Ο Αλκαράθ έχει παραδεχτεί ότι προσπαθεί να αντιγράψει κινήσεις του Φέντερερ και του Μάρεϊ | Reuters/Peter Cziborra
Επικαιρότητα

Μαθήματα τένις στο YouTube για τον Κάρλος Αλκαράθ

Το γρασίδι είναι η «αχίλλειος πτέρνα» του. Περνάει τα βράδια του, παρακολουθώντας παλιούς αγώνες του Ρότζερ Φέντερερ και του Αντι Μάρεϊ, που θεωρούνται σπεσιαλίστες στις «γρήγορες» επιφάνειες. Τα πρώτα δείγματα προόδου φάνηκαν, ήδη. Ο 20χρονος ισπανός τενίστας προκρίθηκε σε ημιτελική φάση της grass season για πρώτη φορά στην καριέρα του
Sportscaster

Είναι μόλις 20 ετών -τα έκλεισε τον Μάιο- και θεωρείται, ήδη, ως ο πιο ταλαντούχος τενίστας της νέας γενιάς. Αυτός με την πιο εντυπωσιακή εξέλιξη. Μέσα στο 2023 τιμήθηκε και με το σχετικό βραβείο, «Laureus». Παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει προλάβει να κατακτήσει το τρόπαιο του Αμερικανικού Οπεν, και να παραμείνει επί 25 εβδομάδες στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης (σήμερα είναι Νο2, πίσω από τον Νόβακ Τζόκοβιτς). Το μόνο συννεφάκι στον ουρανό του Κάρλος Αλκαράθ είναι οι μέτριες επιδόσεις του στο γρασίδι. Αλλά, όπως φαίνεται, σύντομα θα το διώξει ο άνεμος. Ο άνεμος της φιλοδοξίας του.

Εδώ και αρκετό καιρό περνάει τα βράδια του, παρακολουθώντας στο YouTube παλιούς, κλασικούς αγώνες του Ρότζερ Φέντερερ και του Αντι Μάρεϊ, που θεωρούνται σπεσιαλίστες στις «γρήγορες» επιφάνειες. Μελετά προσεκτικά τις κινήσεις τους, κι έπειτα, στο κορτ πλέον, προσπαθεί να τις ενσωματώσει στο δικό του στιλ παιχνιδιού. Δεν είναι απλό, όμως ο νεαρός ισπανός είναι αποφασισμένος. Θέλει να γίνει πρωταθλητής (και) στο Γουίμπλεντον, το διασημότερο τουρνουά του Κόσμου.

Τα πρώτα δείγματα προόδου έχουν, ήδη, φανεί. Στο «Cinch Championships», που βρίσκεται σε εξέλιξη, χρειάστηκε μόλις μια ώρα και 27 λεπτά για να ξεπεράσει το εμπόδιο του Τσέχου Γίρι Λεχέτσκα (6-2, 6-3), και να εξασφαλίσει μια θέση στα προημιτελικά. Χθες (Παρασκευή) συνέχισε την εξαιρετική του πορεία στο τουρνουά του Λονδίνου, νικώντας (6-4, 6-4) τον 32χρονο Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ, που το 2014 είχε κατακτήσει το τρόπαιο της διοργάνωσης, σε μία ώρα και 34 λεπτά. Προκρίθηκε σε ημιτελική φάση της grass season για πρώτη φορά στην καριέρα του. Εκεί, στο κατώφλι του τελικού, θα αναμετρηθεί με τον Σεμπάστιαν Κόρντα (ΗΠΑ).

Το ρεκόρ του στο χώμα είναι 64 νίκες – 14 ήττες. Σε σκληρές επιφάνειες, 41-13. Στο γρασίδι, όμως, όπου είχε εμφανιστεί μόνο σε δυο επαγγελματικά τουρνουά (στα δυο προηγούμενα Γουίμπλεντον) ήταν αρνητικό: 6-8. «Ισως, τώρα δικαιούμαι να έχω μεγαλύτερες προσδοκίες στο γρασίδι», τόνισε μετά τη δεύτερη νίκη του στο «Cinch Championships». Η χαρά ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του. Γνωρίζει, καλύτερα από τον καθέναν, ότι ένας τενίστας που φιλοδοξεί να γράψει ιστορία στο άθλημα, δεν έχει την… πολυτέλεια να μην είναι ανταγωνιστικός σε όλες τις επιφάνειες.

Με τη σεμνότητα που τον διακρίνει, ο Αλκαράθ παραδέχτηκε μπροστά στα μικρόφωνα ότι προσπαθεί να αντιγράψει κινήσεις του Φέντερερ και του Μάρεϊ. «Εχω πολύ ελεύθερο χρόνο, και δεν χάνω ευκαιρία να μαθαίνω από τους καλύτερους στο γρασίδι, τον Ρότζερ και τον Αντι. Θέλω να τους μοιάσω. Να τους μιμηθώ στον τρόπο με τον οποίο καταφέρνουν να γλιστρούν, σαν να παίζουν στο χώμα ή σε σκληρή επιφάνεια. Αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας στην grass season». Αμέσως μετά τον αγώνα του εναντίον του Λεχέτσκα, ο Ισπανός προπονήθηκε επί μισή ώρα, δίνοντας έμφαση στο σερβίς, που παίζει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο σε κορτ στα οποία το μπαλάκι τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Με τη νίκη του επί του Ντιμιτρόφ ο Αλκαράθ έφτασε τις 38 μέσα στο 2023 (38-4). Χρειάζεται άλλες δυο για να επιστρέψει στο Νο1 του ranking, και να εμφανιστεί στο προσεχές Γουίμπλεντον (Δευτέρα 3 Ιουλίου – Κυριακή 16 Ιουλίου) ως Νο1 του ταμπλό.