Διπρόσωπη Βηρυτός: θαλασσινά παιχνίδια στη χριστιανική συνοικία (αριστερά) και πορτρέτα του Χομεϊνί σε κηδεία μέλους της Χεζμπολάχ | REUTERS / Amr Alfiky
Επικαιρότητα

Μαρωνίτες Λιβάνου: «Δεν θα πεθάνουμε για τη Χεζμπολάχ!»

Οι δεξιοί ρωμαιοκαθολικοί της Βηρυτού εύχονται τα καλύτερα για τους Παλαιστινίους, όμως δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με ό,τι συμβαίνει στη Γάζα, πόσο μάλλον να πολεμήσουν για αυτήν και τους ανθρώπους της. Κατηγορούν τη φιλοϊρανική οργάνωση ότι οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή
Protagon Team

Στις μαρωνίτικες, ρωμαιοκαθολικές γειτονιές της Βηρυτού έκανε ρεπορτάζ η Repubblica με αφορμή την κρίση στο Παλαιστινιακό και την προοπτική εμπλοκής του Λιβάνου σε κάποιον περιφερειακό πόλεμο. Τις γειτονιές αυτές τις περιέγραψε ως τις καλύτερες και «πλουσιότερες» αυτή τη στιγμή, σε μια εποχή που η χώρα των κέδρων και η πρωτεύουσά της παρουσιάζουν τρομακτικές δυσκολίες, οικονομικές και όχι μόνο. Μόνο που οι κάτοικοι του Λιοβάνου, οι ρωμαιοκαθολικοί τουλάχιστον, είναι και φοβισμένοι. Φοβούνται μήπως και ο Λίβανος παρασυρθεί στη σύγκρουση της Παλαιστίνης και «πεθάνουν για τη Χεζμπολάχ»…

Εγραψε η ιταλίδα ρεπόρτερ: «Ο Λίβανος έχασε το 40% του ΑΕΠ του μέσα σε πέντε χρόνια. Τον Αύγουστο, οι δύο σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής κατέρρευσαν επειδή η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού δεν είχε πλέον χρήματα για καύσιμα. Μπλακ-άουτ και κλείσιμο του αεροδρομίου. Τώρα όλοι έχουν ιδιωτικές γεννήτριες. Η ύδρευση κοντεύει να καταρρεύσει, τα σκουπίδια είναι εκτός ελέγχου. Οι στρατηγοί ομολογούν ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν τις συνέπειες πιθανού πολέμου. Ακόμη και η αεροπορική εταιρεία, η ΜΕΑ,  έχει μειώσει στο μισό τις μισές αναχωρήσεις της για να κάνει οικονομίες».

Από τον εκπρόσωπο του δεξιού μαρωνίτικου κόμματος Λιβανικές Δυνάμεις, Ρίτσαρντ Κουγιουμτζιάν, με τον οποίο συνομίλησε, η Repubblica απέσπασε δήλωση συμπαράστασης στους Παλαιστινίους. Δεν ήταν και πολύ ζωηρή, πάντως. Ηταν ακριβώς όπως την περίμενε ο γνώστης του αιματηρού και αντιπαλαιστινιακού παρελθόντος αυτού του κόμματος. «Είμαστε αλληλέγγυοι με τον παλαιστινιακό λαό. Αυτό που κάνει το Ισραήλ στη Γάζα είναι αδικαιολόγητο, όμως δεν είναι ο δικός μας πόλεμος. Εδώ κανείς δεν θέλει τον πόλεμο της Χεζμπολάχ και του Ιράν. Οχι μόνο οι Χριστιανοί [σ.σ.: οι μαρωνίτες], αλλά ούτε οι Δρούζοι, οι σουνίτες, οι πλούσιοι σιίτες».

Οι Λιβανικές Δυνάμεις είναι η πολιτική μετεξέλιξη των Χριστιανών Φαλαγγιτών του Μπαχίρ Τζεμαγιέλ, οργάνωσης που κατέσφαξε Παλαιστινίους στα στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα το 1982. Ο Κουγιουμτζιάν, σε απολογητικό τόνο, είπε ότι πλέον οι πολιτοφυλακές αφοπλίστηκαν, οι μαρωνίτες ζήτησαν συγγνώμη, ότι το σημερινό κόμμα είναι κλασική χριστιανοδημοκρατία και εκπροσωπείται στο λιβανικό Κοινοβούλιο. Η Ιταλίδα διέγνωσε «εχθρότητα προς τους ‘‘κίτρινους’’ της Χεζμπολάχ, επειδή τους θεωρούν υπεύθυνους για την κρίση του Λιβάνου» και προέβλεψε ότι «αν η Χεζμπολάχ παρασύρει τον Λίβανο σε πόλεμο [σ.σ.: με το Ισραήλ], τότε οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες».

Ανέφερε δύο περιστατικά με όπλα της Χεζμπολάχ τα οποία εξόργισαν τους μαρωνίτες και εξελίχθηκαν σε αιματηρά. Το μεταξύ τους κλίμα είναι κακό, δηλαδή. Και αυτό έχει σχέση με το εκρηκτικό συμβάν στο λιμάνι της Βηρυτού, τον Αύγουστο του 2020, και τα μετέπειτα. Για αυτά τα ένοπλα επεισόδια που σημειώθηκαν, οι φολοϊρανοί της Χεζμπολάχ και οι φιλοδυτικοί των Λιβανικών Δυνάμεων αλληλοκατηγορούνται. Οι μαρωνίτες είπαν στην Ιταλίδα ότι πετροβόλησαν τους σιίτες πολιτοφύλακες επειδή «επιχείρησαν να εισέλθουν στη χριστιανική συνοικία». Ηταν μια εισαγωγή για την τοποθέτησή τους όσον αφορά τα τρέχοντα και απείρως σημαντικότερα.

«Πρέπει να αποφύγουμε τον πόλεμο [σ.σ.: με το Ισραήλ]. Θα ήταν καταστροφή. Υποστηρίζουμε την παλαιστινιακή υπόθεση, είμαστε υπέρ των δύο κρατών, αλλά δεν μπορούμε να πολεμήσουμε για λογαριασμό τους και για λογαριασμό του Ιράν. Πρέπει να προστατεύσουμε τον Λίβανο». Η επιστροφή από την κορνίς (την παραλιακή λεωφόρο) είχε και άλλες πληροφορίες να δώσει στη Repubblica. Βρήκε έναν παππού που κάπνιζε και έβλεπε τις ειδήσεις στην τηλεόραση.

«Το βλέπεις αυτό το μαγαζί» είπε ο γέρος. «Είναι από τις παλαιότερες και πιο γνωστές τρατορίες της Βηρυτού. Τώρα είναι εντελώς άδειο. Κανονικά τέτοια εποχή έπρεπε να ήταν γεμάτο με τουρίστες και ντόπιους. Κανείς δεν έρχεται πια. Τώρα τρέχουμε μακριά από τον Λίβανο. Ο γιος μου έφυγε, οι καλύτεροι νέοι μας, οι γιατροί, έφυγαν. Αλλά κάτι έχουμε ακόμα. Δεν μπορούμε να χάσουμε τα πάντα σε άλλον έναν πόλεμο, ο οποίος δεν είναι καν δικός μας».