Πριν από 10 χρόνια, την εποχή της ευρωκρίσης, ο Μάρκους Ζέντερ ήταν ένας από τους άτεγκτους Γερμανούς που απαιτούσε την παραδειγματική τιμωρία της Ελλάδας: εν έτει 2012 προέβλεπε Grexit και καλούσε μάλιστα την ευρωζώνη να κάνει «την Αθήνα παράδειγμα ότι η ευρωζώνη έχει και δόντια». Τελικά, 10 χρόνια μετά, ο βαυαρός πολιτικός ήρθε στην Αθήνα του ευρώ και της οικονομικής ανάκαμψης.
Ο Μάρκους Ζέντερ, ως πρωθυπουργός της Βαυαρίας, στο πλαίσιο επίσκεψης αντιπροσωπείας του βαυαρικού κοινοβουλίου, διέβη το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου την Πέμπτη και έγινε θερμά δεκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο πολιτικών διαπιστώθηκαν τα σημαντικά περιθώρια προώθησης της διμερούς οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας, ενώ ο Πρωθυπουργός τόνισε τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας και το σταθερό περιβάλλον που την καθιστά ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην ελληνική ενεργειακή πολιτική και τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας προκειμένου να καταστεί κόμβος μεταφοράς ενέργειας από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Μάρκους Ζέντερ για την τουρκική προκλητικότητα, τονίζοντας ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον στη διατήρηση ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην περιοχή της Μεσογείου, ιδίως σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.
Κατά τη συζήτηση έγινε αναφορά στο Μεταναστευτικό και στην ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και επίδειξης αλληλεγγύης προς τις χώρες της πρώτης γραμμής.
Πριν τη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη, ο Μάρκους Ζέντερ είχε πει στα «Νέα»: «Ηταν κάπως προκλητική η κατάσταση στη διάρκεια της ευρωκρίσης, αλλά ομαλοποιήθηκε ξανά – ειδικά επειδή η νέα κυβέρνηση ακολουθεί μια σταθερή και συνετή οικονομική πορεία».
Και επίσης είχε αναγνωρίσει πως «η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος μας σε όλα τα ζητήματα του μέλλοντος της Ευρώπης».
Ο Ζεντερ στο Προεδρικό
Ο Μάρκους Ζέντερ έγινε δεκτός και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Τον συνόδευαν ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου της Βαυαρίας, Κάρλ Φέλερ, καθώς και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU), Τόμας Κρόιτσερ.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας και ειδικότερα η δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας με το κρατίδιο της Βαυαρίας στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα, δεδομένων και των ιστορικών σχέσεων της χώρας μας με την περιοχή της Βαυαρίας.
Παράλληλα, τέθηκε ο εν εξελίξει πόλεμος στην Ουκρανία και οι αλυσιδωτές συνέπειες που προκαλεί στην ευρωπαϊκή οικονομία, όπως η ενεργειακή κρίση, η επισιτιστική απειλή και το κύμα ακρίβειας.
Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι σύνθετες προκλήσεις και οι ευρωπαϊκοί λαοί να βγουν ενωμένοι και από αυτήν την κρίση.