Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει να εφαρμόζει την ίδια «αυστηρή αλλά δίκαιη» μεταναστευτική πολιτική, επαναβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στην αναφορά του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του Μεταναστευτικού
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης θέλησε να υπογραμμίσει πως δεν έχει καμία σχέση με πραγματικότητα η φήμη ότι «θα έρθουν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα», εξαιτίας της στροφής 180 μοιρών στην μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίας (το παράδειγμα της οποίας είναι ιδιαίτερα πιθανό να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρας).
Επικαλέστηκε δε δύο στατιστικά στοιχεία, συγκρίνοντας την κατάσταση το 2019 και τη σημερινή: Το Δεκέμβριο του 2019 συνολικά είχαμε στη χώρα 92.838 διαμένοντες μετανάστες, σήμερα 21.245.
Επίσης, όπως είπε, οι δομές που λειτουργούσαν ήταν 130, ενώ σήμερα 33.
«Δεν είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα το Μεταναστευτικό. Κάποιοι προσπαθούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη, να δημιουργήσουν ανησυχία στους πολίτες, να δημιουργήσουν την δική τους ατζέντα που δεν θα περάσει», σημείωσε με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι «δεν πρόκειται να μην εφαρμοστεί το νέο Σύμφωνο για Μετανάστευση και το Ασυλο».
«Δεν γυρίζει πίσω το ποτάμι, δεν πρόκειται η Ελλάδα να κάνει πρόβλημά της ένα πρόβλημα άλλης χώρας», επανέλαβε, σε ένα ακόμη μήνυμα προς το Βερολίνο, για να αναφερθεί ταυτόχρονα, «σε εμπόρους πατριωτισμού που πατούν σε ευαίσθητα θέματα για να κάνουν πολιτική καριέρα. Απάντηση σε αυτούς είναι μια πολιτική που αποδίδει. Όλες οι θεωρίες περί μαζικών επιστροφών [αιτούντων ασύλου από τη Γερμανία] έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».
Ομοίως και για τον φράχτη στην Έβρο, επανέλαβε πως «ό,τι έχει πει ο Πρωθυπουργός, ισχύει στο ακέραιο, το έργο θα υλοποιηθεί πλήρως».
Ο κ. Μαρινάκης ρωτήθηκε και για την επίθεση του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, Ομέρ Τσελίκ στον υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια (σ.σ. «Προβοκάτορας ο Νίκος Δένδιας, τα λόγια του θα πνιγούν στο Αιγαίο», απείλησε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ).
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στην προσπάθεια της Αγκυρας να παρουσιάσει τα λεγόμενα του κ. Δένδια ως παραφωνία στην εν εξελίξει προσπάθεια της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, ξεκαθαρίζοντας ότι :
«Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο κ. Δένδιας, επανέλαβε πάγιες ελληνικές θέσεις και δεν χρειάζεται να πούμε πολλά περισσότερα για το αν μπορούσε να βρεθεί στο Καστελόριζο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Είναι δεδομένο ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να βάλει στο ζύγι ζητήματα κυριαρχίας. Μην ταυτίζουμε τον διάλογο με τη συμφωνία».