Είχε δηλώσει πως θα αποσυρόταν στο σπίτι του στη Φλωρεντία αλλά φαίνεται πως ο Ματέο Ρέντσι δεν μπορεί να μείνει μακριά από την πολιτική. Δύο μήνες αφότου ο ιταλικός λαός απέρριψε την πρότασή του για αναθεώρηση του συντάγματος με αποτέλεσμα να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, ο 42χρονος «μακιαβελικός» πολιτικός έκανε το πρώτο και ίσως το σημαντικότερο βήμα για την επάνοδό του στην κύρια πολιτική σκηνή της Ιταλίας. Μιλώντας στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), ο Ρέντσι ανακοίνωσε την πρόθεσή του για τη διεξαγωγή εθνικού συνεδρίου με στόχο την ανάδειξη ενός νέου και ισχυρού ηγέτη που θα οδηγήσει το κυβερνών PD στις επόμενες γενικές εκλογές. Και σύμφωνα με τον ιταλό πρώην πρωθυπουργό αυτός ο νέος και ισχυρός νέος ηγέτης δεν μπορεί να είναι άλλος πέρα από τον ίδιο.
Είναι αδιαμφισβήτητο πως η ταπεινωτική ήττα που υπέστη στο δημοψήφισμα του περασμένου Δεκεμβρίου είχε ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του Ρέντσι τόσο στο εσωτερικό του κόμματός του όσο και στα μάτια των ιταλών ψηφοφόρων. Αλλά ο γενικός γραμματέας και επικεφαλής του PD που στοχεύει ξεκάθαρα στην επανεκλογή του, απευθυνόμενος την περασμένη Δευτέρα στους βουλευτές και τους γερουσιαστές του, δεν μίλησε τόσο για τα όποια λάθη του αλλά για την ανάγκη να ενωθούν όλοι μαζί γύρω από μια πλατφόρμα για την αντιμετώπιση του λαϊκισμού στην Ιταλία, την Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.
«Κάποιοι θα ήθελαν τη διεξαγωγή ενός κομματικού συνεδρίου για να βρεθεί μια εναλλακτική επιλογή στον Ρεντσισμό. Αλλά πρέπει να διεξαχθεί για να βρεθεί μια εναλλακτική στον Τραμπισμό, στον Λεπενισμό, ακόμη στον Γκριλισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά βάλλοντας κατά του νέου αμερικανού προέδρου, της ηγέτιδας του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου και υποψήφιας προέδρου της Γαλλίας και του ιδρυτή και επικεφαλής του λαϊκιστικού Κινήματος 5 Αστέρων.
Στην εκλογική αναμέτρηση για την ηγεσία του κόμματος, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί τον ερχόμενο Απρίλιο, ο Ματέο Ρέντσι είναι σίγουρο πως θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον υποψήφιο που θα αναδείξει η αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος τα μέλη της οποίας δεν σταμάτησαν λεπτό να επικρίνουν τον πρώην πρωθυπουργό για τις κεντρώες πολιτικές που εφάρμοσε αλλά και για το αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης κατά την τριετή παραμονή του στην εξουσία.
«Εγώ από τον Ρέντσι δεν περιμένω τίποτα αλλά όποιος έχει επίγνωση της κατάστασης ας τον επαναφέρει στα λογικά του. Γιατί βρισκόμαστε σ’ ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι», σχολίασε ο πρώην γενικός γραμματέας του PD Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι
Αλλά υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος «ανταρσίας» μετριοπαθών στελεχών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο ή ο υπουργός Πολιτισμού Ενρίκο Φραντσεσκίνι, οι οποίοι θεωρούν πως η κίνηση Ρέντσι θα αποτελέσει πλήγμα για τη νέα κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι. Η θητεία του πρώην υπουργού Εξωτερικών και νυν πρωθυπουργού της Ιταλίας λήγει τον Φεβρουάριο του 2018 αλλά τόσο ο Ρέντσι όσο και ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης ασκούν πιέσεις για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ακόμη και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ούτως ώστε να εκφραστεί η βούληση του ιταλικού λαού.
Το μόνο σίγουρο είναι πάντως πως το Δημοκρατικό Κόμμα είναι βαθιά διχασμένο. «Δεν επιθυμώ καμιά διάσπαση αλλά αν σημειωθεί θα πρέπει να αφορά τις ιδέες. Στους φίλους και τους συντρόφους της (αριστερής) μειοψηφίας θέλω να πω ότι λυπάμαι που αποτελώ τον χειρότερο εφιάλτη σας αλλά εσείς δεν πρόκειται να είστε ποτέ οι αντίπαλοί μας, οι αντίπαλοί μας βρίσκονται εκτός αυτής της αίθουσας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο», επισήμανε ο Ματέο Ρέντσι.
«Το ζήτημα αφορά το κατά πόσο είμαστε το Δημοκρατικό Κόμμα ή το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι. Εγώ από τον Ρέντσι δεν περιμένω τίποτα αλλά όποιος έχει επίγνωση της κατάστασης ας τον επαναφέρει στα λογικά του. Γιατί βρισκόμαστε σ’ ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι», απάντησε από την πλευρά του ο πρώην γενικός γραμματέας του PD Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι. «Η διάσπαση έχει ήδη επέλθει μεταξύ των ανθρώπων μας. Και εγώ αναρωτιέμαι πώς μπορούμε να τους ξανακερδίσουμε», πρόσθεσε ο παλαίμαχος πολιτικός, υποστηρίζοντας πως στην παρούσα κατάσταση και με δεδομένες τις επικείμενες εκλογές στην Ολλανδία, στη Γαλλία και στη Γερμανία, το πιο σημαντικό για την Ιταλία, «μία από τις μεγαλύτερες χώρες της Δύσης», είναι να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας.