Οι κάτοικοι στο Αματρίτσε τις τελευταίες ώρες παραμένουν έξω από τα σπίτια τους | REUTERS/Remo Casilli
Επικαιρότητα

Μαρτυρίες από τα Ρίχτερ του τρόμου

Τουλάχιστον 18 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τον καταστροφικό σεισμό των 6,2 βαθμών στην κεντρική Ιταλία. Ανθρωποι εγκλωβισμένοι στα ερείπια, αγνοούμενοι, νεκροί. Μια από τις πιο δραματικές σκηνές καταγράφηκε στο μικρό νοσοκομείο της περιοχής Αματρίτσε
Protagon Team

Ενα χωριό που «δεν υπάρχει πια». Ετσι περιέγραψε το Αματρίτσε ο δήμαρχός του. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η κεντρική οδός του χωριού, που χτυπήθηκε περισσότερο από τη σεισμική δόνηση των 6 Ρίχτερ, έχει καταρρεύσει, ενώ απροσπέλαστοι οδικώς ήταν και οι δρόμοι που οδηγούν σε αυτό.

Τόσο στο Αματρίτσε όσο και στο Ακούμολι, το άλλο χωριό της περιοχής που πλήγηκε ιδιαίτερα, τα σωστικά συνεργεία έψαχναν όλη τη νύχτα ανάμεσα στα ερείπια για τυχόν επιζώντες. «Ακουσαν τα ουρλιαχτά του παιδιού και της μητέρας του», θα διηγούνταν οι φωτορεπόρτερ για τη διάσωση του 6χρονου Σιμόνε, που ανασύρθηκε από τα ερείπια με σοβαρά τραύματα, ενώ αναζητούνταν ακόμη ο δίδυμος αδελφός του, Αντρέα.

Ιδια εικόνα στο Ακούμολι: άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα ερείπια, αγνοούμενοι, νεκροί. «Ζούμε μια καταστροφή, το μισό χωριό έχει καταρρεύσει, είμαστε χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς τηλέφωνο» ήταν η περιγραφή του δημάρχου που έκανε λόγο για τρομερή καθυστέρηση των συνεργείων διάσωσης: «Η πρώτη μονάδα πυροσβεστών έφτασε εδώ στο 8 παρά 20 το πρωί» – σχεδόν πέντε ώρες μετά τη δόνηση. Στο μεταξύ είχαν εκτυλιχθεί δραματικές σκηνές.

«Στο φορείο ενός από αυτά ήταν ξαπλωμένος ένας άνδρας. Εκλαιγε και επαναλάμβανε “το σπίτι μας έπεσε, η γυναίκα μου είναι νεκρή”»

Μία από αυτές καταγράφηκε στο μικρό νοσοκομείο της περιοχής Αματρίτσε. «Τρέξτε γρήγορα, όλοι έξω!», ήταν η κραυγή μιας νοσοκόμας που ακούστηκε με τις πρώτες δονήσεις. «Ημασταν δυο άτομα στον θάλαμο των εξωτερικών ιατρείων, σηκωθήκαμε και αρχίσαμε να τρέχουμε. Στον διάδρομο πετύχαμε έναν γιατρό που μας ηρέμησε κάπως», διηγείται η 79χρονη ασθενής Πάολα Μαντσίνι. «Ηταν τρομερό, η δόνηση κράτησε πολλή ώρα. Είχαμε παραλύσει από τον φόβο μας, άκουγα τα μπάζα να πέφτουν».

Οπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, ένα μικρό τμήμα του κτιρίου είχε καταρρεύσει. «Υπήρχαν στιγμές πανικού, αλλά το προσωπικό φέρθηκε πολύ επαγγελματικά, μας βοήθησαν να βγούμε στον προαύλιο χώρο», είναι η μαρτυρία ενός άλλου ασθενούς. Εκεί κατέφθασαν και τα πρώτα ασθενοφόρα. «Στο φορείο ενός από αυτά ήταν ξαπλωμένος ένας άνδρας. Είχε υποστεί σοκ. Δεν τον αναγνώρισα. Εκλαιγε και επαναλάμβανε “το σπίτι μας έπεσε, η γυναίκα μου είναι νεκρή”», αναφέρει ο ίδιος. Τα ασθενοφόρα πήγαιναν και έρχονταν. Ενα από αυτό έφερε ένα μικρό κορίτσι. Ευτυχώς είχε τραυματιστεί ελαφρά».

Τα σωστικά συνεργεία έψαχναν όλη τη νύχτα ανάμεσα στα ερείπια για τυχόν επιζώντες (REUTERS/Emiliano Grillotti)

Την ώρα της δόνησης στους θαλάμους του νοσοκομείου βρίσκονταν δεκαπέντε ασθενείς. Ηταν όλοι τους ασφαλείς. Καλή ήταν και η κατάσταση των εξωτερικών ιατρείων, όπου δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε κάποιους σεισμόπληκτους. Οι περισσότεροι τραυματίες, ωστόσο, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του Ριέτι. Στο μεταξύ είχαν ειδοποιηθεί όλοι οι γιατροί να βρίσκονται στις θέσεις του. «Μας κάλεσαν αμέσως από την υπηρεσία πολιτικής προστασίας και μας ζήτησαν να ετοιμαστούμε για την υποδοχή των τραυματιών, γιατί το νοσοκομείο του Αματρίτσε είχε υποστεί ζημιές».

Εξίσου άμεση ήταν η κινητοποίηση της μονάδας αιμοληψίας, η έκκληση της οποίας διαδόθηκε σαν αστραπή μέσω των σόσιαλ μίντια: «Χρειαζόμαστε αίμα όλων των μονάδων. Από τις 8 έως τις 11 στο νοσοκομείο Ντε Λίλις του Ριέτι. Να έχετε μαζί σας ταυτότητα και αριθμό φορολογικού μητρώου. Σας ευχαριστούμε». Ο πανικός σιγά σιγά φεύγει. Είναι η ώρα της αλληλεγγύης.