Είναι ο πρωταγωνιστής μιας από τις πιο διάσημες σκηνές στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, αυτής της «La Dolce Vita» του Φεντερίκο Φελίνι στη Φοντάνα ντι Τρέβι, με την Ανίτα Εκμπεργκ να τον προτρέπει γλυκά να την πλησιάσει λέγοντάς του «Μαρτσέλο, come here».
«Υπήρξε ο μοναδικός αληθινός σταρ της Ιταλίας μετά τον Ροντόλφο Βαλεντίνο, γνωστός σε όλον τον κόσμο, ένας italian lover – αν και ο ίδιος ισχυριζόταν πως είχε αδύνατα πόδια. Λεγόταν επίσης πως ήταν τεμπέλης, με ταμπεραμέντο ελαφρώς αλά Τσέχοφ, ενός συγγραφέα που τον βοήθησε πολύ στο θέατρο. Αλλά, αν και τεμπέλης, μπορούσε να υπερηφανεύεται για 145 ταινίες (11 μόνο την περίοδο 1957-1958), τηλεοπτικές παραγωγές και μια ντουζίνα αξιομνημόνευτες θεατρικές παραστάσεις, από τα δράματα των Αρθουρ Μίλερ και Τενεσί Ουίλιαμς με σκηνοθέτη τον Βισκόντι μέχρι το “Ciao Rudy”, που ακόμη και η Γκλόρια Σουάνσον πήγε στη Ρώμη για να το χειροκροτήσει» έγραψε σε άρθρο του ο Μαουρίτσιο Πόρο, κριτικός κινηματογράφου της Corriere della Sera, συνοψίζοντας την εξαιρετική καριέρα του Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.
Ο κορυφαίος ηθοποιός, που εγκατέλειψε τα εγκόσμια την 19η Δεκεμβρίου του 1996 σε ηλικία 72 ετών, γεννήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1924. Αυτό σημαίνει πως το 2024 η Ιταλία (και όχι μόνο) πρόκειται να τον τιμήσει ποικιλοτρόπως με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη γέννησή του. Στη μνήμη του είναι, για παράδειγμα, αφιερωμένη η 28η διοργάνωση του Capri, Hollywood, του διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες (26 Δεκεμβρίου – 2 Ιανουαρίου) στο διάσημο ιταλικό νησί.
«Ο Μαρτσέλο, ο Μαρτσελίνο, όπως τον έλεγε το άλτερ έγκο του, ο Φελίνι, ήταν ένας εξαιρετικός ηθοποιός και ένας άνθρωπος προικισμένος με ανθρωπιά και συμπόνοια απολύτως ξεχωριστές, που του επέτρεψαν να δουλέψει σε όλον τον κόσμο, να παίξει στο θέατρο στο Παρίσι και να αποκτήσει δύο κόρες (η μία είναι η Κιάρα, με μητέρα την Κατρίν Ντενέβ) και να υποφέρει όταν τον εγκατέλειψε η Φέι Ντάναγουεϊ» γράφει ο ιταλός κριτικός, συνοψίζοντας την εξαιρετική ζωή του κατεξοχήν σταρ του ιταλικού σινεμά.
Στο «Capri, Hollywood» τον Μαστρογιάνι πρόκειται να τιμήσουν καταρχάς με την προβολή μιας ξεχωριστής ταινίας του. Ανήμερα την Πρωτοχρονιά θα προβληθεί το «Maccheroni» (1985) του Ετορε Σκόλα, στην οποία ο κορυφαίος ιταλός ηθοποιός συμπρωταγωνιστεί με τον Τζακ Λέμον, ενώ η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται στη Νάπολη, με την οποία ο Μαστρογιάνι είχε μια ιδιαίτερη σχέση.
«Είμαστε περήφανοι που ανοίγουμε με το αφιέρωμά μας τη χρονιά της εκατονταετηρίδας της γέννησης ενός αλησμόνητου καλλιτέχνη, διάσημου σε ολόκληρο τον κόσμο, που υπήρξε σύμβολο του ιταλικού ταλέντου και της ιταλικής γοητείας και αγαπήθηκε ως ερμηνευτής από κορυφαίους δημιουργούς του ιταλικού κινηματογράφου και, πιθανώς όσο κανένας άλλος, από θεατές διαφόρων γενεών» ανέφερε ο Πασκάλ Βιτσεντόμινι, ιδρυτής του Capri, Hollywood, χαρακτηρίζοντας τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι «αυθεντικό εθνικό μνημείο» της Ιταλίας.
Προς τιμήν του Μαστρογιάνι, στο Κάπρι στήθηκαν και δύο εκθέσεις, εκ των οποίων ξεχωρίζει εκείνη που επιμελήθηκε ο Ρίνο Μπαριλάρι, ο επονομαζόμενος «βασιλιάς των παπαράτσι».
«Η απότιση φόρου τιμής στον Μαστρογιάνι την παραμονή της εκατονταετηρίδας από τη γέννησή του με κάνει περήφανο, καθώς υπήρξε ένας από τους πιο συναρπαστικούς καλλιτέχνες που συνάντησα στη δουλειά μου. Ενας ηθοποιός με τεράστιο ταλέντο αλλά με εξίσου μεγάλη ανθρωπιά» δήλωσε ο παλαίμαχος παπαράτσι.
Οσον αφορά τη σχέση του Μαστρογιάνι με τον φωτογραφικό φακό και τη διασημότητα γενικότερα, σημείωσε πως «κοιτάζοντας ο ένας τον άλλον στα μάτια καταλαβαινόμασταν αμέσως, έτσι ώστε η επιθυμία του για διακριτικότητα να συνάδει με την αδιακρισία του επαγγέλματός μου, προς ικανοποίηση και των δύο. Μετά από αυτόν πολλοί ηθοποιοί αναμετρήθηκαν με το ταλέντο του, με το να πρωταγωνιστούν με ένα βλέμμα. Ομως προσωπικότητες σαν τη δική του, χωρίς να θέλω να αδικήσω κανέναν, δεν υπάρχουν».