Νέες πληροφορίες δημοσιοποιούνται όσον αφορά την «υπόθεση Πριγκόζιν». Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρώην «μάγειράς» του που κινήθηκε εναντίον του συναντήθηκαν στο Κρεμλίνο 10 ημέρες μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος του περασμένου Ιουνίου και την «εκστρατεία προς τη Μόσχα» των βαγκνερικών. Μέσα στο παλάτι του, ο «τσάρος» κατσάδιασε επί τρίωρο τον Πριγκόζιν. Του ούρλιαζε, έξαλλος από θυμό.
Τα παραπάνω ανέφερε στον ιστότοπο Meduza, που εδρεύει στη Ρίγα της Λετονίας, κάποιος που δήλωσε μέλος της ομάδας Βάγκνερ. Ο Πριγκόζιν θεώρησε τότε ότι με την άγρια κατσάδα το θέμα είχε κλείσει. Ιδίως όταν ο Πούτιν τον άφησε ελεύθερο να φύγει από το Κρεμλίνο, ο Πριγκόζιν πίστεψε ότι δεν κινδύνευε πλέον. «Αφού δεν μας σκότωσε αμέσως, δεν πρόκειται να το κάνει» σκέφτηκε ο «μάγειρας». Ο μισθοφόρος που διακίνησε αυτήν την ιστορία συμπλήρωσε: «Θεωρούσε τον εαυτό του ανέγγιχτο, αθάνατο».
Η Repubblica σχολίασε ότι έτσι εξηγούνται μερικά πράγματα: ότι, δηλαδή, τόσο ο επικεφαλής της Βάγκνερ όσο και οι σημαντικότεροι συνεργάτες του, όπως ο στρατιωτικός διοικητής Σεργκέι Ούτκιν, ένιωθαν αρκετά ασφαλείς να ταξιδέψουν μαζί, στο ίδιο αεροπλάνο, σε αυτό που συνετρίβη την περασμένη Τετάρτη ενώ πετούσε από τη Μόσχα προς στην Αγία Πετρούπολη. Το ιταλικό Μέσο ανέφερε και τις εκτιμήσεις των Δυτικών μυστικών υπηρεσιών, ότι αιτία της συντριβής του αεροπλάνου με τους επιφανείς βαγκνερικούς σε ολομέλεια ήταν μία έκρηξη που οφείλεται σε βόμβα.
Η τελευταία συνάντηση των Πούτιν-Πριγκόζιν είχε επιβεβαιωθεί στις 10 Ιουλίου από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, με την πρόσθετη πληροφόρηση ότι στη συνάντηση των δύο ήταν παρόντες και άλλοι, συνολικά 35 άτομα. Ο Πριγκόζιν και το επιτελείο του είχαν δώσει στον πρόεδρο τις όποιες εξηγήσεις τους, ενώ ο Πούτιν τους είχε προσφέρει «επιλογές για απασχόληση» όπως είχε πει είπε ο Πεσκόφ. Ο ίδιος τώρα διαψεύδει κατηγορηματικώς ότι ο Πούτιν διέταξε την εξόντωση του Πριγκόζιν. Υπενθυμίζεται ότι πριν από τη συνάντηση ο Πούτιν είχε ήδη χαρακτηρίσει δημοσίως τον Πριγκόζιν «προδότη» που «μαχαίρωσε πισώπλατα τη Ρωσία».
Σύμφωνα με το Meduza, τώρα οι βαγκνερικοί μισθοφόροι «είναι εξαγριωμένοι με τον Πούτιν και ζητούν εκδίκηση». Επίσης, «ετοιμάζονται να κινηθούν οπλισμένοι κατά του Κρεμλίνου». Η Repubblica, ωστόσο, αμφιβάλλει για αυτό το στόρι: «Η Βάγκνερ μοιάζει να βρίσκεται σε πλήρη αταξία, χωρίς ηγεσία ικανή στην καθοδήγηση και με πίεση από το Κρεμλίνο να υπαχθεί στην αρμοδιότητα του ρωσικού υπουργείου Αμυνας».
Από πλευράς της, η Washington Post έγραψε ότι «οι Ρώσοι θρηνούν για τον θάνατο του Πριγκόζιν και έχουν στήσει αυτοσχέδια μνημεία σε δύο ντουζίνες πόλεις της Ρωσίας και της κατεχόμενης Ουκρανίας, κάτι που δείχνει τη δημοφιλία του Πριγκόζιν και συνιστά πρόκληση για τον Πούτιν». Φιλοξένησε και απόψεις ειδικών που φρονούν ότι οι κινήσεις του Πριγκόζιν «έθεσαν το καθεστώς Πούτιν σε κίνδυνο, έτσι έλαβε την αναπόφευκτη τιμωρία». Οσο για τον αντίκτυπο αυτής της τιμωρίας, οι ειδικοί δεν έχουν αμφιβολία ότι «οι ρωσικές ελίτ έλαβαν το μήνυμα».
Η Post σχολίασε τις τελευταίες δηλώσεις του Πούτιν για τον Πριγκόζιν, την περασμένη Πέμπτη, ως προσπάθεια κατευνασμού των βαγκενρικών. Ο «τσάρος» αναγκάστηκε να πει για τον «προδότη» μερικά καλά λόγια, ότι ήταν «ταλαντούχο άτομο», ότι «πέτυχε αποτελέσματα», όμως, και δυστυχώς για αυτόν, «έκανε λάθη». Από τη δική τους πλευρά, οι οικογένειες των μισθοφόρων κοινοποιούν μέσω των ρωσικών σόσιαλ μίντια τη δική τους αγωνία, αν θα τους καταβληθούν και από ποιον τα δεδουλευμένα των συγγενών τους…