Από «πατερούλης» τον απανταχού μουσουλμάνων, ο Ταγίπ Ερντογάν τώρα και προστάτης των καταπιεσμένων του κόσμου, όπως αυτοανακηρύχθηκε σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Αγκυρας πριν την αναχώρησή του για την Ουκρανία.
Σε μία προφανώς συντονισμένη επιχείρηση οργανωμένης προπαγάνδας κατά της Ελλάδας, ο τούρκος πρόεδρος πήρε τη σκυτάλη από τον υπουργό του, Σουλεϊμάν Σοϊλού, και τον εκπόσωπο του κόμματός του, Ομέρ Τσελίκ, (δείτε της σχετικές αναρτήσεις τους πιο κάτω), εξαπολύοντας βαριές κατηγορίες για μετανάστες που «πέθαναν από το κρύο μετά την επαναπροώθησή τους από τις ελληνικές αρχές».
«Αυτός είναι ο ελληνικός πολιτισμός» έφθασε να πει στο λογύδριό του ο Ερντογάν, διερωτώμενος πώς είναι δυνατόν να μένει σιωπηλή η Ευρώπη απέναντι στις πρακτικές αυτές που -όπως κατήγγειλε- χρησιμοποιεί η Ελλάδα στα σύνορά της.
Και όλα αυτά ενώ προηγουμένως, στις ίδιες δηλώσεις του, έδειξε με περίσσιο θράσος τη βαθιά του περιφρόνηση (εδώ) τόσο για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όσο και για το ίδιο το Συμβούλιο της Ευρώπης, με αφορμή τις νέες παρεμβάσεις τους στην υπόθεση Καβαλά.
«Το να βλέπεις 12 ανθρώπους να πεθαίνουν από παγωνιά δεν είναι κάτι που μπορεί να το χωνέψεις εύκολα. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που που η Ελλάδα ενεργεί με αυτό τον τρόπο. Τούς τρύπησαν τις βάρκες καταδικάζοντας τους σε θάνατο. Η βύθιση αυτών των φουσκωτών και η καταδίκη των επιβαινόντων σε θάνατο δείχνουν ακριβώς ποια είναι η στάση της Ελλάδας απέναντι σε αυτούς ανθρώπους. Δυστυχώς, αυτός είναι ο δείκτης του ελληνικού πολιτισμού», υποστήριξε ξεδιάντροπα ο τούρκος πρόεδρος αξιοποιώντας την ευκαιρία που του δόθηκε – πριν δηλ. την αναχώρησή του για την «αποστολή» διαμεσολάβησης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση παρέμενε πάντα σιωπηλή σε αυτό το θέμα, όπως και ο κόσμος το ίδιο. Και δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι στο μέλλον», συνέχισε με παράπονο ο Ταγίπ Ερντογάν.
«Είδαν 12 ανθρώπους να πεθαίνουν από το κρύο και αυτοί συνεχίζουν να στηρίζουν την Ελλάδα. Εφτιαξαν για παράδειγμα τη Frontex, η οποία όμως είναι άχρηστη. Δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να υποστηρίζουν την Ελλάδα. Και τώρα αυτό που έκαναν είναι να παρακολουθούν αυτούς τους ανθρώπους να πεθαίνουν από την παγωνιά», πρόσθεσε στο ίδιο καταγγελτικό ύφος, και υποδυόμενος τον προστάτη οσων επιχειρούν να περάσουν ταα ελληνοτουρκικά σύνορα σε αναζήτηση μίας καλύτερης τύχης στην γηραιά ήπειρο -και ειδικά των μουσουλμάνων, όπως ο ίδιος θέλησε να υπογραμμίσει- απείλησε ξανά την Ελλάδα λέγοντας:
«Εμείς με όποιον ηγέτη του κόσμου και να βρεθούμε, θα του δείξουμε αυτές τις εικόνες που τραβήξαμε. Θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα μπροστά στα μάτια του κόσμου. Γιατί είναι καθήκον μας μπροστά σε όσους παρακολουθούν το θάνατο της ανθρωπότητας. Θα εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των καταπιεσμένων. Το θεωρούμε ανθρώπινο και θρησκευτικό καθήκον μας».
Οπως προαναφέρθηκε, είχαν προηγηθεί αντίστοιχες δηλώσεις-καταγγελίες από τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού (δείτε πάνω την ανάρτησή του στο Twitter) και τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στη γείτονα, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος έκανε λόγο για φασιστικές πρακτικές από την Ελλάδα, μπροστά στα μάτια των Ευρωπαίων, ντροπιαστικές για την ανθρωπότητα!
Η αντίδραση της Αθήνας μπροστά σε αυτό το νέο μπαράζ συκοφαντιιών ήταν άμεση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου να κάνει λόγο για «τελείως ανυπόστατους και ψευδείς χαρακτηρισμούς που εντάσσονται στο σχέδιο της [γνωστής] τουρκικής προπαγάνδας».
Η χώρα μας, τονισε ο κ. Οικονομου έχει αποδείξει με διασώσεις ανθρώπων στον Εβρο και το Αιγαίο ότι είναι κράτος Δικαίου, ότι σέβεται τον ανθρωπισμό, και παράλληλα ασκεί αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.
«Ο θάνατος 12 μεταναστών στα τουρκικά σύνορα κοντά στα Υψαλα είναι μία τραγωδία. Αλλά η αλήθεια πίσω από αυτό το περιστατικό δεν έχει καμία σχέση με την ψευδή προπαγάνδα από τον τούρκο ομόλογό μου», απάντησε με τη σειρά του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
«Oι συγκεκριμένοι μετανάστες δεν έφτασαν ποτέ στα σύνορα», υποστήριξε, τονίζοντας πως «οποια υπόνοια υπάρχει ότι όντως έφτασαν, ή ότι επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία είναι εντελώς ανυπόστατη».
«Αντί να προωθεί αβάσιμους ισχυρισμούς η Τουρκία πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και να εργαστεί για να αποτρέψει αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια.
»Αντί να κατηγορεί άλλους, η Τουρκία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, εάν θέλουμε να αποτρέψουμε την επανάληψη τέτοιων τραγωδιών», κατέληξε στην απάντησή του ο υπουργος Μετανάστευσης και Ασύλου.