Ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος, στο υπόμνημα που κατέθεσε στον εισαγγελέα για τη φωτιά στο Μάτι, αφήνει να εννοηθεί ότι δεν είχε καμία ευθύνη για όσα θανατηφόρα εξελίχθηκαν στην περιοχή.
Είναι ο ίδιος που στα ηχητικά ντοκουμέντα που έφερε στο φως η «Καθημερινή της Κυριακής», ακούγεται να λέει στον πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιο να «θάψει» οποιοδήποτε ενοχοποιητικό στοιχείο για ανωτέρους του στην υπηρεσία και για πολιτικούς.
Στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στις 23:30 το βράδυ της 23ης Ιουλίου 2018, φέρεται να ενημέρωνε τον Αλέξη Τσίπρα για την κατάσταση στο Μάτι, ιεραρχώντας τη φωτιά… τέταρτη στη σειρά, παρουσιάζοντάς τη σαν να ήταν σε εξέλιξη, ενώ το φαινόμενο, όπως είχαν ενημερώσει πολλοί αξιωματικοί του Πυροσβεστικoύ Σώματος, «είχε λήξει και μαζεύαμε νεκρούς».
Σύμφωνα με το iefimerida.gr, ως αρχηγός τον Μάιο του 2019, σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για την τραγωδία, στο υπόμνημά του εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους δεν θα έπρεπε να του ασκηθεί, αποδίδοντας ξεχωριστά τις ευθύνες στον Νίκο Τόσκα, καθώς και στον τότε αρχηγό του Σώματος, Σωτήρη Τερζούδη, αλλά και ακόμη 10 ακόμη αξιωματικούς, οι περισσότεροι από τους οποίους αποστρατεύθηκαν από τον ίδιο, μετά τις πρώτες κρίσεις των αξιωματικών.
Στο υπόμνημά του, ο Ματθαιόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ζήτησα από τον Αρχηγό (Τερζούδη), παρουσία του υπουργού (Τόσκα) και των υπασπιστών μου (οι οποίοι ήταν έτοιμοι με πλήρη πυροσβεστικό εξοπλισμό για να μεταβούμε στο συμβάν και με ρώτησαν σχετικά και τους απάντησα ότι με εντολή Υπουργού και Αρχηγού θα παραμείνουμε στο ΕΣΚΕ) τόσο για την πυρκαγιά στην Κινέττα, όσο και για την πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης, να μεταβώ αυτοπροσώπως στο πεδίο για συντονισμό» ανέφερε στη σελίδα 41 του υπομνήματος ο κ. Ματθαιόπουλος.
«Ο Αρχηγός ΠΣ (Τερζούδης) λόγω της ύπαρξης πολλών εξελισσόμενων συμβάντων, σε συνδυασμό με ενδεχόμενη έλλειψη του αναγκαίου επιπέδου επιχειρησιακής διασύνδεσης και συλλειτουργίας αυτών, δεν μου το επέτρεψε, λέγοντας στον κ. υπουργό ότι είναι αναγκαίο να μείνω στο ΕΣΚΕ για να τον βοηθήσω, διαπίστωση στην οποία συμφώνησαν και οι δυο τους», επεσήμαινε ο κ. Ματθαιόπουλος.
Σε άλλο σημείο του υπομνήματός του ο κ. Ματθαιόπουλος ανέφερε ότι ο Σ. Τερζούδης δρομολογούσε την αποστολή των εναέριων μέσων, ωστόσο ο διοικητής του ΕΣΚΕ τον ενημέρωσε ότι δεν μπορούν να απογειωθούν από τα αεροδρόμια Αθηνών λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και δόθηκε εντολή για εκτροπή κάποιων εναέριων μέσων που επιχειρούσαν στην Κινέττα.
«Για το συγκεκριμένο θέμα συνολικά υπήρξε άμεση ενημέρωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Στο σημείο αυτό, περί 16:59, ο Αρχηγός αντελήφθη ότι υφίσταται ανάγκη εναέριας επιτήρησης και συντονισμού της περιοχής και διέταξε να μεταβεί στην πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης το συντονιστικό ελικόπτερο ΒΚ, που ήδη συντόνιζε την πυρκαγιά στην Κινέττα, εντολή που υλοποίησα αμέσως. Σε κάθε χρονική φάση υπήρχε άμεση ενημέρωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας», εξηγεί ο κ. Ματθαιόπουλος.
Επίσης, στο υπόμνημα αναφέρει πως στις 17:16 της 23ης Ιουλίου 2018 ενημέρωσε τηλεφωνικά τον υποστράτηγο Αχιλλέα Τζουβάρα (Αττικάρχη), που επιχειρούσε στην πυρκαγιά στην Κινέττα, να πάει ο ίδιος στο Νταού Πεντέλης, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του «κατασβεστικού έργου ως όφειλε εκ της αρμοδιότητάς του. Ωστόσο ο υποστράτηγος Τζουβάρας Αχιλλέας επικαλέστηκε την ύπαρξη επικινδυνότητας στην πυρκαγιά της Κινέττας και ως εκ τούτου εξέφρασε την ανάγκη να παραμείνει σ’ αυτήν, αρνούμενος να μετακινηθεί», επισημαίνει ο σημερινός αρχηγός.
Τελικά στην πυρκαγιά έφθασαν οι αρχιπύραρχοι Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χαράλαμπος Χιώνης, οι οποίοι ανέφεραν τη δυναμική εξάπλωσή της και την επιχείρηση διάσωσης στο Λύρειο Ιδρυμα.
Ο κ. Ματθαιόπουλος αναφέρει επίσης στο υπόμνημά του ότι σε επικοινωνία του με τον αρχιπύραρχο Χρήστο Λάμπρη, ο οποίος επέβαινε στο συντονιστικό ελικόπτερο, εκείνος του ανέφερε τη δύσκολη κατάσταση της πυρκαγιάς και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Ο κ. Λάμπρης, σύμφωνα με τον νυν αρχηγό, του είπε πως εξαιτίας… ναυτίας και εμετών του πληρώματος λόγω των αναταράξεων, πρέπει να προσγειωθούν στην Ελευσίνα. «Διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις ανάγκης πλήρωσης καυσίμων σε ελικόπτερο συντονισμού, προβλέπεται ως επιχειρησιακή τακτική η προσγείωση του μέσου πλησίον του πεδίου της πυρκαγιάς και στο υψηλότερο γεωμορφολογικό σημείο αυτής και η εν συνεχεία αποβίβαση του συντονιστή από αυτό, προκειμένου να αναλάβει από το έδαφος το έργο του συντονισμού των επίγειων δυνάμεων, καθοδηγώντας τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης και συντονισμού με χρήση του κωδικού “Αετός Εδάφους”. Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρξε ανάλογη ενέργεια από τον Αρχιπύραρχο Χρήστο Λάμπρη και με πρωτοβουλία του αποχώρησε με το ελικόπτερο από το πεδίο της πυρκαγιάς για ανεφοδιασμό καυσίμων, σε γνώση του Αρχηγού ΠΣ», αναφέρει ο κ. Ματθαιόπουλος.
Παράλληλα, σημειώνει ότι για την πυρκαγιά στο Μάτι άμεσα είχε ενημερωθεί ο διοικητής του 12ου ΠΣ Αθηνών, αντιπύραρχος Ιωάννης Κώστας, αφού η αρχική εστία εντοπιζόταν στον τομέα ευθύνης του.
«Σε σχέση με τις ενέργειές μου τον κρίσιμο χρόνο, σημειώνεται ότι ήδη πριν από την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης, δοθέντος ότι υπήρξε και εξαιρετικά σοβαρή πυρκαγιά στην Κινέττα, προκειμένου να επιτευχθεί η ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του μηχανισμού, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, περί ώρα 13:00, εισηγήθηκα στον αρχηγό ΠΣ, στον διοικητή του ΕΣΚΕ και στον διευθυντή 199 ΣΕΚΥΠΣ, την έναρξη μερικής επιφυλακής για το σύνολο των υπηρεσιών της χώρας, για να αποσταλούν ενισχύσεις σε οχήματα και προσωπικό», συνεχίζει.
Για την απομάκρυνση των οχημάτων που έπρεπε να είναι στο Νταού Πεντέλης, αλλά είχαν μετακινηθεί στην Κινέττα, ο πραγματογνώμονας έκρινε ότι θα μπορούσαν σε πέντε λεπτά να πλήξουν την αρχική εστία της φωτιάς, κάτι στο οποίο ο κ. Ματθαιόπουλος διαφώνησε.
Ο κ. Ματθαιόπουλος, αναφορικά με την εντολή εκκένωσης στην περιοχή, αναφέρει στο υπόμνημά του πως δεν ήταν αρμοδιότητά του.
«Βασική αιτίαση και ουσιώδης παράλειψη, που αποδίδεται στη λειτουργία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατά τον κρίσιμο χρόνο, του ένδικου συμβάντος, είναι ότι δεν εδόθη εντολή εκκένωσης. Ωστόσο, η εν λόγω (φερόμενη) παράλειψη, ούτε de jure, ούτε και de facto, ακόμη και αληθής υποτιθέμενη, μπορεί να αποδοθεί σε εμένα, αφού δεν ενέπιπτε στο πεδίο των αρμοδιοτήτων μου. Κι αυτό, διότι, όπως με απόλυτη σαφήνεια προκύπτει από τις προπαρατεθείσες διατάξεις της Εγκυκλίου, αρμόδιος για την εισήγηση του μέτρου της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών είναι ο εκάστοτε επικεφαλής αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος στον τόπο του συμβάντος, που ενεργεί ως συντονιστής του πυροσβεστικού έργου!», αναφέρει και εξηγεί πως η οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών πραγματοποιείται μόνο όταν εξασφαλιστεί η υλοποίηση με ασφάλεια και δεν θα προκαλέσει μεγαλύτερες συνέπειες-απώλειες.
Ο κ. Ματθαιόπουλος αναφέρει ότι υπεύθυνοι για την υλοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου (εκκένωση), κατά χρονική σειρά ως επικεφαλής στον τόπο του συμβάντος ήταν, «αρχικώς ο διοικητής του 12ου ΠΣ Αθηνών, αντιπύραρχος Ιωάννης Κώστας, στη διαδρομή εξάπλωσης της πυρκαγιάς ο διοικητής ΠΟΥ Νέας Μάκρης, πύραρχος Δαμιανός Παπαδόπουλος και, εν συνεχεία, ετέθη επικεφαλής ο διοικητής ΠΟΥ Αθηνών, αρχιπύραρχος Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, μετά από αυτόν ο διοικητής ΠΟΥ Ανατολικής Αττικής, αρχιπύραρχος Χαράλαμπος Χιώνης και στο τέλος ο Υποστράτηγος ΠΣ Ιωάννης Ράμφος».
Καταθέτοντας στο υπόμνημά του τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του, ο κ. Ματθαιόπουλος είχε αιτηθεί τη μη άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του, κάτι που σε αρχικό στάδιο δεν είχε γίνει.