Κυριακή πρωί στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή των Σφαγείων. Ενα μαύρο τεθωρακισμένο GMC Yukon φτάνει έξω από ένα ξενοδοχείο, δίπλα ακριβώς από το νυχτερινό μαγαζί όπου λίγες ώρες νωρίτερα είχε τελειώσει το πρόγραμμά της η Αννα Βίση. Είναι το αυτοκίνητο του αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, ο οποίος με αφορμή την προεκλογική εκστρατεία του, βρήκε ευκαιρία να «επισκεφθεί» ξανά τη χώρα μας (μετά το Γαλάτσι τον περασμένο Μάιο) και να απευθύνει ομιλία στους ομοεθνείς του σε μία ακόμη αλβανική φιέστα.
Το κλίμα και στην εκδήλωση της Κυριακής (λίγες μόλις ημέρες μετά την προβοκάτσια κατά του ευρωβουλευτή Φρέντι Μπελέρη έξω από το αλβανικό κοινοβούλιο στα Τίρανα) ήταν το ίδιο πανηγυρικό με αυτό στα… μπουζούκια. Εκατοντάδες Αλβανοί περίμεναν με ανυπομονησία τον πρωθυπουργό τους – οι κακές γλώσσες λένε ότι οι περισσότεροι είχαν μεταφερθεί με πούλμαν από την Αλβανία και άλλες περιοχές- κρατώντας σημαίες με τον αλβανικό αετό και όλα ήταν στα κόκκινα (και μαύρα): κόκκινα φούτερ και φουλάρια, μέχρι και γυαλιά, Αλβανίδες ντυμένες με παραδοσιακές στολές, μαζί με παιδάκια με μακριές κόκκινες μπλούζες και στο στήθος τον αλβανικό αετό.
Και ο ίδιος ο Εντι Ράμα, για να τους το ανταποδώσει, είχε ετοιμάσει ένα πραγματικό σόου «βγάζοντας στην πίστα», την Ανχελα Περιστέρη, λαοφιλή τραγουδίστρια στη γείτονα που είχε εκπροσωπήσει μάλιστα τη χώρα της στην Eurovision και τον τράπερ Noizy. Αλβανικό πάρτι στις 11 το πρωί…
Εξω από την αίθουσα της εκδήλωσης, αυστηρά μέτρα ασφαλείας και έλεγχος για το ποιος μπαίνει μέσα και –εννοείται– τα αλβανικά κανάλια.
Ανάμεσα στα πολλά και διάφορα «αλβανικού ενδιαφέροντος» που είπε στην ομιλία του ο Ράμα, δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά του στην ελληνική μειονότητα, στους Βορειοηπειρώτες –που ο όρος και μόνο τού προκαλεί αλλεργία– δείχνοντας για ακόμη μία φορά την περιφρόνησή του για τα δικαιώματά τους.
«Οργανώθηκε μια διαμαρτυρία με γελοία φυλλάδια εμπνευσμένα από τους λεγόμενους “Βορειοηπειρώτες” και μόνο οίκτο μου δημιουργούν. Το “Βορειοηπειρώτες” η “Βόρεια Ηπειρος” είναι ένας νεκρός όρος, με τον καιρό έχει πεθάνει. Και έχει πεθάνει μαζί με κάθε όνειρο των ατόμων που προσπαθούν να το γελοιοποιήσουν. Όποιος χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο όταν μιλάει για το νότο της Αλβανίας δείχνει να μην θέλει να ζήσει στον 21ο αιώνα. Είναι απολιθώματα και κρίμα», βγήκε να πει ο αλβανός πρωθυπουργός και στη συνέχεια προσπάθησε να «μαλακώσει» τη ρητορική έναντι της χώρα μας λέγοντας:
«Δεν είναι λόγος αυτός να καλλιεργούμε αρνητικά συναισθήματα απέναντι στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ένας απαραίτητος εταίρος που, μαζί με την Ιταλία και την Τουρκία, σχηματίζει ένα στρατηγικό τρίγωνο στην εξωτερική μας πολιτική».
Την ώρα του αλβανικού πάρτι με οικοδεσπότη τον Εντι Ράμα, στη Θεσσαλονίκη οργανώθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το One Salonica, «για τη συστηματική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της αναγνωρισμένης ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου», όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν.
Η απάντηση της Αθήνας (που εξαρχής είχε χαρακτηρίσει προκλητική τη νέα «επίσκεψη-φιέστα» Ράμα στη χώρα μας) ήρθε μέσω διπλωματικών πηγών που ξεκαθάρισαν:
«Η Ιστορία δεν παραγράφεται και διατηρεί ζωντανό το αίτημα για πλήρη σεβασμό, εκ μέρους της Αλβανίας, των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας».
Αυτό, άλλωστε, υπενθύμισαν στον κύριο Ράμα οι ίδιες πηγές, «συνιστά ρητή προϋπόθεση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας, σύμφωνα με την ομόφωνη θέση των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 11ης Οκτωβρίου 2024».