Η ΔEΗ, υπογράμμισε ο CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, είναι η κορυφαία εταιρεία ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI/9ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ
Επικαιρότητα

Μαύρος (ΔΕΗ Ανανεώσιμες): Η ΔΕΗ «πρασινίζει» συνεχώς – στόχος να καταστεί ολοκληρωμένος παίκτης στην ευρύτερη περιοχή

Σε συζήτηση στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες χαρακτήρισε την Ελλάδα ως τοπική υπερδύναμη στον τομέα της ενέργειας, εκτιμώντας ότι μέχρι το 2030 μπορεί να γίνει εξαγωγική χώρα
Protagon Team

Η ΔΕΗ «πρασινίζει» συνεχώς, είμαστε ήδη μεγάλος παίκτης και στόχος πλέον ειναι να καταστεί ο Ομιλος ολοκληρωμένος παίκτης στην ευρύτερη περιοχή, τόνισε κατά την παρέμβαση στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος.

Ο κ. Μαύρος στάθηκε επίσης στην επιτακτική ανάγκη για ανάπτυξη και επενδύσεις στα δίκτυα και τις διασυνδέσεις, όπως και στα έργα αποθήκευσης ενέργεειας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε ο δημοσιογράφος Αντώνης Φουρλής, ο CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες χαρακτήρισε την Ελλάδα ως τοπική υπερδύναμη στον τομέα της ενέργειας, εκτιμώντας ότι μέχρι το 2030 μπορεί να γίνει εξαγωγική χώρα.

Φθηνότερη κιλοβατώρα είναι η πράσινη κιλοβατώρα, τόνισε, και όσο παράγεις φθηνότερη ενέργεια, οι τιμές θα υποχωρούν σε όλη την παραγωγική αλυσίδα.

«Η ΔEΗ είναι μια εταιρεία που «“πρασινίζει” συνεχώς, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαύρος, σημειώνονται μεταξύ άλλων ότι έχει έργα ΑΠΕ σε Ελλάδα και Ρουμανία, εγκατεστημένης ισχύος 4,6 GW, στα οποία αν προστεθούν και τα 2,8 GW, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή, αγγίζει τα 2/3 του στόχου που έχει θέσει για τη τριετία.

Κατά δεύτερον, επειδή όσο αυξάνεται η συμμετοχή της πράσινης ενέργειας στο μείγμα της, τόσο περιορίζει τη παραγωγή από λιγνίτη, που πέρυσι συμμετείχε μόνο κατά 22%, πετυχαίνοντας πολύ μεγάλες εξοικονομήσεις. Ένα από τα πιο «βρώμικα» κάποτε utility στην ΕΕ, κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές CO2 Scope 1 κατά 24%, από 14,8 εκατ. τόνους το 2022 σε 9,7 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, η στρατηγική του Ομίλου ΔEΗ περιλαμβάνει την επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και εκμετάλλευση των δυνατοτήτων δημιουργίας αξίας μεταξύ των χωρών, μέσω του ενεργειακού διαδρόμου που δημιουργείται. Με την παρουσία του σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, με διευρυμένο και αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, ο Όμιλος ΔEΗ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες στην κάθε περιοχή. Ο Όμιλος ΔEΗ στοχεύει να έχει συνολικά 8,9 GW εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ το 2026.

Η ΔEΗ, υπογράμμισε ο CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, είναι η κορυφαία εταιρεία ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με δραστηριότητες στην παραγωγή, διανομή, λειτουργία δικτύων και πώληση προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών ενέργειας στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Βόρεια Μακεδονία. Το παραγωγικό της δυναμικό ανέρχεται σε 10,7GW, με θερμικούς, υδροηλεκτρικούς σταθμούς και εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με συνολική ετήσια παραγωγή ενέργειας μεγαλύτερη των 20TWh, ενώ στα δίκτυα διανομής, η συνολική Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση ανέρχεται σε περίπου €4,3 δισ. Η ΔEΗ αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατ. πελάτες στους οποίους παρέχει περισσότερο από 35TWh ενέργειας και μία ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.