Ολα ξεκίνησαν με μια διαμάχη σε ένα κλαμπ στην Ταϊλάνδη μεταξύ των αρχηγών δύο συμμοριών ναρκωτικών με έδρα τη μακρινή Μασσαλία. Ο Μεντί Αμπντελατίφ Λαμπιρί, γνωστός ως Τικ, και ο Φελίξ Μπινγκουί, με το παρατσούκλι «Ο Γάτος», είχαν μεγαλώσει μαζί και ήταν φίλοι, αλλά οι εντάσεις μεταξύ των οργανώσεών τους αυξάνονταν.
Ενα βράδυ του περασμένου Φεβρουαρίου οι δυο 33χρονοι έπιναν σε ένα μπαρ στο νησί Πουκέτ, όπου βρίσκονταν για διακοπές, και τσακώθηκαν για μια γυναίκα. «Ο Φελίξ ήταν μεθυσμένος και καυχιόταν για την κοπέλα» αναφέρει στο ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου ένας οδηγός της συμμορίας του, DZ. «Ο Μεντί του πέταξε ένα παγάκι και η κατάσταση ξέφυγε».
Το επόμενο πρωί, 16 χιλιόμετρα δυτικά, ένα μέλος της DZ –συντομογραφία της λέξης «Dzayer», που στην αραβική διάλεκτο της χώρας σημαίνει «Αλγερία»– πυροβολήθηκε από μέλος της συμμορίας του Μπινγκουί σε ένα σημείο συναλλαγών στο Λα Πατερνέλ, ένα οικιστικό συγκρότημα στα βόρεια προάστια της Μασσαλίας. Ακολούθως, ένα μέλος της DZ αντεπιτέθηκε σε ένα της Γιόντα σε γειτονικό κτήμα.
Οι δυο συμμορίες κατηγορούνται για τις τουλάχιστον 49 δολοφονίες που σχετίζονται με ναρκωτικά και συγκλόνισαν πέρυσι το γαλλικό λιμάνι των 860.000 κατοίκων. Ο Λαμπιρί πιστεύεται ότι κρύβεται κάπου στην Αλγερία, ενώ ο Μπινγκουί έχει εκδοθεί από το Μαρόκο στη Γαλλία.
Ο απολογισμός της σύγκρουσης μεταξύ των δύο ανδρών περιέχεται σε ένα νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα με τίτλο «Εκτελεστές», το οποίο υπογράφουν τρεις αστυνομικοί ρεπόρτερ της γαλλικής εφημερίδας Le Parisien. Εξιστορεί πώς η Γαλλία έχει παγιδευτεί σε ένα κύμα «εγκλημάτων ναρκωτικών» που θυμίζει την κατάσταση στο Μεξικό και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.
«Η Μασσαλία είναι το επίκεντρο αυτής της εγκληματικής κουλτούρας, η οποία εξαπλώνεται και είναι πλέον ξεκάθαρα γαλλικό πρόβλημα. Είναι σαν λερναία ύδρα» λέει στους Times ο Ζερεμί Φαμ-Λε, ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου. «Υπάρχουν ομάδες δολοφόνων από τη Μασσαλία που δρουν στην περιοχή του Παρισιού, κοντά στη Λυών ή στην κοιλάδα του Ροδανού, αλλά και δολοφόνοι της περιοχής του Παρισιού που ενεργούν μόνοι τους».
Ορισμένες από τις γαλλικές συμμορίες επιχειρούν πλέον ακόμη και στα σύνορα με την Ισπανία. Τα κέρδη είναι ασύλληπτα – μόλις μία ομάδα σε έξι σημεία διακίνησης στο Λα Καστελάν, 6,5 χλμ. βορειοδυτικά του Λα Πατερνέλ, βγάζει κέρδος περίπου 110.000 ευρώ ημερησίως, σύμφωνα με το βιβλίο. Ο μέχρι πρόσφατα υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό λε Μερ, υπολογίζει ότι η ετήσια αξία του εμπορίου ναρκωτικών είναι 3,5 έως 6 δισ. ευρώ.
Η αυξανόμενη γεωγραφική έκταση του προβλήματος φάνηκε με δραματικό τρόπο τον περασμένο Ιούλιο, τρεις μέρες πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, όταν ο Μουσταφά Αϊτ Τσιχ, καταδικασμένος έμπορος κοκαΐνης και πρώην μποξέρ, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ενώ οδηγούσε τη μηχανή του, λιγότερο από 15 χλμ. μακριά από το Ολυμπιακό Χωριό, από δύο άνδρες οπλισμένους με καλάσνικοφ.
Η εκτέλεσή του ακολούθησε τον θανατηφόρο πυροβολισμό στην πόλη Νιμ τον Αύγουστο του περασμένου έτους, του Φαγέντ, ενός δεκάχρονου αγοριού που ταξίδευε με το αυτοκίνητο του θείου του και πιστεύεται ότι είχε συνδεθεί εσφαλμένα από τους δολοφόνους του με τον δράστη άλλου πυροβολισμού. Σύμφωνα με τον τοπικό εισαγγελέα, το παιδί «απλώς βρέθηκε στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή».
Οι δολοφόνοι, που στρατολογούνται μέσω εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης όπως το Telegram, το Signal και το Snapchat, ή στον σκοτεινό ιστό, είναι ολοένα και νεότερης ηλικίας. Οι «shooters», όπως αυτοαποκαλούνται, είναι συνήθως μεταξύ 16 και 20 ετών και σπανίως άνω των 25, ενώ συνήθως κερδίζουν 15.000-20.000 ευρώ ανά χτύπημα.
Τείνουν να μη γνωρίζουν τα θύματά τους ή τους λόγους για τους οποίους αυτά πρέπει να πεθάνουν, ενώ η στρατολόγησή τους γίνεται συχνά από φυλακισμένους μέσω λαθραίων κινητών τηλεφώνων. Ολα αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν παρόντα σε δύο δολοφονίες στη Μασσαλία στις αρχές του μήνα, που ήταν σοκαριστικές ακόμη και για τα δεδομένα των πρόσφατων γεγονότων στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας.
Αρχικά, ένα 15χρονο αγόρι, προφανώς καθ’ οδόν για μια δολοφονία για λογαριασμό της DZ –η οποία τον είχε προμηθεύσει με όπλο και του είχε κλείσει δωμάτιο ξενοδοχείου– στριμώχτηκε από τους αντιπάλους του, μαχαιρώθηκε τουλάχιστον 50 φορές και στη συνέχεια πυρπολήθηκε ζωντανό.
Δύο ημέρες αργότερα, ένας 14χρονος που είχε προσληφθεί για να εκδικηθεί τη δολοφονία του, σκότωσε τον Νεσίμ Ραμντάν, έναν οδηγό ταξί μερικής απασχόλησης της εφαρμογής Bolt. Ο Ραμντάν φέρεται να αρνήθηκε να σταματήσει τα ταξί του όταν το αγόρι είδε στον δρόμο κάποιον που πίστευε πως ήταν ο στόχος του. Στην αστυνομία είπε ότι δεν είχε πρόθεση να πυροβολήσει τον οδηγό.
Ελάχιστες λεπτομέρειες έχουν γνωστοποιηθεί για τα στοιχεία του νεαρού, αν και σύμφωνα με δημοσιεύματα οι γονείς του βρίσκονται στη φυλακή για αδικήματα που συνδέονται με εμπορία ναρκωτικών. Ο 14χρονος συνελήφθη μετά από ανώνυμη καταγγελία, μία ώρα μετά τη δολοφονία. Ο καταγγέλλων περιέγραψε στο τηλέφωνο το περιστατικό, το όνομα του αγοριού, πού κρυβόταν, καθώς και τον κάδο σκουπιδιών όπου είχε πετάξει το όπλο του.
Προς έκπληξη της αστυνομίας, ανακαλύφθηκε ότι ο μυστηριώδης άνδρας που τηλεφώνησε ήταν ο Ασέν Λ., ένας 23χρονος κρατούμενος στη φυλακή Ε-Λουίν, η οποία βρίσκεται 22 χλμ. μακριά από το σημείο όπου έγινε το περιστατικό. Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι ο κρατούμενος είχε προσλάβει τόσο τον 15χρονο όσο και τον 14χρονο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – και κατήγγειλε τον 14χρονο στην αστυνομία επειδή είχε θυμώσει με την αποτυχία του.
Ακολούθως, σε μια άλλη περίεργη ανατροπή, ένα βίντεο δημοσιεύθηκε στο TikTok και σε άλλους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, υποτίθεται για λογαριασμό της DZ, με περίπου 12 φιγούρες ντυμένες στα μαύρα και με κουκούλες. Με μια εσκεμμένα παραμορφωμένη φωνή, ένας άνδρας που στέκεται μπροστά σε αναλόγιο περιγράφει τον κρατούμενο ως «άρρωστο και μυθομανή άνθρωπο, που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με εμάς ή με τις μεθόδους μας».
Την περασμένη εβδομάδα, ένα αστυνομικό τμήμα στο Καβεγιόν, 80 χλμ. βόρεια της Μασσαλίας, συν τέσσερα αστυνομικά αυτοκίνητα σταθμευμένα απ’ έξω πυρπολήθηκαν, προφανώς από διακινητές ναρκωτικών. Την ίδια μέρα η αστυνομία του Παρισιού συνέλαβε τον Σαΐντ A, έναν 35χρονο μαροκινής καταγωγής, φερόμενο ως αρχηγό της ολλανδικής μαφίας Μόκρο.
Πιθανόν ο άνδρας να εκδοθεί στην Ολλανδία, όπου είναι ύποπτος για συμμετοχή σε δολοφονίες δικαστών, μαρτύρων κατηγορίας και δημοσιογράφων – αν και η μαφία Μόκρο δεν αποκλείεται να δραστηριοποιείται επίσης στο Παρίσι και σε άλλες περιοχές της Γαλλίας.
Η πρόσφατα διορισμένη κεντροδεξιά κυβέρνηση της Γαλλίας με επικεφαλής τον Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, αντέδρασε στα τελευταία περιστατικά με την υπόσχεση να ενισχύσει τη μάχη κατά των συμμοριών ναρκωτικών. «Το κράτος δεν θα εκφοβιστεί» έγραψε στο X/Twitter ο Μπρούνο Ρετάιγ, ο σκληροπυρηνικός υπουργός Εσωτερικών. «Θα εντείνουμε τον αγώνα μας ενάντια στη διακίνηση ναρκωτικών και στις συμμορίες».
Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι Times, το έργο των Αρχών γίνεται όλο και πιο δύσκολο, σε ένα σύνθετο τοπίο, καθώς οι συμμορίες που κάποτε βασίζονταν σε τοπικές ιεραρχίες έχουν εξαπλωθεί γεωγραφικά, γίνονται όλο και πιο ασταθείς ιεραρχικά, ενώ καταφεύγουν στη βία ολοένα και συχνότερα.