Στην πολιτική διάσταση -και στόχευση- του περίφημου ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, στάθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΑΝΤ1, αναδεικνύοντας ως πλέον σημαντικό – και συνάμα απογοητευτικό- ότι πέρα από τους «συνήθως υπόπτους» ευρωβουλευτές, όπως πχ, οι Ολλανδές, Σοφί Ιντ Βελτ και Τινέκε Στρικ, το ψήφισμα -και ειδικά το άρθρο 22 που περιλαμβάνει- υπερψηφίστηκε και από έλληνες ευρωβουλευτές.
Δεν πρόκειται για καταδίκη, αλλά για πολιτικό ψήφισμα με στόχο την Ελλάδα – ένα πολιτικό παιχνίδι κατά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη- παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και στη συνέχεια εσιίασε στον ρόλο που έπαιξαν -για μία ακόμη φορά- έλληνες ευρωβουλευτές, ο οποίοι όπως είπε, έβαλαν το μικροκομματικό τους συμφέρον πάνω από τη χώρα τους.
Είναι οι ίδιοι, παρατήρησε, που κατηγορούσαν την Ελλάδα για τη «μικρή Μαρία» στον Εβρο και αξίωναν να σταματήσει η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, του φράχτη στον Εβρο και τώρα το κάνουν ξανά, ψηφίζοντας το άρθρο 22 που μιλά για μπλοκάρισμα ή περιορισμό της χρηματοδότησης της χώρας στη βάση συκοφαντιών σε βάρος της.
«Μιλάμε για άλλο ένα επεισόδιο -δεν είναι το πρώτο και δυστυχώς δεν θα είναι και το τελευταίο- ενός πολιτικού παιχνιδιού, που παίζεται στην Ευρώπη κυρίως από τα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς κατά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και κατά κυρίως του πιο ισχυρού κόμματος στο ΕΛΚ, που είναι η Νέα Δημοκρατία. Είναι ένα παιχνίδι το οποίο ουσιαστικά τι θέλει; Θέλει να “κοντύνει” την επιτυχία της Ελλάδας επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη», επεσήμανε ο κ. Μαρινάκης.
«Για μια χώρα η οποία μέχρι το 2019 ήταν το αρνητικό παράδειγμα της Ευρώπης. Το “μαύρο πρόβατο”. Ακουγαν για Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια και ερχόταν στο μυαλό τους η λέξη “κωλοτούμπα”, η λέξη “χρέος”, η λέξη “ελλειμμα”. Μαζεύονταν σε όλη την Ευρώπη για να μιλήσουν για το πρόβλημα της Ελλάδας. Πλέον, η Ελλάδα είναι η χώρα της χρονιάς, σύμφωνα με τον Economist», ήταν η σύγκριση την οποία θέλησε να κάνει ο εκπρόσωπος για να συμπληρώσει:
« Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά. Και αυτό είναι ένα πολιτικό παιχνίδι το οποίο παίζεται κατά της Ελλάδος. Πάμε να τα πάρουμε λίγο τα πράγματα με τη σειρά. Να σας θυμίσω πόσες φορές έχουν επιτεθεί στη χώρα. Εχουμε βαρύγδουπους τίτλους: “Καταδίκη της Ελλάδος”. Καταδίκη της Ελλάδος δεν είναι, είναι ένα ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο από πολιτικά κόμματα τα οποία ήθελαν να παίξουν ένα πολιτικό παιχνίδι κατά του ΕΛΚ και της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τι έχουν κάνει ξανά στο παρελθόν; Έχουν μιλήσει για μία δήθεν νεκρή Μαρία στον Έβρο οι ίδιοι, πάνω-κάτω, πρωταγωνιστές. Έχουν κάνει μια σειρά από συκοφαντικές δηλώσεις κατά των Ελλήνων, των γυναικών και των ανδρών του Λιμενικού Σώματος ότι δήθεν πνίγουν παιδιά, ενώ σώζουν ζωές.
».Το πρόβλημα το μεγάλο, αν θέλετε τη γνώμη μου, δεν είναι ότι κάποιοι ευρωβουλευτές, όπως και η συγκεκριμένη κυρία από την Ολλανδία η οποία πρωταγωνιστεί και η οποία αυτή τη στιγμή δεν ψάχνει κόμμα να κατέβει, ψάχνει χώρα να κατέβει ξανά ευρωβουλευτής – έχει κι αυτό την αξία του – και πρωταγωνιστεί σε αυτό τον πόλεμο, στη “λάσπη” κατά της Ελλάδος. Το μεγάλο πρόβλημα είναι -τόνισε- η παρουσία ελλήνων ευρωβουλευτών στην υπερψήφιση αυτού του ψηφίσματος -γιατί πριν και πάνω απ’ όλα πρέπει να σκεφτόμαστε τη χώρα μας- οι οποίοι έβαλαν το μικροκομματικό τους συμφέρον πάνω από τη χώρα τους, τη χώρα μας, την Ελλάδα».
«Αυτοί, λοιπόν, οι έλληνες ευρωβουλευτές, οι οποίοι ψηφίστηκαν από τους έλληνες πολίτες, ψήφισαν ένα ψήφισμα που στο άρθρο 22 ζητάει το μπλοκάρισμα ή την περιστολή ή τον περιορισμό της χρηματοδότησης της Ελλάδας. Πήγαν, λοιπόν, αυτοί οι οποίοι ψηφίστηκαν από τους έλληνες πολίτες στην Ευρώπη και ψήφισαν οι ευρωβουλευτές και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ – για να γνωρίζουν οι πολίτες και τα κόμματα – να μην πάρουν οι ελληνες πολίτες μέρος ή περισσότερες χρηματοδοτήσεις από την Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης.
Και όσο και αν δεν αρέσει αυτό στους δημοσιογράφους, συνέχισε, είναι οι ίδιοι ευρωβουλευτές που «δεν κατέθεσαν ψήφισμα ή δεν ψήφισαν τίποτα όταν πρώην υπουργός ελληνικής κυβέρνησης καταδικάστηκε για παράβαση καθήκοντος 13-0. Οταν υπουργός προηγούμενης κυβέρνησης και μετά βουλευτής αναρτούσε φωτογραφίες δικαστών και δημοσιογράφων. Δεν ενοχλήθηκαν όταν είχαμε δομές ντροπής για το μεταναστευτικό, τη Μόρια και την Ειδομένη. Δεν ενοχλήθηκαν όταν προαναγγελλόταν το “μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού Κράτους” και στη συνέχεια υπήρξε απαλλαγή. Αλλά ενοχλήθηκαν τώρα.
»Γιατί ενοχλήθηκαν τώρα; Γιατί η Ελλάδα δεν είναι στο σημείο που ήταν, δηλαδή το “μαύρο πρόβατο” της Ευρώπης. Και για να απαντήσουμε και επί της ουσίας, για όλα αυτά τα οποία μας κατηγορούν, υπάρχει ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δεν είναι ψήφισμα κομμάτων, γιατί τώρα μιλάμε για ένα ψήφισμα κομμάτων, όχι για μια καταδίκη της Ελλάδας όπως λένε κάποιοι τίτλοι. Η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποτυπώνει για κάθε χώρα όλα τα ζητήματα του Κράτους Δικαίου, λέει, τον τελευταίο Ιούλιο που είναι η τελευταία έκθεση που συντάχθηκε, ότι η Ελλάδα έχει πολύ σημαντική πρόοδο και σε ζητήματα Κράτους Δικαίου, γιατί μετά το 2019 νομοθετήθηκε ένας συγκεκριμένος νόμος για τη διαφάνεια, που όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις διαφθοράς δέκα και δώδεκα ετών έχουν προχωρήσει και έχουν τελεσιδικήσει και πλέον μέχρι 30 μέρες εξετάζονται νέες υποθέσεις, νομοθετεί χωρίς εκπρόθεσμες τροπολογίες, με βάση τα επίσημα στατιστικά, έχει έναν νέο νόμο για τα Μέσα, για την ιδιοκτησία των Μέσων, πολύ πιο διαφανή, έχει ηλεκτρονικό μητρώο Τύπου, έχει μητρώο έντυπου Τύπου και τυχαίνει να είναι δικής μου αρμοδιότητας. Και έχουμε πλέον στην Ελλάδα, αυτή είναι η πραγματικότητα – και θα σας ρωτήσω κιόλας ως δημοσιογράφοι αν το αμφισβητείτε – τις περισσότερες εφημερίδες, τα περισσότερα sites, τα περισσότερα Μέσα και δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο βλέπετε, είναι να μην εκφράζεται η αντίθετη γνώμη».
Και «επειδή το επιχείρημα είναι οι αγωγές κατά δημοσιογράφων», επικαλούμενος και την ιδιότητά του ως νομικός, ο κ. Μαρινάκης απάντησε λέγοντας ότι «κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να κάνει αγωγή και ο κάθε πολίτης είναι εν δυνάμει εναγόμενος. Δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε, αν αύριο το πρωί ο οποιοσδήποτε συνάδελφός σας έρθει και πει εμένα κλέφτη ή οποιονδήποτε πολιτικό ή οποιονδήποτε πολίτη, πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη και αν η Δικαιοσύνη κρίνει ότι είχατε δίκιο, θα δικαιωθείτε, αν είχατε άδικο, δεν θα δικαιωθείτε».
«Η Εκθεση της Κομισιόν δεν συντάσσεται στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, ούτε του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά είναι αναρτημένη, είναι δημόσια κάθε χρόνο. Προφανώς κάνει και επισημάνσεις στις χώρες, όμως, αναγνωρίζει σημαντική πρόοδο στη χώρα. Η καταδίκη, λοιπόν, από την Ευρώπη, δεν είναι καταδίκη από την Ευρώπη, είναι ένα πολιτικό ψήφισμα και έχει στόχο την Ελλάδα. Αυτοί, λοιπόν, οι οποίοι το υπερψήφισαν, ψήφισαν μεταξύ άλλων το άρθρο 22 που εξαρτά τη χρηματοδότηση της χώρας από τις συκοφαντίες αυτού του ψηφίσματος», κατέληξε στη σχετική αναφορά του ο κ. Μαρινάκης, υπενθυμίζοντας πράγματα και καταστάσεις του όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος:
«Ο βασικός πολιτικός σχηματισμός, που συνέπραξε για την υπερψήφιση αυτού του ψηφίσματος, ανήκει στον πολιτικό χώρο που ακολουθούσε αυτές τις πρακτικές και τότε όλοι αυτοί οι ευαίσθητοι, τότε που οδηγούνταν δημοσιογράφοι στο Αυτόφωρο, στο κρατητήριο, τότε που απειλούνταν δημοσιογράφοι. Έχετε ακούσει ποτέ υπουργό της Νέας Δημοκρατίας ή βουλευτή να απειλεί ότι θα κλείσει πολιτικούς αντιπάλους στη φυλακή; Έχετε νιώσει ότι δεν έχετε την ελευθερία να πείτε ό,τι θέλετε;», διερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και εκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας για τους υπογράφοντες το ψήφισμα :
«Είναι οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι, αν θυμάστε, κατηγορούσαν την Ελλάδα για ένα δήθεν νεκρό κοριτσάκι στον Έβρο. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που προσπαθούσαν, ένας εξ αυτών τώρα δεν είναι στον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν τότε στον ΣΥΡΙΖΑ, να μπλοκάρουν τη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια, από ευρωπαϊκούς πόρους, του φράχτη στον Έβρο. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που συκοφαντούν την Ελλάδα συνεχώς για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.
»Εσείς πιστεύετε σοβαρά ότι μια χώρα η οποία εκλέγει παμψηφεί πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης τον Θόδωρο Ρουσσόπουλο, μία χώρα που από τον Economist, όχι από κάποια συνοικιακή εφημερίδα, ανακηρύσσεται ως χώρα της χρονιάς, θα είχε όλες αυτές τις επιτυχίες, θα ήταν η πρώτη χώρα σε ανάπτυξη και όλα τα υπόλοιπα, εάν ήταν μια χώρα, όπως περιγράφεται, από αυτό το συκοφαντικό ψήφισμα;».
Σε νεότερη ανακοίνωσή του πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να μιλά για ψήφισμα-κόλαφο, κάνοντας παράλληλα λόγο για θεσμικό κατήφορο της κυβέρνησης, με αφορμή τοποθετήσεις και χαρακτηρισμούς κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών για το θέμα.
«Την περασμένη Τρίτη ο κυβερνητικός βουλευτής Δημήτρης Μαρκόπουλος, πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, αποκάλεσε σε τηλεοπτική εκπομπή “γιουσουφάκι” δημοσιογράφο κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, χαρακτήρισε σήμερα άλλο δημοσιογράφο “εντεταλμένο”», σημειώνεται ενδεικτικά στη σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.