Είχαν κυλήσει μόλις 17 λεπτά παιχνιδιού στο Παρίσι, όταν, σε μια ανύποπτη φάση, ο πάγκος της Μπασάκσεχιρ πετάχτηκε όρθιος για να διαμαρτυρηθεί προς τον ρουμάνο διαιτητή, Οβίντιου Χατσεγάν. Τίποτα ασυνήθιστο, αν μιλάμε για γήπεδο. Οσα ακολούθησαν, όμως, ήταν πρωτοφανή.
Ο τέταρτος διαιτητής, Σεμπαστιάν – Κονσταντίν Κολτσέσκου, Ρουμάνος κι αυτός, πλησιάζει τον βοηθό προπονητή της τουρκικής ομάδας, Πιέρ Ουεμπό, για τις απαραίτητες συστάσεις. Τότε ο Ουεμπό, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής με τα χρώματα του Καμερούν, αρχίζει να χειρονομεί -λες και τον χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα- και να φωνάζει, εκτός εαυτού: «Γιατί με είπες νέγρο; Γιατί;». Αντί άλλης απάντησης, ο ρέφερι τον αποβάλλει από τον αγώνα.
Μαζί με τον προπονητή παίρνει την άγουσα προς τα αποδυτήρια του «Παρκ Ντε Πρενς» σύσσωμη η Μπασάκσεχιρ, για να γίνει η πρώτη ομάδα στα χρονικά του Champions League που αποχωρεί από τον αγωνιστικό χώρο. Δεν επιστρέφει ποτέ στο τερέν, και το ματς με την Παρί Σεν Ζερμέν διακόπτεται οριστικά.
Ενα από τα μικρόφωνα καταγραφής φυσικού ήχου, που υπήρχε κοντά στον πάγκο των φιλοξενούμενων για τις ανάγκες της τηλεοπτικής μετάδοσης, «έπιασε» όλα όσα διημείφθησαν στη διάρκεια του επεισοδίου. Ο τέταρτος ακούγεται να ενημερώνει τον διαιτητή, από την ενδοσυνεννόηση, ότι υπάρχει παραβατική συμπεριφορά στον πάγκο της Μπασάκσεχιρ. Εκείνος τον ρωτάει, ποιον πρέπει να τιμωρήσει. «Ala negru», του απαντά ο συνεργάτης του, το οποίο στα ρουμάνικα σημαίνει «τον μαύρο». Σε λίγα δευτερόλεπτα η λέξη που τίναξε το ματς στον αέρα, επαναλαμβάνεται: «Τον μαύρο, εκεί, πήγαινε δες ποιος είναι, δεν μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι».
Κάποιο άλλο μέλος της διαιτητικής ομάδας προσπάθησε να εξηγήσει στους ανθρώπους του τουρκικού συλλόγου πως ο συνάδελφός του αποκάλεσε τον Ουεμπό «μαύρο», επειδή δεν γνώριζε το όνομά του. Παραδίπλα ο διάσημος επιθετικός της Μπασάκσεχιρ, Ντεμπά Μπα, ρωτούσε τον Κολτσέσκου (χωρίς να πάρει απάντηση): «Γιατί τον έδειξες και είπες “αυτός ο μαύρος;”. Θα έλεγες, ποτέ, “αυτός ο άσπρος;”».
Οι εξηγήσεις δεν έπεισαν ούτε τον πρόεδρο του αντιρατσιστικού συμβουλίου της Ρουμανίας, ο οποίος, λίγο μετά τη διακοπή του αγώνα, σχολίασε πως η συμπεριφορά του ρουμάνου διαιτητή ήταν ξεκάθαρα ρατσιστική – και πως δεν σηκώνει καμία άλλη ερμηνεία. «Θα μπορούσε να έχει περιγράψει τον προπονητή με κάποιο άλλο του χαρακτηριστικό γνώρισμα (ψηλός, κοντός, φαλακρός, χοντρός…), κι όχι με το χρώμα του δέρματός του».
Με την αντιπαράθεση της Τουρκίας με τη Γαλλία -αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ενωση- να βρίσκεται «στο κόκκινο» αυτήν την εποχή, ήταν αναμενόμενο να υπάρξουν και πολιτικές προεκτάσεις. Ο τουρκικός Τύπος είδε το ατυχές περιστατικό ως μια σκόπιμη ρατσιστική επίθεση. Τα ευρωπαϊκά media, από την πλευρά τους, αναρωτιούνται αν η Μπασάκσεχιρ, ο σύλλογος που ιδρύθηκε με τις ευλογίες του ίδιου του Ερντογάν για να εξυπηρετήσει προσωπικές του επιδιώξεις, αναζητούσε αφορμή για να προκαλέσει αναστάτωση (και) στο ποδόσφαιρο.
Ο «Σουλτάνος», πάντως, δεν έχασε την ευκαιρία να σχολιάσει, αυτοπροσώπως, το γεγονός, με ανάρτησή του στο Twitter: «Καταδικάζουμε έντονα τις ρατσιστικές εκφράσεις που ακούστηκαν εναντίον του Πιέρ Ουεμπό, μέλους του τεχνικού επιτελείου της Μπασάκσεχιρ. Πιστεύουμε ότι η UEFA θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Είμαστε άνευ όρων κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων, στον αθλητισμό και σε όλους τους τομείς της ζωής».
Η UEFA, που έχει σηκώσει το λάβαρο του αντιρατσιστικού κινήματος στα γήπεδα εδώ και πολλά χρόνια, προτίμησε να μη ρισκάρει τη φήμη της αυτή. Αν και ανήγγειλε οτι θα διερευνηθούν ενδελεχώς όσα συνέβησαν στο Παρίσι (τονίζοντας στην ανακοίνωσή της οτι «ο ρατσισμός και κάθε μορφής διάκριση δεν έχει θέση στο ποδόσφαιρο»), αποφάσισε να μην περιμένει το πόρισμα της έρευνας. Διέταξε την επανάληψη του αγώνα, απόψε στις 19:55 ώρα Ελλάδας, από το χρονικό σημείο στο οποίο διακόπηκε χθες. Ισως, επειδή και η ίδια η Παρί φάνηκε να συμμερίζεται την οργή των Τούρκων. Διακινδυνεύει, βεβαίως, να δει στο μέλλον κι άλλες ομάδες να αποχωρούν αυθαιρέτως από τα παιχνίδια τους, χωρίς να φοβούνται τον μηδενισμό τους και την κατακύρωση του ματς υπέρ των αντιπάλων τους.
Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία έχει αντιμετωπίσει με αταλάντευτη αυστηρότητα αρκετά περιστατικά ρατσιστικών επιθέσεων, από οπαδούς, παίκτες, προπονητές, ή και συλλόγους στο σύνολό τους, αλλά είναι η πρώτη φορά που καλείται να διαχειριστεί μια τέτοια συμπεριφορά από δικούς της αξιωματούχους. Ο διαιτητής Χατσεγάν, ο οποίος θεωρείται ένας από τους καλύτερους ρέφερι στην Ευρώπη, έχει δείξει και στο παρελθόν οτι δεν είναι… φανατικός αντιρατσιστής. Μας το θύμισαν ρουμανικά media.
Πριν από αρκετά χρόνια, σε ντέρμπι του Βουκουρεστίου (Ντινάμο – Στεάουα), το μισό γήπεδο… έκανε τη μαϊμού κάθε φορά που ο γάλλος επιθετικός, Χαρλέμ Γκονχέρ, ακουμπούσε την μπάλα, όμως εκείνος δεν διέκοψε τον αγώνα, ούτε, καν, για συστάσεις. «Δεν άκουσα τίποτα», είχε ισχυριστεί. Αλλά και ο Γιάγια Τουρέ, της Μάντσεστερ Σίτι, είχε καταγγείλει πως ο Ρουμάνος δεν τον προστάτευσε σε ρατσιστική επίθεση που είχε δεχτεί από οπαδούς της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
Οσο για τον 43χρονο Κολτσέσκου, ο οποίος, έτσι κι αλλιώς, διανύει την τελευταία του σεζόν στη διαιτησία, έχει απασχολήσει αρκετές φορές τα ΜΜΕ της Ρουμανίας με την προσωπική του ζωή. Πριν από 12 χρόνια, όταν η σύζυγός του τον είχε εγκαταλείψει, είχε βγει στο μπαλκόνι του σπιτιού του στην Κραϊόβα και απειλούσε οτι θα έπεφτε στο κενό από τον τρίτο όροφο.
Το ματς Παρί – Μπασάκσεχιρ θα επαναληφθεί, φυσικά, με άλλους διαιτητές.