Δικαίωση. Εξι χρόνια από την εθνική τραγωδία στο Μάτι με τους 104 νεκρούς, οι συγγενείς των θυμάτων, όσοι έζησαν την πύρινη κόλαση τη «μαύρη» εκείνη Δευτέρα του Ιουλίου το 2018 και κατάφεραν να επιβιώσουν, σωματικά και ψυχικά, αναζητούν ακόμη δικαίωση…
Γιατί από τους 21 που τελικά κάθισαν στο εδώλιο, μόλις έξι κρίθηκαν ένοχοι. Και αυτοί όμως αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού η εκτιτέα ποινή των πέντε ετών που τους επιβλήθηκε, ήταν εξαγοράσιμη προς 38.000 ευρώ, ήτοι 10 ευρώ την ημέρα και την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη!
Η εισαγγελική έφεση κατά των αθωωτικών αποφάσεων του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου έφερε ωστόσο ξανά στο εδώλιο όλους τους τότε υπευθύνους, κυρίως από την Πυροσβεστική, την Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι αθωώθηκαν ομόφωνα σε πρώτο βαθμό.
Η έναρξη της δίκης ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων προσδιορίστηκε ταχύτατα, υπό τον κίνδυνο παραγραφής των ποινικών ευθυνών, αφού η υπόθεση πρέπει να έχει κριθεί αμετάκλητα, δηλαδή και από τον Αρειο Πάγο, έως το 2026.
Οι πρώτες έξι συνεδριάσεις του Εφετείου αφορούσαν διαδικαστικά θέματα. Η έκτη συγκεκριμένα αναλώθηκε στις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης επί του παραδεκτού της εισαγγελικής έφεσης που ασκήθηκε για την πρωτόδικη απόφαση.
Στο τόπο της τραγωδίας, από το πρωί, εκδηλώσεις μνήμης για τη «μαύρη» επέτειο, «για να μην ξεχαστεί ποτέ το έγκλημα» εκείνης της μέρας, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών της 23ης/7/2018.
«Συμπληρώνονται έξι χρόνια από τη μεγαλύτερη εθνική τραγωδία στη χώρα μας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: τη φονική πυρκαγιά που έπληξε την ανατολική Αττική, βυθίζοντας στο πένθος 5 οικισμούς (Μάτι, Νέο Βουτζά, Κόκκινο Λιμανάκι, Αμπελούπολη και Προβάλινθο) καθώς και όλη την Ελλάδα […] Τρεις μήνες από την προσβλητική για τη μνήμη των θυμάτων και τον πόνο των εγκαυματιών απόφαση του Δικαστηρίου κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στον Α’ βαθμό, ως πλημμέλημα και όχι ως κακούργημα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, με την πεποίθηση ότι τελικά η δικαίωση θα έρθει.
Οι εκδηλώσεις άρχισαν στις 9 το πρωί με Επιμνημόσυνη Δέηση, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη, στο Νέο Βουτζά και ακολουθεί Αρχιερατικό Μνημόσυνο, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο Κόκκινο Λιμανάκι.
Στις 18:30, στο Μνημείο των Θυμάτων στο Νέο Βουτζά, θα τελεστεί τρισάγιο και το Προσκλητήριο των 104 νεκρών.
Θα ακολουθήσει η πορεία από το Μνημείο, στο δρόμο της φωτιάς, μέχρι τον Ναυτικό Αθλητικό Ομιλο στο Μάτι και στις 20.00 η κύρια εκδήλωση και το τρισάγιο στον Ομιλο.
Στις 21:00, περπατώντας από το Ν.Α.Ο.ΜΑ προς τη μαρτυρική Αργυρά Ακτή, θα αφεθούν 104 πλωτά φαναράκια και λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων και άσπρα μπαλόνια για την Εβίτα και τα 11 παιδιά, που δεν πρόλαβαν να μεγαλώσουν. Στην Αργυρά Ακτή, στην ένωση των δύο Δήμων, Μαραθώνος και Ραφήνας-Πικερμίου, θα λάβει, επίσης, χώρα και το δρώμενο που ξεκίνησε από την κόρη ενός θύματος: 104 πλωτά φαναράκια αφήνονται στη θάλασσα: «να τα ταξιδέψει στη μνήμη των ανθρώπων που πνίγηκαν, στη μνήμη των ανθρώπων που περίμεναν στο νερό με καμένες τις σάρκες τους για μια βοήθεια που ήρθε πολύ αργά, των ανθρώπων που ξεψύχησαν δίπλα στο νερό, των ανθρώπων που δεν έφτασαν ποτέ στο νερό, των ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν και δεν είχαν νερό».
Με ανακοίνωσή του ο δήμος Μαραθώνα κάλεσε τις επιχειρήσεις «που εδρεύουν στην περιοχή και κυρίως στα σημεία όπου διεξάγονται εκδηλώσεις – δρώμενα, όπως και κατά μήκος της πορείας από το Νέο Βουτζά έως τον ΝΑ.Ο.ΜΑ και την Αργυρά Ακτή, να συμμετέχουν στο πένθος, εάν όχι και κρατώντας κλειστά τα καταστήματά τους τις προαναφερθείσες ώρες, τουλάχιστον τηρώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα σεβασμού και ησυχίας, όπως αρμόζει στη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων»