Στιγμιότυπο από συγκέντρωση γυμνιστών στην έκθεση γυμνού του Μουσείου Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πολιτισμών της Μασσαλίας | YouTube/capture/RFI
Επικαιρότητα

Μασσαλία: Εκθεση μουσείου ειδικά για γυμνούς επισκέπτες

«Παράδεισος Φυσιολατρίας» αποκαλείται η εκδήλωση που οργανώνει μουσείο στη γαλλική πόλη, το οποίο υποδέχεται γυμνιστές μία φορά τον μήνα, με την προϋπόθεση να φορούν παπούτσια
Protagon Team

Το γυμνό βρίσκεται στο επίκεντρο της τελευταίας έκθεσης του Μουσείου Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πολιτισμών της Μασσαλίας – και όχι μόνο στους τοίχους. Το Mucem επιτρέπει στους επισκέπτες του να ανακαλύψουν τη σχέση τους με τον γυμνισμό, απολαμβάνοντας τα έργα τέχνης χωρίς ρούχα, με εξαίρεση τα παπούτσια τους.

Ο Ερίκ Στεφανίτ από τη γαλλική οργάνωση γυμνιστών FFN αναφέρει σε ρεπορτάζ του Guardian ότι δεν υπήρχε θεμελιώδης αντίρρηση για τα γυμνά πόδια, αλλά η επιμονή στα υποδήματα ήταν για λόγους προφύλαξης από το παρκέ δάπεδο του μουσείου. «Γίνεται για να αποφευχθούν τραυματισμοί» εξηγεί.

Οι γυμνές επισκέψεις στην έκθεση με τίτλο «Παράδεισος Φυσιολατρίας» πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τη Γαλλική Ομοσπονδία Φυσιολατρών ένα βράδυ κάθε μήνα, όταν το μουσείο είναι κανονικά κλειστό. «Ως εκ τούτου, οι επισκέπτες που συμμετέχουν είναι αποκλειστικά γυμνιστές και είναι γυμνοί» αναφέρει δελτίο Τύπου του μουσείου.

Η έκθεση περιλαμβάνει 600 φωτογραφίες, ταινίες, περιοδικά, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και άλλα έργα τέχνης από κοινότητες γυμνιστών, καθώς και από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στη Γαλλία και στην Ελβετία.

«Η Γαλλία είναι ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στον κόσμο για τους γυμνιστές. Το εύκρατο κλίμα της και η παρουσία τριών θαλασσών έχουν διευκολύνει τη δημιουργία κοινοτήτων, οι οποίες –με εξαίρεση την Ελβετία– έχουν λίγα πραγματικά ισοδύναμα στην Ευρώπη, όπου ο γυμνισμός να ασκείται πιο ελεύθερα, έξω από τις επίσημες κοινότητές τους» αναφέρει το μουσείο.

Και συμπληρώνει: «Στις μέρες μας υπάρχει μια νέα τρέλα για γυμνισμό στη φύση, μια τρέλα που συμβαδίζει με την αναζήτηση για υγιεινές, χορτοφαγικές δίαιτες και τη χρήση φυσικών θεραπειών, διαλογισμού και γιόγκα στην ύπαιθρο. Αυτοί οι τρόποι ζωής, μαζί με την απόρριψη των επιταγών που βαραίνουν το σώμα μας, συνιστούν κλειδιά για την κατανόηση των θεμάτων που διακυβεύονται στη φυσιολατρία του χθες και του σήμερα».

Ο Μπρούνο Σουαρέζ, επικεφαλής της Ενωσης Γυμνιστών της Μασσαλίας, αποκάλυψε στους επισκέπτες του μουσείου ότι το κίνημα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελβετία και στη Γερμανία τον 19ο αιώνα. Η πρώτη οργανωμένη ομάδα γυμνιστών της Γαλλίας ιδρύθηκε στη νοτιοανατολική περιοχή της Προβηγκίας το 1930, πριν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Συμπλήρωσε ότι η Μασσαλία είναι υπερήφανη για πολλά ειδικά κέντρα γυμνιστών, λόγω του μεσογειακού της κλίματος.

Ερωτηθείς αν είναι υποχρεωτικό για τους επισκέπτες να είναι γυμνοί στην παρακολούθηση της έκθεσης που γίνεται μια φορά τον μήνα, ένας εκπρόσωπος του Mucem είπε ότι είναι «λογικό» όσοι κάνουν κράτηση εισιτηρίων να είναι σε κάποια κατάσταση γυμνισμού. «Αν κάποιος επιθυμεί να επισκεφθεί την έκθεση ντυμένος τις συγκεκριμένες ημέρες, θα μπορούσε να θεωρηθεί κάπως περίεργος» συμπλήρωσε.