αποκάλυψε πως « παρακινεί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτουν ερωτήσεις σε υπουργούς». Μάλιστα, έφερε συγκεκριμένο παράδειγμα όπου 11 βουλευτές από την Κουμουνδούρου κατέθεσαν ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης, υιοθετώντας θέσεις του κ. Βαξεβάνη για έρευνα που αφορά στη MIG. Η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης ήταν πως το υπουργείο ερευνά την υπόθεση. «Οσοι γνωρίζουμε νομικά σε αυτή τη χώρα θα τρελαθούμε εντελώς. Το υπουργείο Δικαιοσύνης παρακολουθεί στενά τις δικαστικές διαμάχες, όταν μάλιστα δεν εμπλέκεται το ελληνικό Δημόσιο», τόνισε ο Ανδρέας Βγενόπουλος.
Οπως αποκάλυψε ο επικεφαλής του επενδυτικού οργανισμού, ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης έχει, ήδη, καταδικαστεί σε δύο μηνύσεις που είχε εις βάρος του, ενώ εκκρεμούν άλλες 17 υποθέσεις! Ωστόσο, ο κ. Βγενόπουλος ξεκαθάρισε πως ο Κώστας Βαξεβάνης δεν τον εκβίασε: «Στις 12 Ιανουαρίου του 2012, ο δημοσιογράφος είχε έρθει στο γραφείο μου και με ρώτησε εάν η εταιρεία μου κάνει χορηγίες. Μου προσέθεσε πως παρέχει υπηρεσίες αποδελτίωσης και μου τόνισε με νόημα πως η εικόνα του ομίλου δεν ήταν καλή και πως ο ίδιος θα μπορούσε να βοηθήσει. Δεν με εκβίασε ανοιχτά, αναρωτιέμαι, όμως, εάν του είχα δώσει τη δουλειά θα είχε την ίδια στάση απέναντί μου;».
Η απάντηση από την πλευρά του δημοσιογράφου ήρθε μέσα από το twitter, χωρίς, ωστόσο, να απαντά επί της ουσίας.
Ο Βαξεβάνης πριν και μετά την «Πρώτη Φορά Αριστερά»
«Μέχρι το τέλος του 2014, ο Κώστας Βαξεβάνης ήταν μία ιδιότυπη περίπτωση συκοφάντη δημοσιογράφου. Από την κυβερνητική αλλαγή, όμως, του 2015 και μετά, απέκτησε δυστυχώς πολιτικά ερείσματα που του επέτρεψαν να επεμβαίνει αθέμιτα στη Δικαιοσύνη, με εκφοβισμό δικαστών, όταν οι αποφάσεις δεν τον ικανοποιούν. Η δραστηριότητα του Βαξεβάνη, δεν θα ήταν επιτυχής εάν δεν είχε την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά και τμήματος της Δικαιοσύνης, και κυρίως της ατιμωρησίας του για το ποινικό αδίκημα της διαρροής απόρρητων εγγράφων, καθώς και της ατιμωρησίας των δικαστικών λειτουργών που τα προμηθεύουν. Δεν γνωρίζω τα κίνητρα της ανοχής και της πολιτικής στήριξης που του παρέχεται, όμως οι επιπτώσεις στην ανεξαρτησία και το αμερόληπτο της Δικαιοσύνης, καθώς και τη λειτουργία του κράτους Δικαίου είναι καταστροφικές», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της MIG, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη διάσταση, αφού αναφέρθηκε ονομαστικά στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης φέρεται να έχει αναθέσει συγκεκριμένη υπόθεση σε συγκεκριμένους εισαγγελείς. «Επρεπε τουλάχιστον να το διαψεύσει», είπε, «για να προφυλάξει τόσο το κύρος και την εικόνα των εισαγγελέων, όσο και την αντίληψη περί της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης».
Στο στόχαστρο και εισαγγελέας Εφετών
Ο επικεφαλής της MIG δεν δίστασε να καταγγείλει τον εισαγγελέα Εφετών και πρώην προϊστάμενο Δικαστικής Συνδρομής, Ιωάννη Αγγελή, ως πηγή διαρροής απόρρητων εγγράφων στον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, αποδίδοντας τις κινήσεις του στην «προσπάθεια προώθησης της καριέρας του, γινόμενος αρεστός στα κέντρα εξουσίας που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την εξέλιξή του». Αναφέρθηκε μάλιστα συγκεκριμένα στη διαρροή μηνυτήριας αναφοράς που μόνον ο εισαγγελέας θα μπορούσε να έχει.
Ο «πόλεμος» από την Κύπρο
Ο κ. Βγενόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα και στο ζήτημα της προσφυγής της MIG εναντίον της Κύπρου, στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, η απόφαση του οποίου αναμένεται εντός των προσεχών 12 μηνών, όπως είπε. Διεκδικούν ποσά της τάξεως του 1,2 δις ευρώ, καθώς -όπως υπογράμμισε- η Λαϊκή Τράπεζα καταστράφηκε από παράνομες πράξεις και παραλείψεις οργάνων και εκπροσώπων της κυπριακής Δημοκρατίας. Ο ίδιος -μάλιστα- αποκάλυψε ότι η υπό εκκαθάριση σήμερα Λαϊκή Τράπεζα έχει προσφύγει στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας, διεκδικώντας ποσό άνω των 4 δισ. ευρώ, ως αποζημίωση από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, και επειδή η Τράπεζα της Ελλάδος δεν χορήγησε ELA στα κυπριακά υποκαταστήματα της Λαϊκής στην Ελλάδα.
Κι αναρωτήθηκε με νόημα «τι θα είχε γίνει αν στη θέση της Κύπρου ήταν η Γερμανία».