Η φωτιά στην κεντρική Εύβοια έχει πάρει από το απόγευμα μεγάλες διαστάσεις | Intime p.a. / ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΝΤΡΙΧΑΣ
Επικαιρότητα

Μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια: Εκκενώθηκαν οικισμοί

Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους - Τρία μηνύματα από το 112 - Πολύ ισχυρές οι δυνάμεις κατάσβεσης
Protagon Team

Αδιάκοπη μάχη με τις φλόγες έδιναν το βράδυ της Τετάρτης οι πυροσβέστες στην προσπάθεια τους να σβήσουν τη νέα φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην κεντρική Εύβοια.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αναπτύχθηκαν από νωρίς σε όλα τα μέτωπα ωστόσο οι ριπές των ισχυρών ανέμων, που σε ορισμένες περιπτώσεις έφταναν και τα 8 μποφόρ, δημιούργησαν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, την ίδια στιγμή που πυροσβέστες και εθελοντές προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ζώνες προστασίας γύρω από τα χωριά που υπό απειλή, όπως στο Αφράτι και στα Καμάρια.

Η νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή Πισσώνας (στην κεντρική Εύβοια, κοντά στη Χαλκίδα). Εικονίζεται με κόκκινο χρώμα σε αυτόν τον χάρτη της NASA

Σύμφωνα με τις Αρχές η φωτιά είχε νότια κατεύθυνση με τους ισχυρούς ανέμους να προκαλούν και νέες εστίες, συχνά σε σημεία τα οποία δεν μπορεί να προσεγγίσει με ευκολία η Πυροσβεστική.

Η μεγαλύτερη μάχη που έδωσαν οι πυροσβέστες ήταν σε πευκόφυτη έκταση της περιοχής όπου η ατμόσφαιρα έγινε γρήγορα αποπνικτική από τους πυκνούς μαύρους καπνούς, οι οποίοι έφτασαν μέχρι και την Αττική.

Φλοίσβος

Πατήσια

Βόρεια Προάστια

Μέχρι και τις εννέα το βράδυ είχαν εκδοθεί τρία μηνύματα από το 112, το πρώτο για την ενημέρωση, το δεύτερο για την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Αφράτι και το τρίτο για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους μικρούς οικισμούς Καμάρι, Καλύβια και Αγιος Γεώργιος Αρμάς.

Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Σημειώνεται πως αμέσως μόλις αποχώρησαν τα εναέρια μέσα, με τη δύση του ηλίου, στα πύρινα μέτωπα αναπτύχθηκαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες συνέχιζαν να ενισχύονται. Σύμφωνα με τις Αρχές, στη μάχη μετείχαν τουλάχιστον 145 πυροσβέστες με επτά ομάδες δασοκομάντος, 43 οχήματα και μεγάλο αριθμό εθελοντών.

Η τοπική αυτοδιοίκηση και οι Ενοπλες Δυνάμεις συνέδραμαν τις πυροσβεστικές επιχειρήσεις με μηχανήματα έργου και υδροφόρες ενώ δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας ανέλαβαν να διευκολύνουν τις μετακινήσεις των κατοίκων.

Στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς μετείχαν, τέλος, και μολδαβοί πυροσβέστες που έφτασαν στην περιοχή. Πρόκειται για τους πυροσβέστες που είχαν βρεθεί ξανά στην Εύβοια, στη φονική πυρκαγιά του 2021.

Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας γινόταν από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», όπου μέσα στη νύχτα έσπευσε και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και την Πέμπτη

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για ακόμη μία ημέρα την Πέμπτη, σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τις Αρχές ο «πορτοκαλί» συναγερμός αφορά σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, περιλαμβανομένης της Αττικής, και της Πελοποννήσου.