Μια ισπανική περιβαλλοντική ομάδα δημοσίευσε λίστα με τις χειρότερες παραλίες της Ισπανίας, οι οποίες έχουν πληγεί από τη ρύπανση, τα πλαστικά απόβλητα και την περιβαλλοντική καταστροφή. Πολύ δημοφιλή -κυρίως λόγω της θάλασσάς τους- θέρετρα διακοπών περιλαμβάνονται στη λίστα.
Η έκθεση των Ecologists in Action (οικολόγοι σε Δράση) περιλαμβάνει δύο εξαιρετικά δημοφιλείς παραλίες στην Ιμπιζα, στην έκθεση, τα συμπεράσματα της οποίας αναδημοσίευσε η Telegraph.
Η παραλία Ταλαμάνκα ξεχωρίζει για την παράνομη αγκυροβόληση, η οποία καταστρέφει την υποβρύχια χλωρίδα, αλλά και για τη μόλυνση των λυμάτων από μια κοντινή μονάδα επεξεργασίας. Η Κάλα Σαράκα περιλαμβάνεται στη λίστα για την «ακατανόητη» ανάπτυξη μιας τεράστιας ξενοδοχειακής μονάδας δίπλα στην παραλία.
Μια παραλία στην Αλκόα, στη βόρεια ακτή της Ισπανίας, επηρεάζεται από τη λεγόμενη «λίμνη κόκκινης λάσπης» λόγω της απόρριψης επικίνδυνων απορριμμάτων, ενώ διάφορες τοποθεσίες στην Κόστα Μπράβα επισημαίνονται για τις επιπτώσεις σε αυτές των ιδιωτικών σκαφών, που διαβρώνουν το φυσικό περιβάλλον και βλάπτουν τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.
Ακριβώς βόρεια του Αλικάντε, η παραλία Αμεράδο ξεχωρίζει λόγω δύο πρόσφατων περιπτώσεων απόρριψης κοπράνων (τον Μάρτιο και τον Απρίλιο) από ένα κοντινό αντλιοστάσιο και η δημοφιλής παραλία Πλάγια Μπλάνκα στο Λανθαρότε έλαβε επίσης μαύρη σημαία λόγω διαρροής λυμάτων που οδήγησε μέχρι και στο προσωρινό κλείσιμο της παραλίας, τον Μάιο του 2024.
Στη νότια ακτή της χώρας, η παραλία Καστέλ ντε Φέρο στη Γρανάδα επισημαίνεται για την ανάπτυξη ενός beach bar, το οποίο εκρίζωση την τοπική βλάστηση και τους φοίνικες, ενώ η ακτή της Μάλαγα είναι στη μαύρη λίστα για την απόρριψη πλαστικών δοχείων και συσκευασιών κατά τη διάρκεια του ετήσιο φεστιβάλ του Σαν Χουάν (το φετινό θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Ιουνίου), κατά το οποίο χιλιάδες συμμετέχοντες ανάβουν φωτιές στην παραλία και πίνουν ως το πρωί.
Η ετήσια Εκθεση Μαύρης Σημαίας, της οποίας προηγείται η επιθεώρηση 7.500 χιλιομέτρων ισπανικών ακτών, «χαρίζει» παραδοσιακά δύο σημαίες ανά επαρχία ή πόλη, αλλά οι Ecologists in Action λένε ότι η λίστα θα μπορούσε πλέον να είναι μεγαλύτερη: «Δυστυχώς είναι πολύ περισσότερες οι σημαίες που θα μπορουσαμε να δώσουμε, χρόνο με το χρόνο».
Η ομάδα κατηγορεί τον «τουρισμό» και την «αστικοποίηση» ως τα μεγαλύτερα προβλήματα που επηρεάζουν την ισπανική ακτογραμμή και ισχυρίζεται ότι οι ισπανοί νομοθέτες υποστηρίζουν μια «αυτοκτονική πρακτική προς αποκλειστικό όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων».
Η έκθεση αναφέρεται λεπτομερώς στις επιπτώσεις του τουρισμού στις Κανάριες Νήσους, περιγράφοντας την τουριστική δραστηριότητα ως «ιδιαίτερα εντατική και με την απαίτηση μεγάλων ποσοτήτων υλικών και ενέργειας», η οποία με τη σειρά της δημιουργεί «τεράστιες ποσότητες αποβλήτων και ρύπων».
Λένε ότι οι Κανάριες Νήσοι έχουν οικολογικό αποτύπωμα ισοδύναμο με μια περιοχή 27 φορές μεγαλύτερη από αυτές και ότι η Τενερίφη πετάει καθημερινά στη θάλασσα το ισοδύναμο 17 πισινών ολυμπιακών διαστάσεων με μολυσμένο νερό.
Στις 167 σελίδες της έκθεσης αναφέρονται και ορισμένα ξενοδοχεία. Τα ξενοδοχεία Oliva Beach και Tres Islas, που ανήκουν στην RIU, στη Φουερτεβεντούρα, περιλαμβάνονται στη λίστα για καταστροφική ανάπτυξη «στο μέσον των αμμόλοφων του Κοραλέχο». Η έκθεση αναφέρει ότι η κυβέρνηση των Καναρίων Νήσων πήρε το μέρος της «παραβατικής εταιρείας», αντί να υπερασπιστεί το κοινό καλό των νησιωτών.
Η περιβαλλοντική ομάδα ξεχωρίζει επίσης τα ξενοδοχεία La Tejita και Cuna del Alma στην Τενερίφη για «αποτυχία συμμόρφωσης με τους περιβαλλοντικούς νόμους», το Corralejo Pier και το Dreamland στη Φουερτεβεντούρα για «κατάληψη προστατευόμενων χώρων» και δύο θέρετρα με 2.000 κρεβάτια έκαστο που έχουν εγκρίθηκε στα νησιά Ελ Ιέρο και Λα Πάλμα.
Η έκθεση επισημαίνει τα πλαστικά απόβλητα ως μείζον πρόβλημα στις ισπανικές παραλίες και αποκαλύπτει δύο μεγάλες βιομηχανικές διαρροές, τους τελευταίους μήνες. Αναφέρεται σε ένα περιβαλλοντικό περιστατικό, νωρίτερα το 2024, όταν εκατομμύρια μικροσκοπικά πλαστικά σφαιρίδια ξεβράστηκαν στην ακτή της Γαλικίας, και σε ένα περιστατικό κατά το οποίο πλαστικοί σβώλοι απορρίφθηκαν από το πετροχημικό εργοστάσιο Camp de Tarragona στις παραλίες της Κόστα Ντοράδα. Η παραλίες περιγράφονται στην έκθεση ως «σχεδόν περισσότερο πλαστικές παρά αμμώδες».
Η Ισπανία δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με μολυσμένα νερά. Ενώ οι περισσότερες παραλίες κατά μήκος της Κυανής Ακτής της Γαλλίας απολαμβάνουν υψηλή ποιότητα νερού, η έκταση γύρω από το Καπ ντ’Αντίμπ και ιδιαίτερα η παραλία Γκραβέτ, χαρακτηρίζεται ως «φτωχής ποιότητας» από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Το 2023, απαγορεύτηκε στους τουρίστες να κολυμπούν εκεί λόγω των υψηλών επιπέδων επικίνδυνων βακτηρίων που προέρχονται από την απόρριψη λυμάτων.
Στη Σικελία, οι παραλίες γύρω από την πόλη του Παλέρμο έχουν υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, με τη Μεσίνα Μάρινε και τη Λίντο Ολίμπο να χαρακτηρίζονται πλέον ως «κακές» από την ΕΟΧ. Υπάρχουν συχνές απαγορεύσεις κολύμβησης σε αυτά τα σημεία λόγω βακτηρίων από κόπρανα στο νερό.
Εν τω μεταξύ, στην Πορτογαλία, η περιβαλλοντική ΜΚΟ, ZERO, προειδοποίησε ότι οι παραλίες σε όλη τη χώρα γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνες για τους κολυμβητές: Το 2022 το κολύμπι απαγορεύθηκε σε 21 από αυτές, ενώ το 2023 αυξήθηκαν σε 28.