Επικαιρότητα

Πατριώτης ή προδότης o στρατηγός Μάιλι;

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δηλώνει ότι του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη, ο Τραμπ όμως και οι Ρεπουμπλικανοί τον κατηγορούν για εσχάτη προδοσία και απαιτούν την αποπομπή τού αρχηγού ΓΕΕΘΑ που φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με τον ομόλογό του στο Πεκίνο φοβούμενος τον εκρηκτικό χαρακτήρα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ
Protagon Team

Ο ίδιος δηλώνει πως έκανε ό,τι έκανε επιδιώκοντας να γλιτώσει τις ΗΠΑ από μία εθνική τραγωδία, από έναν αχρείαστο αλλά ολέθριο πυρηνικό πόλεμο με τον κύριο αντίπαλό τους στη διεθνή σκηνή. Αρκετοί, ωστόσο, στην πατρίδα του τον κατηγορούν, πλέον, έως και για εσχάτη προδοσία και απαιτούν την αποπομπή του.

Για τον στρατηγό Μαρκ Μάιλι ο λόγος, τον αρχηγό του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας ο οποίος, ανησυχώντας ιδιαίτερα για τη διανοητική κατάσταση του Ντόναλντ Τραμπ τις εβδομάδες πριν και μετά τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020, προέβη στη λήψη άκρως απόρρητων μέτρων για να αποφευχθεί μια σινοαμερικανική σύγκρουση. Τόσο πολύ φοβόταν που έφτασε στο σημείο να επικοινωνήσει, δις μάλιστα, με τον κινέζο ομόλογό του, λέγοντας του, μεταξύ άλλων πως σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης εκείνος θα τον ενημέρωνε εκ των προτέρων. 

Ο πρώτος, φυσικά, που έσπευσε να κατηγορήσει τον 63χρονο στρατιωτικό για εσχάτη προδοσία ήταν ο πρώην πρόεδρος, δηλαδή ο κύριος πρωταγωνιστής του «Peril», του αποκαλυπτικού βιβλίου για το τέλος της προεδρίας Τραμπ και την έναρξη της θητείας Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο που συνέγραψαν από κοινού ο θρυλικός δημοσιογράφος της Washington Post Μπομπ Γούντγουορντ και ο συνάδελφός του Ρόμπερτ Κόστα.

Σύμφωνα με όλα όσα αναφέρουν στο βιβλίο τους, ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι τηλεφώνησε στον στρατηγό Λι Ζουτσένγκ, τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Κίνας, γιατί ήταν «σίγουρος πως ο Τραμπ είχε υποστεί σοβαρό ψυχικό κλονισμό», μετά τις εκλογές και θα μπορούσε να «αφηνιάσει».

Ο Μάρκο Ρούμπιο, κορυφαίο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων και μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ, ζήτησε εγγράφως από τον Τζο Μπάιντεν να τον αποπέμψει από το Πεντάγωνο, εξαιτίας «της προδοτικής διαρροής απόρρητων πληροφοριών στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα πριν από μία πιθανή ένοπλη σύγκρουση». Ομως τον επικεφαλής του αμερικανικού ΓΕΕΘΑ που τόλμησε να παρακάμψει τον πρόεδρό του και commander-in-chief, μην τυχόν και ξεσπάσει ένας πυρηνικός πόλεμος με την Κίνα, δεν τον επέκριναν σφόδρα μόνον Ρεπουμπλικάνοι.

Στο ρεπορτάζ του από την Ουάσιγκτον ο Ντέιβιντ Τσάρτερ των λονδρέζικων Times αναφέρει πως ο Αλεξάντερ Βίντμαν, απόστρατος αντισυνταγματάρχης που κατέθεσε κατά του Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη δίκη του στη Γερουσία, έγραψε στο Twitter πως «εάν αληθεύει, τότε ο στρατηγός Μάιλι πρέπει να παραιτηθεί. Σφετερίστηκε την πολιτική εξουσία, παραβίασε την ιεραρχία καθώς και την απαραβίαστη αρχή του πολιτικού ελέγχου του στρατού. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο», σημείωσε ο αμερικανός απόστρατος.  

Πάντως, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο εάν ο Μάικ Μάιλι έπραξε ορθώς, ο  πρόεδρος Μπάιντεν αρκέστηκε να δηλώσει: «Εχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον στρατηγό Μάιλι». Την ίδια ώρα ο συνταγματάρχης Ντέιβ Μπάτλερ, εκπρόσωπος του Μάιλι, υπερασπίστηκε την απόφαση του προϊσταμένου του να επικοινωνήσει με τον κινέζο ομόλογό του, σημειώνοντας πως οι δύο συνομιλίες μεταξύ των δύο αρχηγών ήταν «ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της αμοιβαίας κατανόησης των αμερικανικών συμφερόντων όσον αφορά την ασφάλεια, για το περιορισμό των εντάσεων, για την αποσαφήνιση της κατάστασης και για την αποφυγή ακούσιων συνεπειών ή μιας σύγκρουσης».   

Υπέρ του στρατηγού, τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ αποκαλεί προδότη, τάχθηκε και ο απόστρατος στρατηγός Γουέσλι Κλαρκ, Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ από το 1997 έως το 2000, δηλώνοντας στο CNN πως ο συνάδελφός του έκανε το σωστό. «Είναι απόλυτα εντός των ορίων της ευθύνης του Μάιλι να έρχεται σε επαφή με άλλους στρατιωτικούς ηγέτες, και με εκείνους που είναι φίλοι και με εκείνους που είναι εν δυνάμει αντίπαλοι, και να βολιδοσκοπεί την κατάσταση, να συντηρεί τη σχέση», σημείωσε ο 74χρονος στρατηγός. Σύμφωνα με κάποιους Ρεπουμπλικάνους ο Γουέσλι Κλαρκ με τις δηλώσεις του επιβεβαιώνει την ύπαρξη εκείνου του περιβόητου «βαθέος κράτους» που ο Τραμπ εξακολουθεί να πιστεύει πως τον πολεμά.

Μιλώντας στο Newsmax ο αμερικανός πρώην πρόεδρος ανέφερε πως «αν είναι όντως αλήθεια, παρότι δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι επικοινώνησε με την Κίνα, και έκανε ό,τι έκανε, και ήταν πρόθυμος να τους ενημερώσει για μία επίθεση ή πριν από μία επίθεση, τότε αυτό είναι προδοσία». Και σε άλλη δήλωσή του ο 75χρονος Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε πως ποτέ δεν σκέφτηκε να επιτεθεί στην Κίνα ενώ αποκάλεσε τον Μάικλ Μάιλι «βλάκα». «Το καλό είναι ότι η ιστορία είναι μία “ψευδής ιστορία” την οποία επινόησαν ένας αδύναμος και αναποτελεσματικός στρατηγός με δύο συγγραφείς στους οποίους αρνήθηκα να δώσω συνέντευξη επειδή γράφουν μυθεύματα, δεν καταγράφουν τα γεγονότα».

Υπενθυμίζεται ότι ο ένας από τους συγγραφείς, ο Μπομπ Γούντγουορντ, είναι ο δημοσιογράφος που στη δεκαετία του ‘70, μαζί με τον Καρλ Μπερνστάιν, είχαν αποκαλύψει το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, αναγκάζοντας τον Ρίτσαρντ Νίξον να παραιτηθεί.