Ο Παύλος Μαρινάκης στην ενημερωτική εκπομπή του Action24 με τους Γιώργο Κακούση και Αννα Λιβαθυνού | YouTube/Action24
Επικαιρότητα

Μαρινάκης: Τι θα γίνει με το έκτακτο επίδομα στους πυροσβέστες

«Και οι Πυροσβέστες -όπως έγινε με τους υγειονομικούς στην πανδημία που έδωσαν τη μάχη στην πρώτη γραμμή- θα στηρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όχι μόνο με έκτακτες στηρίξεις αλλά με μόνιμες αυξήσεις», υποσχέθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Protagon Team

Ανοιχτό άφησε, το πρωί της Παρασκευής, το ενδεχόμενο να χορηγηθεί έκτακτο επίδομα στους πυροσβέστες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποδείξει από το 2019 ότι ανταμοίβει τους ανθρώπους που δίνουν τις μεγάλες μάχες στην πρώτη γραμμή –εν προκειμένω τώρα τη μάχη με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Ο ίδιος πάντως, στη συνέντευξή του στο Action24, παρέπεμψε στις οικονομικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην επικείμενη ΔΕΘ.

«λες τις οικονομικές εξαγγελίες και συνολικά την οικονομική πολιτική, νομίζω πως πρέπει να την ακούσουμε από τον Πρωθυπουργό. Είναι δεδομένο ότι οι άνθρωποι αυτοί κάθε καλοκαίρι και ειδικά το δυσκολότερο καλοκαίρι το οποίο έχουμε περάσει με βάση τα επίσημα δεδομένα κλιματολογικών συνθηκών και ταυτόχρονων προκλήσεων πυρκαγιών, έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής σε αυτή την υπεράνθρωπη προσπάθεια. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει σε πολλές άλλες τέτοιες περιπτώσεις ότι δεν θα τους αφήσει έτσι, αλλά τώρα δεν μπορώ να σας πω τι ακριβώς θα γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση», είπε ο κ. Μαρινάκης.

Στη δημοσιογραφική ερώτηση αν θα ακολουθηθεί το μοντέλο των υγειονομικών στην περίοδο της πανδημίας της Covid-19, ο κυβερνητικός πορτ παρόλ απάντησε:

«Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη πληροφόρηση και ούτε μπορώ να σας πω κάτι πιο συγκεκριμένο. Θα σας πω όμως, ότι, όπως συνέβη χρόνο με τον χρόνο από το 2019 μέχρι και σήμερα και θα συνεχίζει να συμβαίνει επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, και οι Πυροσβέστες -όπως έγινε με τους υγειονομικούς στην πανδημία που έδωσαν τη μάχη στην πρώτη γραμμή- θα στηρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όχι μόνο με έκτακτες στηρίξεις αλλά με μόνιμες αυξήσεις, όπως συμβαίνει και με το τελευταίο οικονομικό νομοσχέδιο για τους δημοσίους υπαλλήλους με το ενιαίο μισθολόγιο και με τις έμμεσες αυξήσεις του εισοδήματος για όλους τους έλληνες πολίτες.

» Το δεύτερο σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι θα είναι όλο και περισσότεροι, γιατί, όσο περισσότεροι είναι οι άνθρωποι οι οποίοι υπηρετούν σ’ αυτή τη διαδικασία (εποχικοί πυροσβέστες, σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις, οι διπλάσιοι εθελοντές πυροσβέστες) τόσο με κάποιο τρόπο επιμερίζεται αυτή η τεράστια ευθύνη. Υπήρξαν μέρες που τα εν εξελίξει μέτωπα ήταν 220. Υπήρχαν εβδομάδες που τα μέτωπα ήταν πάνω από 500».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και μιλώντας για την καταστροφική πυρκαγιά στον Εβρο που μαίνεται ανεξέλεγκτη για 14η ημέρα, ο κ. Μαρινάκης επέμεινε στο σενάριο που ανέδειξε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη στη Βουλή για εμπρησμό.

«Το δεύτερο μέτωπο στον Έβρο το οποίο προκάλεσε το πολύ μεγάλο πρόβλημα και στη συνέχεια, μέσα σε πάρα πολύ λίγη ώρα, έκαψε όσες εκτάσεις δεν είχαν καεί μέσα σε ολόκληρες μέρες τις προηγούμενες χρονιές, που δείχνει και την ένταση και τον ορισμό αυτού που λέμε “megafire”, που κι εμείς τα τελευταία χρόνια, κι όχι μόνο εμείς, αλλά και όλος ο υπόλοιπος κόσμος αρχίζουμε και μαθαίνουμε αυτές τις έννοιες, φαίνεται ότι με βάση τα στοιχεία, την περιοχή που ξεκίνησε, υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις ότι προέρχεται από ανθρώπινο χέρι. Αυτά είναι τα δεδομένα. Κι ο Πρωθυπουργός κιόλας οφείλει να παρουσιάζει στους πολίτες, αλλά, προφανώς, και στο Κοινοβούλιο και στους υπόλοιπους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων τα πραγματικά δεδομένα», ανέφερε συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για ν α συμπληρώσει λίγο αργότερα:

«Με βάση τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν, τις ενδείξεις οι οποίες υπάρχουν, είναι πολύ πιθανή η συνδρομή του ανθρώπινου παράγοντα. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι οι περιπτώσεις που είπατε οι πιθανές: δηλαδή μπορεί να είναι εξ αμελείας, μπορεί να είναι εκ δόλου. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα το εξετάσει η Δικαιοσύνη και το εξετάζει αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Είναι εν εξελίξει μια πάρα πολύ σημαντική έρευνα, όχι μόνο για την περίπτωση του Έβρου, που προφανώς είναι η πιο σημαντική λόγω της έκτασης της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις.

»Λένε κάποιοι “Μα, δεν υπάρχει Δικαιοσύνη, δεν υπάρχουν ενεργές υποθέσεις, δεν εξετάζονται οι υποθέσεις αυτές”. Κι όμως, αυτή τη στιγμή οι υποθέσεις αυτές είναι πολύ περισσότερες από 160, οι υποθέσεις μόνο αυτής, της φετινής αντιπυρικής περιόδου, πολλές εκ των οποίων, αν δεν κάνω λάθος πάνω από 27, είναι περιπτώσεις εκ δόλου, δηλαδή κακουργηματικές διώξεις. Πώς, λοιπόν, δεν εξετάζει υποθέσεις η Δικαιοσύνη; Είμαστε, το ξαναλέω, σε μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά, όπου ένα μέρος αυτής εντοπίζεται και στο θέμα του ανθρώπινου παράγοντα. Έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές. Δεν υπάρχει περίπτωση εμπρησμού εκ δόλου σε δάσος που να μην είναι κακούργημα».