Ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο μαζί με τον Γιάννη Δραγασάκη (αριστερά) και τον Πάνοπ Σκουρλέτη | Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

Πανηγυρισμοί Τσίπρα για το Eurogroup – χειροκροτήματα από τους υπουργούς…

Απόφαση που ανοίγει έναν νέο κύκλο στην οικονομία χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης, μιλώντας επί μισή ώρα στο Υπουργικό. Το οποίο μάλιστα τελείωσε με χειροκροτήματα
Protagon Team

Στη σημασία των αποφάσεων του Eurogroup για την οικονομία και το πώς ανοίγουν τον δρόμο για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές στάθηκε κυρίως ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ηταν μια ομιλία προς τους υπουργούς στην οποία ο Πρωθυπουργός εξωράισε την κατάσταση και επιχείρησε αυτό που στη γλώσσα του πολιτικού ρεπορτάζ αποκαλείται «φυγή προς τα εμπρός»: μίλησε για 230.000 νέες θέσεις εργασίας και για έξοδο στις αγορές με καλές προοπτικές «και όχι εκβιαστικά όπως το ’14», καθώς υποχωρούν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, είπε ότι οι δανειστές είναι πλέον συνέταιροι στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, προειδοποίησε ότι είναι «ώρα για έργα και όχι για λόγια» και ότι το καλοκαίρι θα πρέπει όλοι να εργαστούν και να μην κάνουν διακοπές και βεβαίως θυμήθηκε τα κακά ΜΜΕ που δημιουργούν «αρνητικό επικοινωνιακό περιβάλλον» καθώς και τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις (Siemens, Γιάννος Παπαντωνίου κλπ) που είναι μια υπόσχεση για πολιτικό θέαμα. Αναμενόμενα (αν και δεν είναι κάτι που συνηθίζεται) οι υπουργοί χειροκρότησαν στο τέλος τον Πρωθυπουργό, ίσως επειδή είναι γνωστό ότι τους αρέσει να μην κάνουν διακοπές. Μετά έκλεισαν οι κάμερες και άρχισε μια άλλη συζήτηση, κεκλεισμένων των θυρών….

Στην εισήγησή του, ο Πρωθυπουργός έκανε καταρχάς λόγο για συμφωνία που ανταποκρίνεται στους πολιτικούς στόχους της κυβέρνησης, με τους εταίρους να είναι πλέον «συνέταιροι της Ελλάδας στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας». Ισως είναι η πρώτη φορά μετά τον «δύσκολο συμβιβασμό του καλοκαιριού του ’15» που αισθανόμαστε δικαιωμένοι, προσέθεσε.

Οπως επισήμανε «η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η συμφωνία που επιτεύχθηκε για το χρέος αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία».

Ακόμη, έκανε λόγο για την απόφαση του Eurogroup, η οποία περιλαμβάνει «δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις και ειδικά προγράμματα που θα τονώσουν την ανάπτυξη». Παράλληλα, στην ίδια συνεδρίαση έγινε δεκτό «το πάγιο αίτημα της κυβέρνησης για την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας».

Το σημαντικότερο σημείο της συμφωνίας για την εκπαίδευση «αφορά την δέσμευση του Eurogroup για την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και τη στήριξη για έξοδο στις αγορές».

Εκτίμησε μάλιστα ότι σύντομα η Ελλάδα θα μπορέσει σύντομη να κάνει επιτυχή έξοδο στις αγορές, υπενθυμίζοντας ότι τα επιτόκια είναι τα χαμηλότερα από την έναρξη της κρίσης. Γενικότερα, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η άρση αβεβαιότητας ήδη μεταφράζεται σε αλλαγή κλίματος, που σημαίνει ρευστότητα».

Για τις ανοιχτές υποθέσεις

Ο Πρωθυπουργός έκανε ακόμη εκτεταμένη αναφορά σε ζητήματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη και τη διαφθορά.

Υπογράμμισε ότι, πέρα από την έξοδο από την κρίση, στόχος της κυβέρνησης είναι «η καταπολέμηση της διαφθοράς, η ανάδειξη των σκοτεινών υποθέσεων των προηγούμενων ετών και των σημαντικών ευθυνών του πολιτικού προσωπικού».

Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν θα υποχωρήσουμε στις δυνάμεις εκείνες που υπονόμευσαν το δημόσιο συμφέρον», με αναφορά στις υποθέσεις της Siemens, της Novartis, τα εξοπλιστικά και το Ερρίκος Ντυνάν. Ειδικότερα πρόσθεσε ότι  η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει και ότι αυτό «ισχύει και για εγκληματικές ενέργειες που ξεπερνούν κάθε όριο ανοχής, όπως η άθλια υπόθεση του Noor1 με τους δύο τόνους ηρωίνης και τους θανάτους μαρτύρων της υπόθεσης».

Τόνισε ακόμη ότι «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε η Δικαιοσύνη να αφεθεί απερίσπαστη να εξετάσει αυτές τις υποθέσεις και οι υπεύθυνοι να βρεθούν και να τιμωρηθούν».

Απασχόληση και Παιδεία στο επίκεντρο

Ο Πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην αξιοποίηση του μομέντουμ της οικονομίας, «ώστε να εγγυηθούμε ότι η ανάπτυξη δεν θα αφορά τους λίγους αλλά τους πολλούς», ενώ εξήγγειλε τη στη διενέργεια αναπτυξιακών συνεδρίων σε κάθε περιφέρεια για να καθοριστούν οι βασικές αναπτυξιακές προτεραιότητες κάθε περιοχής. «Θέλουμε δίκαιη ανάπτυξη. Θα υποστηρίξουμε σχέδια που αυξάνουν την απασχόληση», τόνισε σχετικά.

Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην εργασία, λέγοντας ότι στην απασχόληση υπάρχουν καλά αποτελέσματα και -για πρώτη φορά, σύμφωνα με τα στατιστικά παρέθεσε- θετικό ισοζύγιο σε ό,τι αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Προφανώς δεν έχουμε καταφέρει να καλύψουμε όλο το χαμένο έδαφος της καταστροφικής περιόδου 2010-2015», πρόσθεσε λέγοντας ότι «η διασφάλιση και η δημιουργία θέσεων εργασίας αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης».

Μέσα στο καλοκαίρι θα έλθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, είπε ακόμη, με το οποίο θα δημιουργείται «σχολείο ίσων ευκαιριών».

Κλείνοντας την παρέμβασή του είπε ότι «επιδιώκουμε έξοδο από την κρίση με εντιμότητα και δικαιοσύνη και κάλεσε τους υπουργούς να μιλούν με έργα και όχι λόγια». Επισήμανε ότι η κυβέρνηση «δουλεύει σε ένα πρωτοφανώς αρνητικό επικοινωνιακό περιβάλλον» και κάλεσε τους υπουργούς να το αγνοήσουν.

* Αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου θα είναι κεντρικός ομιλητής στην ανοικτή εκδήλωση που διοργανώνει η «Προοδευτική Συμμαχία» (Progressive Caucus) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα πάρει μέρος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής.

Αντιδρά η αντιπολίτευση

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας είπε ότι «ο κ. Τσίπρας μίλησε σήμερα στο μοναδικό ακροατήριο που έχει απομείνει να τον χειροκροτεί: στους Υπουργούς του.

» Είναι προφανές ότι η απόστασή του από τους πολίτες, τα προβλήματά τους και την ελληνική πραγματικότητα διαρκώς μεγαλώνει. Μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη με τις ιδεοληψίες του χθες δεν μπορούν να υπάρξουν».

Από την –πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης σημείωσε ότι «από την ομιλία του Πρωθυπουργού  στο Υπουργικό Συμβούλιο, επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Τσίπρας έχει αλλεργία στην αλήθεια και στην κριτική».